Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Vasil Garvanlijev će pevati „Here I stand“. Nove polufinalne runde u Norveškoj i Švedskoj

Danas smo vam pripremili nekoliko evrovizijskih vesti — koji je naziv pesme Severne Makedonije, novosti o estonskoj selekciji, i par novosti iz zemlje domaćina, te novosti iz Norveške, Španije, Češke, Hrvatske i Švedske.

🇸🇪 Drugo polufinale Melodifestivalena

Danas se održava 2. polufinalno veče čuvenog švedskog izbora za evrovizijskog predstavnika, Melodifestivalen. Šou sa početkom u 20 časova možete gledati na platformi SVT Play, kao i na Jutjubu.

U drugom polufinalu takmičiće se:

 1. Anton Evald | New religion
 2. Julija Alfrida | Reach
 3. duo Val i Sami | 90-talet
 4. Frida Grin | The silence
 5. Eva Ridberg i Eva Ros | Rena rama ding dong
 6. Patrik Džin | Tears run dry
 7. Doter | Little tot

Isečke pesama možete poslušati takođe na SVTPlay.

Ovo polufinalno veče Melodifestivalena biće značajno po tome što će na ovom takmičenju biti izvedena 1000. pesma u njegovoj istoriji. Jubilarnu, 1000. kompoziciju, izvešće reperi Val i Sami, koji će se takmičiti s kompozicijom 90-talet.

Kristeru Bjerkmanu će u vođenju programa ove subote pomagati Oskar Sija i Anis Don Demina.

🇳🇴 Poslednje polufinale u Norveškoj

Danas je na programu i poslednje, 5. polufinale norveške nacionalne selekcije Melodi Gran Prix. I ovog vikenda takmičenje je zakazano u Areni „H3“ u Fornebuu sa početkom od 19 časova i 50 minuta. Za pretposlednje mesto u finalu (ne zaboravimo šou „Druga šansa“ zakazan za 15. februar) u duelima će se boriti sledeća četiri izvođača:

 • Ane.Fin | Walking in my sleep
 • grupa „TuVeia“ | Bli med meg på gar’n
 • IMERIKA | I can’t escape
 • duo RIVER | Coming home

U ovom polufinalu svoju pesmu Eyes wide open predstaviće Rejn Aleksander, poslednji direktno kvalifikovani izvođač.

Došlo je i do male promene u prezenterskom timu — Koreu Magnusu Bergu i Roniju Bredeu Oseu od ove subote društvo više neće praviti Ingrid Jesing Linhave, koja je odlučila da se povuče iz prezenterskog tima zbog zdravstvenih problema, tačnije, zbog dugotrajnih problema s leđima; pošto su do kraja ovosezonskog Melodi Grand Prixa, pored 5. polufinala, ostale još dve epizode („Druga šansa“ zakazana za 15. februar i finale zakazano za 20. februar), norveški emiter NRK je odlučio da joj zamenu pronađe u vidu Silje Nordnes, koja će ostati sa Koreom i Ronijem do kraja ovosezonske selekcije.

Šou možete pratiti klikom na NRK.no.

🇭🇷 Hrvati biraju svog predstavnika

Naši susedi danas biraju svog evrovizijskog predstavnika – „Dora 2021.“ održaće se u sportskoj hali „Marino Cvetković“ u Opatiji sa početkom u 20 časova i 10 minuta, a prenos uživo možete pratiti na prvom kanalu Hrvatske radiotelevizije (HRT 1) ili preko sledećeg linka: HRTi.hrt.hr. Više o organizaciji ovog izbora i učesnicima možete pročitati u posebnom članku „Hrvatska 2021: Čekajući pobednika“.

Hrvatska 2021: Čekajući pobednika

🇲🇰 Nova makedonska evrovizijska pesma nosi naziv Here I stand

Vasil Garvanlijev otkrio je naziv kompozicije sa kojom će predstavljati Severnu Makedoniju na Pesmi Evrovizije 2021. On će u Roterdamu pevati Here I stand. Podsetimo, on je pre nekoliko dana snimio razglednicu koja bi trebalo da bude prikazana pre njegovog nastupa na Evrosongu. Za sada nije poznato kada će ova takmičarska numera biti predstavljena javnosti.

