Evrovizija 2021 Pogledi

Španija 2021: Čekajući pesmu

Ovog vikenda će i Španci odabrati novu pesmu za Blasa Kanta, svog jubilarnog 60. predstavnika. Radio-televizija Španije RTVE donela je odluku da se organizuje „mini“ nacionalni izbor, gde će se birati između dve kompozicije.

Pobedničku numeru će Blas Kanto izvesti u Roterdamu na 65. Pesmi Evrovizije.

Kako je počelo?

Zapravo, sve je počelo još prošle godine, kada je nacionalna španska televizija interno odlučila da boje njihove zastave brani mladi Blas Kanto. Istim putem je odabrana i njegova prošlogodišnja numera Universo, međutim ovaj put je RTVE napravio mali izuzetak, napravivši nacionalni izbor pod nazivom Destino Eurovisión 2021.

Na nacionalnom izboru biće predstavljene dve kompozicije koje nose naziv Memoria i Voy a quedarme. Pesme su predstavljene ranije, tako da su na zvaničnom sajtu posetioci istog mogli da daju glas jednoj od pesama. Na nacionalnom izboru će pesme biti izvedene uživo uz prateći nastup.

Konačan sud, naravno, donosi isključivo publika, kako internacionalna, tako i španska. Telefonski, SMS i internet-glasovi sa zvaničnog sajta RTVE odlučuju o pesmi koju ćemo slušati u Roterdamu.

Gostujući izvođači

Pored Blasa, u emisiji će nastupiti sledeći muzičari:

  • Vanesa Martin;
  • Nija;
  • Andres Suarez;
  • Sepeda;
  • Roi;
  • Pastora Soler, predstavnica Španije 2012;
  • Edurne, predstavnica Španije 2015.

Šou Destino Eurovisión 2021, koji će biti emitovan iz Studija 5 u Prado del Reju od 22 sata, vodiće španski evrovizijski komentatori Toni Agilar i Hulija Varela. Emisiju možete pratiti onlajn klikom na link: RTVE.es >>

Iz mog ugla: Marko Vujinović

Nisam baš fan Blasovog vokala, generalno nisam fan ovakvog tipa muških vokala, previše „visoko“ za moj ukus.

Obe numere su negde na istoj ravni, moglo bi se reći. Memoria je bržeg ritma, poletna, „popičasta“, dok je Voy a quedarme emotivnija, mada je opet zadržala taj umereni pop aranžman, ne zalazi previše u „grave“ i „lento“, više vuče na „adagio“.

Tas na vagi bi kod mene prevagnuo na Voy a quedarme. Španski jezik mi ipak bolje zvuči u baladi nego u bržem popu, bar u ovoj konstelaciji. Ne bih se mnogo bunio ni da druga numera ode u Roterdam, ali sam nekako sigurniji u bolji plasman s baladom.

U dobar scenski nastup verujem i mislim da će ga dobro odraditi, sudeći bar po ljudima koji će se time baviti. Na kraju priče, kada je reč o samoj pobedi u Roterdamu, mislim da nema baš velike šanse, čak ni za prvih deset. Španci bi trebalo da se vrate svojim kompozitorima i odmaknu se od komercijale, što bih preporučio inače svim evrovizijskim zemljama.

Sa srećom u Holandiji, šta da dodam!Oznake