Evrovizija 2021 Pogledi

Finska 2021: Čekajući pobednika

U iščekivanju osme po redu pesme koja će se nadmetati na ovogodišnjem Evrosongu, danas ćemo da zavirimo severno i otkrijemo kakve melodije nam spremaju Finci i da li jubilarno 10. izdanje UMK opravdava evrovizijska očekivanja.

Finska je država sa izuzetno dugačkim evrovizijskim stažom, te će ovogodišnji nastup biti njeno 55. učešće na ovom takmičenju, odnosno 54. ako ne računamo prošlogodišnje otkazivanje za koje su se Finci takođe bili pripremili. Iako je evidentan trend da države biraju istog izvođača kao za 2020. godinu, finska delegacija odlučila je da nastavi sa tradicionalnim izborom pesme za takmičenje, a to je popularni UMK odnosno Uuden Musiikin Kilpailu (Takmičenje nove muzike). Prošlogodišnji predstavnik našao se među sedam izabranih izvođača koji će se takmičiti u subotu, pa se čini da je čitava odluka nekako fer.

Kako je počelo?

Kao što rekosmo, UMK je metod izbora za Pesmu Evrovizije u Finskoj koji se koristi od 2012. godine i jedna od karakteristika je relativno minimalistički kvantitet pesama — obično jednocifren (za razliku od komšija Šveđana recimo). Deseto izdanje UMK biće upamćeno po tome što, kao i na sličnim izborima ove godine, publika neće biti prisutna, zbog i dalje nepovoljne situacije sa pandemijom. Prema tome, studio „Mediapolis“ u Tampereu biće prazan, ali nadamo se da to neće sprečiti sedmoro izabranih izvođača da svakako daju sve od sebe na noć izbora.

Ove godine, finski nacionalni emiter YLE imao je 278 prijavljenih kompozicija, od kojih je tim stručnjaka izabrao sedam. Imena izabranih učesnika postala su poznata javnosti 13. januara, a pesme postale dostupne od 14. do 22. januara ove godine.

Hajde da se podsetimo liste za subotu:

 1. sastav „Teflon Brothers“ & Pandora | I Love You
 2. Aksel | Hurt
 3. Laura | Play
 4. Dani | Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua
 5. Oskr | Lie
 6. grupa „Blind Channel“ | Dark Side
 7. Ilta | Kelle mä soitan
Učesnici ovogodišnjeg takmičenja UMK 2021

O pobedniku će odlučivati glasovi publike i međunarodnog žirija, ali u odnosu 75% prema 25%.

Šou će, dakle, biti održan u subotu 20. februara u 20 časova po našem vremenu, u studiju „Mediapolis“ u gradu Tampereu, a voditelj će biti Anti Tuisku, proslavljeni finski pop pevač; on će i zapevati u revijalnom delu zajedno sa prošlogodišnjom vicešampionkom UMK Erikom Vikman i grupom „Haloo Helsinki!“.

Nacionalna selekcija biće dostupna za praćenje onlajn putem sajta nacionalnog emitera YLE, tako da UMK možete uživo pratiti na: areena.yle.fi.

Iz mog ugla (Strahinja Malić Katanić)

Kao i do sada, čini se da je glavna mantra UMK ono čuveno „za svakog po nešto“, odnosno varijaritet. Treba napomenuti da su se organizatori potrudili da daju fer šansu svim učesnicima, pa su svi promotivni video-klipovi snimani na isti način — uglavnom u jednoj prostoriji, sa svetlosnim efektima, uz tekstove koji se ispisuju unaokolo. Sve pesme su međusobno dosta drugačije, ali, generalno, prilično solidnog kvaliteta, pod uslovom da se percepiraju na pravi način.  Evo kratkog pregleda.

sastav „Teflon Brothers“ i Pandora | I love you

Vrlo zanimljivo retro ostvarenje u provereno dobrom fazonu sint-popa iz osamdesetih, minimalno apgrejdovano modernoj dinamici. Finski i engleski sarađuju odlično, i verujem da je ova arkadna estetika samo slučajnost, a ne referenca na poslednju pobedničku pesmu Arcade.

Aksel | Hurt

Hurt jeste nešto mekša balada od prošlogodišnje Looking back (prosto nemoguće je ne porediti bar malo), ali mislim da se u njoj bolje prezentuje kvalitet Aksela kao tekstopisca. Ipak, ovo je jedna od onih pesama koje se neće boriti za vašu pažnju, već očekuje da ste spremni da sedite tri minuta i čujete je celu. To jeste nagrađujuće iskustvo na kraju, ali nisam siguran da Evrovizija kao platforma može to da osigura. Naprotiv.

