Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Premijera sanmarinežanske pesme pomerena na 8. mart. Grčka pesma izlazi dva dana kasnije

Šta se novo dešava u San Marinu, Švedskoj, Sloveniji, Grčkoj, Estoniji, Norveškoj i Belorusiji? Saznajte u novom izdanju „evrovizijskog potpurija“.

Pored svega toga, možete u izdvojenom tekstu pročitati vest o nazivu nove evrovizijske melodije naših predstavnica.

Srbija 2021: „Hurricane“ u Roterdamu pevaju „Loco Loco“

🇸🇲 Premijera Senitine pesme pomerena na 8. mart

Iako je predstavnica San Marina Senit prvobitno najavila da će svoju novu evrovizijsku pesmu predstaviti 23. februara, ipak je odlučila da dan uoči prvobitnog termina u poslednjem trenutku pomeri datum prezentacije na 8. mart, koji će ujedno biti i definitivan. Šta je uticalo na to, nismo uspeli da saznamo.

🇬🇷 Ko će praviti društvo Stefaniji prilikom evrovizijskog nastupa? Pesma Last dance izlazi 10. marta

Specijalizovani grčki portal Eurovision Fun došao je u posed liste plesača koji će biti sa ranije odabranom predstavnicom Stefanijom prilikom njenog evrovizijskog nastupa. U pitanju su: Nikos Kukakis, Markos Jakumoglu, Kostas Pavlopulos i Jorgos Papadopulos. Dok će prvom navedenom sa liste ovo biti prvo evrovizijsko iskustvo, preostala trojica plesača su i ranije putovala na Evroviziju — Markos Jakumoglu je već nastupao sa grčkom predstavnicom iz 2017. godine Demi, Kostas Pavlopulos je nastupio sa prethodnim predstavnikom San Marina Serhatom u Tel Avivu 2019, a Jorgos Papadopulos je nastupao sa Sakisom Ruvasom 2009. u Moskvi i Elefterijom Elefteriju 2012. u Bakuu. Zajedno sa njima i Stefanijom, u Roterdam će putovati i još jedan pevač čije se ime drži u tajnosti, a koji će obavljati funkciju skrivenog pratećeg vokala.

U isto vreme, grčki emiter ERT je objavio da će Stefanijina nova evrovizijska pesma Last dance konačno biti objavljena 10. marta. Ovih dana Stefanija počinje da snima spot, kao i rezervni evrovizijski nastup u slučaju opredeljenja za opciju C ili D.

🇸🇮 Slovenija objavila prateću pevačicu Ane Soklič

Ani Soklič će na Evroviziji u Roterdamu prateće vokale pevati iskusna Karin Zemljič, objavila je Radio-televizija Slovenije. Njoj će ovo biti četvrti put da na Evroviziju putuje u svojstvu pozadinskog vokala nakon što je prethodno sarađivala sa duom „Maraaya“ 2015, Manuelom 2016. i Leom Sirk 2018.

Nova evrovizijska pesma Ane Soklič biće prezentovana 27. februara u specijalnom šou-programu EMA 2021 na TV SLO 1 sa početkom od 20 časova. U emisiji u trajanju od 70 minuta biće prisećanja na najsvetlije trenutke slovenačkih evrovizijskih pojavljivanja povodom 60 godina od prvog pojavljivanja tadašnjeg TV centra Ljubljana na Evroviziji, a na samom kraju biće prezentovana nova evrovizijska pesma Ane Soklič, koja neće biti balada, i biće ispevana na engleskom. Voditelji programa EMA 2021 biće Nejc Šmit i spomenuta slovenačka evrovizijska predstavnica iz 2018. godine Lea Sirk.

