Evrovizija 2021 Pogledi

Norveška 2021: Čekajući pobednika

Pred nama je 59. izdanje takmičenja Melodi Grand Prix, nacionalnog finala u Norveškoj. Ovaj festival sa dugačkom tradicijom će iznedriti novu norvešku evrovizijsku uzdanicu.

Da li će Norveška uspeti da pronađe pesmu koja će se svideti evrovizijskoj publici i ponovi dobre plasmane iz prethodnih sezona, saznaćemo 20. februara.

Kako je sve počelo?

S obzirom na to da je prošlogodišnje izdanje Melodi Grand Prixa bilo prilično gledano i izazvalo veliko interesovanje učesnika, čelnici NRK su odlučili da zadrže prošlogodišnji format sa pet polufinalnih večeri i finalem, ali su dodali ovog puta i specijalno takmičarsko veče — „Druga šansa“.

Nakon konkursa koji je organizovan sredinom prošle godine, za takmičenje je odabrano 26 numera, dve više nego prethodne godine. Imena učesnika ovogodišnjeg Melodi Grand Prixa su otkrivana pet dana pre svakog polufinala (20 takmičara), dok je šestoro direktnih finalista objavljeno zajedno sa takmičarima iz prve polufinalne grupe.

Ove godine su ukinuta regionalna polufinala zbog pandemije virusa korona. U svakom polufinalu učestvovalo je po četvoro takmičara u međusobnim duelima, nakon koga je bio tzv. zlatni duel, a samo pobednik tog zlatnog duela bi izborio mesto u finalu, što znači da su samo pobednici polufinala obezbedili učešće u finalu. Direktne finaliste, njih šestoro, izabrao je specijalni žiri i oni su promovisali svoje pesme u polufinalima; u svakom polufinalu se predstavljao po jedan direktni finalist, dok je u prvom polufinalu nastupilo dvoje finalista.

Poslednji, 12. finalista je odabran u emisiji „Druga šansa“.

Da napomenemo da je u polufinalima moć odluke imala samo publika, i to zahvaljujući internet-glasanju.

Ko je na kraju izabran?

Desetoro finalista Melodi Grand Prixa su:

 1. Atle Petersen | World on fire
 2. Rejli | Hero
 3. grupa „Stavangerkameratene“ | Who I am
 4. KiiM | My lonely voice
 5. grupa „Blåsemafian“ i Hejzel | Let loose
 6. Emi | Witch woods
 7. Tiks (TIX) | Fallen angel
 8. Kaja Rode | Feel again
 9. Rejn Aleksander | Eyes wide open
 10. IMERIKA | I can’t escape
 11. trio KEiiNO | Monument
 12. Jorn | Faith bloody faith

Od poznatijih imena evrovizijskoj publici treba izdvojiti trio KEiiNO koji su 2019. zauzeli 6. mesto na Evroviziji sa pesmom Spirit in the sky, a zanimljivo je da su dobili najviše glasova publike. Od bivših učesnika Melodi Grand Prixa treba izdvojiti Rejli i Rejna Aleksandera koji su se za predstavnika Norveške nadmetali i prošle godine.

Iz mog ugla: Svetlana Jukić

Moram reći da je ovo mnogo bolji nacionalni izbor od prošlogodišnjeg. Žanrovski vrlo šareno, za svakoga se može naći neka pesma. Čak mi je i žao nekoliko pesama koje se nisu plasirale u finale.

Pre nego što istaknem svoje ovogodišnje favorite, moram reći da sam se prošle godine ogrešila o Ulrike i da mi se njena pesma dopala nešto kasnije. Stvarno mi je žao što ona ove godine nije dobila priliku da predstavlja Norvešku.

Elem, čini mi se da ćemo u Roterdamu ponovo gledati trio KEiiNO koji posle velikog evrovizijskog uspeha ima veliku armiju obožavalaca. Lično ne spadam u obožavatelje pesme Spirit in the sky, pa već unapred lamentiram nad norveškim izborom za Evroviziju. Monument mi, da budem iskrena, nešto bolje zvuči, ali mi i dalje nije ništa specijalno.

