Bugarska, Finska, Norveška, Češka i Holandija
Šta se novo dešava u Bugarskoj, Češkoj, Finskoj, Norveškoj i Holandiji?
Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Počinje Eesti Laul. Objavljena peta potencijalna bugarska pesma

Kako je evrovizijska sezona u punom jeku i bliži se trenutak kada će sve takmičarske numere biti poznate, svakodnevno se pojavljuje mnogo novih informacija, a tako je i danas.

Osim najave 1. polufinalne večeri u Estoniji, stižu nam i novosti iz Moldavije, Češke, Holandije, Severne Makedonije, Finske, Norveške i Bugarske.

🇪🇪 Počinje Eesti Laul

Danas će biti održano prvo polufinale estonskog nacionalnog takmičenja Eesti Laul, koje će ove godine biti održano u Areni „Saku“ u Talinu. Voditelji programa su Tonis Ninemec i Grete Kuld. Nastupiće sledećih 12 takmičara, od kojih će se šest plasirati u finale:

 1. Tanja | Best night ever
 2. Hans Najna | One by one
 3. grupa „Wiiralt“ | Tuuled
 4. Kea | Hypnotized
 5. Andrej Zevakin i grupa „Pluuto“ | Wingman
 6. Karl Kiling | Kiss me
 7. Nika Marula | Calm down
 8. Egert Milder | Free again
 9. Tuli Rand | Üks öö
 10. Koit Tome | We could have been beautiful
 11. Kristin Kalnapenk | Find a way
 12. Ivo Lina, Robert Lina i bend „Supernova“ | Ma olen siin

Glasanje će se odvijati u dva kruga. U prvom krugu glasaće zajedno žiri i publika u procentu 50/50, dok će u drugom krugu o finalistima odlučivati isključivo publika. U revijelnom delu večeri nastupiće reper „Beebiloust“ i bivša estonska predstavnica Elina Born, koja je zajedno sa Stigom Restom 2015. pevala Goodbye to yesterday.

Šou će početi u 18 časova po našem vremenu i trajaće sve do 21 sat i 15 minuta, računajući i polusatnu pauzu za centralnu informativnu emisiju u vremenskom intervalu između 20.00 i 20.30. Link za prenos: etv.err.ee

🇲🇩 Natalija Gordijenko otkrila kostimografa za svoje evrovizijsko pojavljivanje

Moldavska evrovizijska predstavnica Natalija Gordijenko, koja će svoju zemlju predstavljati sa numerom Sugar, objavila je da će za njen izgled na evrovizijskoj pozornici biti zadužen poznati ruski dizajner Valentin Judaškin. Ona je na društvenoj mreži Instagram objavila fotografiju na kojoj je u jednoj od Judaškinovih kreacija, dok su pored nje čuveni dizajner i kompozitor Filip Kirkorov. Objavljivanje pesme Sugar se očekuje početkom marta.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Gordienko Natalia (@natalitsa)

🇨🇿 Beni Kristo o svom evrovizijskom nastupu

Iako je pre samo nepuna dva dana objavio svoju evrovizijsku numeru Omaga, češki predstavnik Beni Kristo je objavio i nove detalje oko svog evrovizijskog nastupa. Na sceni u Roterdamu će mu se pridružiti dva poznata plesača Alberto Human Gola i Robin Fuse Šeba.

Gola je sarađivao sa brojnim češkim izvođačima, uključujući češkog predstavnika iz 2018. Mikolasa Jozefa. Šeba nije samo plesač, već i di-džej i producent, a već je sarađivao sa Benijem na jednoj svojoj numeri prošle godine.

🇳🇱 Redo i Efje de Viser nastupaju na otvaranju druge polufinalne večeri

Brejkdenser Reduan Ait Čit, poznatiji kao Redo, i pevačica i kompozitor Efje de Viser, otvoriće 2. polufinalno veče Evrovizije 2021. 20. maja.

Redo je takođe i prošle godine bio najavljen kao deo uvodnog programa druge polufinalne večeri. On je inače nagrađivani plesač koji je nekoliko puta osvajao holandska i internacionalna plesačka takmičenja, a nastupao je i pred holandskom kraljevskom porodicom. Osim plesom, bavi se i motivacionim govorništvom i promoviše ideju da fizički nedostaci ne treba da budu nikakva ograničenja, što će takođe biti i deo njegovog evrovizijskog nastupa.