🇪🇸 Izbor španske pesme i zvanično potvrđen za 20. februar

Iz RTVE su potvrdili da će se emisija Destino Eurovisión održati 20. februara. U ovoj emisiji Španci će izabrati jednu od dve ponuđene numere sa kojom će ih Blas Kanto predstavljati na Evroviziji 2021. Prenos uživo gledaćemo na televiziji La 1 sa početkom u 22 časova. Podsetimo, pre nekoliko dana objavljene su obe pesme koje su u konkurenciji, a izbor će pasti između numera Memoria i Voy a quedarme. Isto tako su objavljeni i prezenteri programa i izvođači koji će gostovati u revijalnom delu, među kojima se nalaze i španske evrovizijske predstavnice iz 2012. i 2015. godine — Pastora Soler i Edurne.

🇨🇿 Objavljen isečak češke takmičarske pesme

Češka televizija (ČT) je 12. februara objavila kratak isečak pesme još uvek nepoznatog naziva koju će u Roterdamu pevati češki predstavnik Beni Kristo. Ovaj isečak je emitovan kao deo priloga o Benijevim pripremama za Evroviziju i snimanju muzičkog spota. Beni je otkrio da će mu se na evrovizijskoj sceni pridružiti četvoro plesača: dve devojke i dva momka. Fanovi će morati da se strpe do 16. februara, kada je predviđeno predstavljanje cele pesme.

🇪🇪 Nove informacije o održavanju estonskog izbora

ERR, estonski državni emiter, obelodanio je neke dodatne informacije o organizaciji nacionalnog izbora. Zbog epidemije virusa korona, ovogodišnji Eesti Laul će uključiti određene izmene u odnosu na prošlosezonsku verziju takmičenja – publika neće biti prisutna u dvorani, samo članovi žirija, dok će učesnici boraviti u grin-rumu.

Organizatori su spremni i za vanredne situacije. Naime, u slučaju da neko od takmičara bude primoran da ide u izolaciju i time ne bude u mogućnosti da nastupi, oni neće biti diskvalifikovani sa festivala, već će biti pušten njegov muzički video i on će biti i dalje u konkurenciji.

U revijalnom delu polufinalnih emisija nastupiće Danijel Levi i „Curly Strings“, dok će grupa „Mr Lawrence & The Smilers“ biti gost u finalu, a organizatori su pripremili još neka iznenađenja.

🇳🇱 Izmene u konceptu grin-ruma

U Roterdamu je 11. februara održana kratka i neobična ceremonija koja je obeležila početak odbrojavanja do finala Evrosonga 2021. i tačno 100 dana od početka ovogodišnjeg čuvenog takmičenja.

Sice Baker, izvršni producent Pesme Evrovizije 2021, rekao je da će prostor koji se nalazi ispred scene, gde bi inače stojala publika, biti transformisan u zonu gde borave svi takmičari dok čekaju svoj red za nastup i gde idu nakon izvođenja — tzv. grin-rum. Još uvek se ne zna koliki će broj posetilaca biti dozvoljen, međutim, postoji mogućnost da holandska vlada odobri specijalne mere za objekte do 2000 kvadratnih metara. Opcija organizovanja Evrovizije bez publike još uvek nije odbačena, ali konačna odluka bi trebalo da bude doneta sredinom aprila.

🇳🇱 Otkrivene prve lokacije za snimanje razglednica

Prve tri lokacije na kojima će se snimati razglednice, kratki video-klipovi između nastupa na Evroviziji, su:

 1. svetionik Južne Holandije (Westhoofd) u Audorpu
 2. konferencijski centar „Evoluon“, Ajndhoven
 3. jezero Nanevajd u Friziji

Krajem prošle godine organizatori Evrovizije 2021. zamolili su građane Holandije da pošalju svoje predloge za jedinstvena mesta širom zemlje gde bi se mogle snimiti razglednice. Stiglo je čak 750 ideja, a na kraju je izabrana 41 lokacija. Gerben Baker izjavio je:

„Naša zemlja ima mnogo toga da ponudi. Mi želimo da predstavimo Holandiju kao jednu raznoliku zemlju: od prelepe prirode, preko arhitektonskih zdanja, do mesta punih istorije. Sve izabrane lokacije sadrže neku priču i prava su poslastica za oči. Zdravstvena kriza je učinila dom još važnijim delom naših života. Mi sada sve delimo preko ekrana, direktno iz naših dnevnih soba, sa ostatkom sveta. Mala kuća zato simbolizuje vreme u kom trenutno živimo. Pesma Evrovizije nudi udobno i toplo utočište za sve.

Zbog restrikcija putovanja ove godine, većina izvođača neće moći snimiti razglednice uživo u Holandiji, ali zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, oni će moći snimiti svoje razglednice u svojim zemljama. Koncept ovogodišnjih razglednica su male kuće na unikatnim lokacijama u Holandiji, a svaka kućica biće dekorisana u zavisnosti od priče i ličnosti izvođača.