Laura | Play

Jedan veseli popić je u pitanju, „keči“ karaktera, i to je to u principu. Prilično prosečno.

Dani | Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua

Apelujem na sve koji slušaju ovo da obavezno uključe prevod jer razumevanje teksta menja percepciju kompletno. Na prvi pogled deluje kao pokušaj zvezde u penziji da se promoviše sa nekom dosadnom pesmom, a zapravo u pitanju je jedisntvena kompozicija drastično mračnijeg tipa, vrlo emotivna i sa trunkom sarkazma. Gotovo da sam siguran da ovo neće pobediti, ali ne treba zbog toga da osporimo kvalitet ove kompozicije.

Oskr | Lie

Primer kako može da se napiše nepatetična pesma o raspadu ljubavne beze bez izlizanih fraza. Odlični elementi pripovedanja i pričanja priče su integrisani u ovoj pesmi. Žanrovski možda ne uzbuđuje previše i možda blago podseća na jednu pesmu sa ovog takmičenja već po formatu, ali svakako kvalitetan kandidat.

grupa „Blind Channel“ | Dark side

Nije što sam fan metal zvuka, pogotovo finskog, ali — ovo se definitivno ističe u odnosu na konkurenciju. Inspirisano rok i metal bendovima 2000-ih, reklo bi se da je Dark side definitivno usmereno ka nešto mlađoj publici, čemu svedoči i blaga elektro intervencija i cilj modernizacije. Intro, outro, sve je tu, a i istorijski, čini se da je Finska uvek prolazila bolje sa tvrđim zvukom (grupe „Lordi“ i „Teräsbetoni“, Hana Pakarinen), nego sa sladunjavim popom koji kao da pokušavaju da imitiraju radije nego da ga prihvate.

Ilta | Kelle mä soitan

E baš je ovo falilo na finskom izboru — jedna emotivna balada, aranžmanski bogata, sa širokim vokalnim rasponom. Zapravo , ovakav tip pesme, ali na finskom, nismo čuli na Evroviziji skorije.

Zaključak

Uz nadu sa prevazilaženje subjektivnosti, imajući u obzir popularnost žanra u lokalnoj kulturi, wow faktor, jedinstvenost u izboru, energetski šmek i podudaranje sa brendom nacionalnog identiteta Finske, rekao bih da najveću šansu za pobedu ima grupa „Blind Channel sa pesmom Dark side.

Kao opasnu konkurenciju dodao bih tu i Aksela koji može da računa na veliku podršku gledalaca, s obzirom na nepravdu otkazivanja prošlog Evrosonga, kao i kompoziciju I love you iz razloga što je nakako „najevrovizičnija“.

Ako je neko dark horse, onda bi to verovatno bio Oskr, mada, budući da se domaća publika pita u procentu od 75% jačine glasova, čini mi se da će ipak urlici, gitarski rifovi i svetlosno ludilo krasiti drugo polufinale Evrovizije 2021.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Bravo Strahinja za komentare o pesama,slažem se u potpunosti.
  Od UMK-a uopšte nisam očekivao puno,a dobio sam i više nego dovoljno: raznolikost i kvalitet.
  Svaka numera je po nečemu spefična,a njih par je i sa jakim evrovizijskim potencijalom.
  S obzirom da je dominantan odnos publike u glasanju pretpostavljam da će pobediti BC,TFxPandora ili Aksel.
  Uključio bih i Oskara da je odnos 50/50
  Jedina koja nema šanse ili ima ali jako jako male je Laura jer je pesma ok paket lepo otpevan,ali bez kulminacije i samim tim neinteresantan ni za lokalnu,a kamoli širu publiku.
  Danny ima zaista uvažavajuću priču iza sebe i drago mi je što je medju ovih 7,ali činjenica je da prosečan evrovizijski gledalac koji nije fan ne bi uključio ili potražio prevod pesme.
  Ilta ima raskošan glas i lepo zvuči taj finski u pesmama haha malo sam i zaboravio kako zvuči,ali melodijski je pesma esc kliše po mom mišljenju.
  Moj pobednik je I love you… trashy jeste,ali je pozitivno,a to je ono što mi paše u ovakvom periodu