Efje de Viser je poznata pevačica i kompozitor koja se proslavila u sint-pop žanru; 2009. je osvojila nagradu „Velika nagrada Holandije“ za novu muzičku nadu i od tada je izdala četiri albuma. Njen poslednji album je na 3. mestu holandskih top-lista. Trenutno sarađuje sa Erikom van Tajnom, muzičkim direktorom Evrovizije 2021, na numeri na engleskom jeziku koja će otvoriti 2. polufinalno veče i koja će imati veze sa plesom brejkdensera Reda.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Eurovision Song Contest (@eurovision)

🇲🇰 Vasil Garvanlijev snima svoju najavljenu novu evrovizijsku pesmu

Vasil Garvanlijev će tokom ove nedelje snimiti svoju evrovizijsku numeru Here I stand. Pesma će biti snimljena u studiju u Skoplju, a Vasil će je snimati u pratnji orkestra. Prateće vokale će činiti Čikaški dečji hor i biće snimljeni u Čikagu, dok će klavirske deonice biti snimljene u Torontu. Pesmu je napisao i komponovao sâm Vasil, a aranžirali su je Borče Kuzmanovski i Davor Jordanovski. Pesma će biti objavljena početkom marta.

🇫🇮 grupa „Haloo Helsinki!“ je još jedan revijalni gost finskog UMK

U subotu nas očekuje finale Uuden Musiikin Kilpailu, nacionalnog finskog takmičenja. Poznati su učesnici, pesme, prezenteri, a sada je objavljeno i ko će nastupati u revijalnom delu programa. Pored već najavljene Erike Vikman, nastupiće i bend „Haloo Helsinki!“.

Ovaj bend je nastao 2006. i objavio je šest vrlo slušanih albuma u Finskoj.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели UMK21 (@uudenmusiikinkilpailu)

Uz ovo dvoje izvođača, zapevaće i prezenter Anti Tuisku.

🇳🇴 Zašto su članovi norveškog trija KEiiNO odlučili da se ponovo bore za Evroviziju?

Članovi grupe KEiiNO, koji su Norvešku predstavljali na Evroviziji 2019, a sada se bore za novi evrovizijski nastup na Melodi Grand Prixu, u jednom svom intervjuu su objavili da su svakako želeli ponovo da nastupe na Evroviziji.

Član benda Tom Hugo rekao je da su osetili da njihova evrovizijska priča nije dovršena i da su znali da će se ponovo vratiti, kada budu imali pravu pesmu. Prema njegovim rečima, nisu očekivali tako brz povratak, ali su osetili da je numera Monument prava pesma za Evroviziju. Kažu da nisu imali specijalan tretman i da su kao i ostali učesnici čekali kraj konkursa da bi saznali rezultate. Takođe, članovi ovog benda ističu da su tokom karantina dobili brojne kreativne ideje.

Tokom intervjua, obznanjeno je i da će novi norveški evrovizijski predstavnik već u ponedeljak 22. februara snimiti i svoj evrovizijski nastup koji će biti korišćen ukoliko ne bude moguće da učesnici otputuju u Holandiju. Upitani da li bi u tom slučaju menjali svoj nastup sa nacionalnog takmičenja, članovi grupe su rekli da još nisu razmišljali o tome.

🇧🇬 Objavljena peta potencijalna bugarska evrovizijska pesma

Bugarska predstavnica Viktorija predstavila je javnosti petu od ukupno šest potencijalnih pesama za Evroviziju. Numera The funeral song deo je Viktorijinog albuma prvenca, baš kao i ostalih pet pesama, a ona je dodala da je to pesma u kojoj se slavi sve što trenutno imamo i da treba da živimo u trenutku.

Autori pesme su: Helena Lašon, Oliver Bjerkval, Viktorija Georgijeva i Kristofer Samjuels, a za aranžman su bili zaduženi Helena Lašon i Oliver Bjerkval. Sledeća pesma na redu za objavljivanje je Growing up is getting old, koja će biti predstavljena 18. februara, što je ujedno i poslednja potencijalna pesma.