Na ovom izboru bih kao interesantne izvođače i pesme izdvojila Rejli i Hero, KiiM i My lonely voice, grupu „Blåsemafian“ i Hejzel i Let loose, Kaju Rode i Feel again, Rejn Aleksandera i Eyes wide open i IMERIKU i I can’t escape.

Kao što već rekoh ima od svega po malo — i bržih pesama i lepih balada. Kao svog glavnog favorita navela bih Emi i Witch woods koja mi je i scenski i muzički privukla pažnju.

Kako da pratite izbor?

MGP 2020 je na programu u subotu 20. februara u  Areni „H3“ u Fornebu. Voditelji finalne večeri su Kore Magnus Berg, Silje Nordnes i Roni Brede Ose.

A kao i polufinala, i ovo finale će se sastojati iz više faza. Tokom emisije, prva runda internet-glasanja na veb-sajtu NRK počeće nakon završetka nastupa svih desetoro finalista. Glasanje će se odvijati u tri etape. Nakon prvog kruga glasanja u sledeći krug će proći četvoro takmičara. Po objavljivanju nihovih imena, biće pušteni snimci njihovih nastupa. Zatim sledi drugi krug glasova u kome će biti izabrane dve najbolje numere. Dvoje najboljih će ponovo izvesti svoje numere, a nakon toga sledi finalna runda glasanja za predstavnika Norveške.

I ove godine pobednik će biti izabran samo glasovima publike. Glasači će imati pravo na tri glasa tokom svake runde, a glasovi će se resetovati nakon svakog kruga glasanja.

Očekuje se da u revijelnom delu programa nastupi prošlogodišnja pobednica ovog takmičenja Ulrike.

Takmičenje od 19.50 h pratite onlajn, klikom na link: NRK.no >>

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • MGP je daleko najbolji izbor ove godine,mini Evrovizija!
  Produkcijski na visokom nivou,to nije ništa novo,ali su i pesme na mnogo vvišoj razini.
  Neke selekcije bi dušu dale da su mogle da uzmu pesme koje su ovde ostale u polufinalu,ali da predjem na stvar..
  Moji favoriti su KEiiNO,Raylee,Imerika,Atle i KiiM..
  KEiiNO su zadržali taj svoj evrovizičan zvuk,uz mali up је rade.Nastup u pf je bio vokalno ubedljiv,ali je bilo previše hodanja,praznih delova,kao da je nastup uradjen na brzinu i nadam se da će u sutrašnjem finalu to popraviti!
  Da je slabija konkurencija rekao bih tjt gotova pobeda,ali…
  Raylee iako ima sada već ižvakanu stvar kroz nacionalne izbore,njen doprinos 80ih je najbolji ovogodišnje sezone,a nastup je u svakom smislu spektakularan.Ima glas i stas,kamere i scena je voli,zarazna pesma,šta više treba..
  Imerika Billie vizualizacija,ali ne i kopija.Pesma ne ide na to da po svaku cenu štilira sve evrovizijske prohteve i u tome je njena magija.Uz pravi nastup i sitnu doradu ovo bi moglo daleko i na samoj Evroviziji.
  KiiM ima jednu tipičnu power baladu,ali prelepo osmišljenu i izvedenu.Elegancija i minimalizam su i ovde ključni i ne vidim da li bi uopšte nešto trebalo menjati u sutrašnjem nastupu vizuelno.
  Atle ima takodje jednu ižvakanu pop stvar koja vrv ne bi tako dobro prošla u Roterdamu,ali se meni ova pesma za dve lestvice više dopala kad sam je video i čuo uživo.Neko je na yb prokomentarisao kako je nastup izgledao kao na Melodifestivalenu i tu se slažem.. ništa ne izlazi iz okvira,al je opet savršeno na mestu!