🇪🇪 Objavljen redosled nastupanja u estonskom finalu

Estonski emiter ERR objavio je redosled nastupanja na finalnoj večeri nacionalnog izbora Eesti Laul, koje je na programu 6. marta. Dvanaest kvalifikovanih učesnika za finale će se publici predstaviti sledećim redom:

 1. Egert Milder | Free again
 2. sastav „Suured Tudrukud“ | Heavens not that far tonight
 3. Hans Najna | One by one
 4. Ivo Lina, Robert Lina i bend „Supernova“ | Ma olen siin
 5. Karl Kiling | Kiss me
 6. Uku Suviste | The lucky one
 7. Sisi | Time
 8. Jiri Potsman | Magnus melanhoolia
 9. Redel | Tartu
 10. Koit Tome | We could have been beautiful
 11. Andrej Zevakin i grupa „Pluuto“ | Wingman
 12. Kadri Vorand | Energy

Očekuje se da će se pobednik birati kroz dva kruga glasanja, kao i minulih godina. U prvom krugu bi gledaoci i žiri u omeru 50/50 selektovali tri najbolja izvođača za tzv. „superfinale“, a potom bi se ta tri izvođača u drugom krugu glasanja borila za naklonost gledalaca pri donošenju odluke o pobedniku.

U isto vreme je jedan od finalista Hans Najna izjavio da će doći do promena u njegovom nastupu za finalno veče u smislu dodavanja dodatnih dekoracija na bini.

🇳🇴 Norveško finale najgledanije od 2017.

Norveški javni emiter NRK objavio je da je finalno veče nacionalnog izbora Melodi Grand Prix pratilo 1.100.000 ljudi, od čega je 1.082.000 pratilo program norveškog javnog emitera NRK 1 tokom celog dana. Preko interneta, takmičenje je pratilo 28.000 ljudi, a prosečan šer je iznosio 67,1%. Broj gledalaca se povećao za 160.000 u odnosu na 2020, i to je ujedno najgledanije norveško finale još od 2017. godine.

U isto vreme je pobednik Tiks snimio svoj alternativni evrovizijski nastup koji će biti korišćen u slučaju da ne može da doputuje u Roterdam. Nastup je identičan onom sa Melodi Grand Prixa, samo je jedan od plesača-demona uklonjen zbog ograničenja broja prisutnih izvođača na sceni na šest. Norveški emiter NRK je dobio sat vremena da snimi tri pokušaja nastupa, a najuspeliji će biti emitovan ako Tiks ne bude mogao da doputuje u Roterdam.

🇸🇪 Tes Merkel o svojoj pesmi za 4. polufinale Melodifestivalena

Jedna od učesnica ovogodišnjeg švedskog Melodifestivalena, Tes Merkel, otkrila je za podkast Melfest Monday sajta The Euro Trip da je svoju takmičarsku pesmu Good life prvobitno pisala za drugog izvođača zato što je isprva u teškom životnom periodu pisala depresivne tekstove i planirala s jednom takvom pesmom da ide na Melodifestivalen, ali da se na kraju predomislila i odlučila da ide sa veselom. Obećala je da će nastup biti u do sada neviđenoj formi u istoriji Melodifestivalena.

U isto vreme je javni emiter SVT objavio detalje o gledanosti tokom prve tri polufinalne večeri — svaku od tri polufinalne večeri je pratilo 3 miliona gledalca, kako na TV, tako i onlajn, 1. polufinale je pratilo 3,1 milion gledalaca, drugo 3,2 miliona gledalaca, a treće isto toliko.

🇧🇾 Zena ponovo u konkurenciji za beloruskog predstavnika

Iako je konkurs za odabir beloruskog predstavnika zaključen još 31. januara, do sada javni emiter BTRC, i pored hajke koja se vodi protiv njih, nije objavljivao detalje o narednim koracima selekcije. U razgovoru za beloruski portal TUT.by, portparol beloruskog javnog emitera Sergej Andrijanov je nagovestio da će prvi put posle 2011. godine, a isto kao i za prošlogodišnji dečji Evrosong, beloruski evrovizijski predstavnik najverovatnije biti izabran interno.

Javilo se svega nekoliko kandidata poput pevačice i glumice Elene Želudok i ruske pevačice Kazne. U ostale potencijalne učesnike se ubrajaju: grupa „Chakras“, Aljona Gorbačova i Vitalij Voronko. Još ranije je britanski evrovizijski predstavnik iz 2006. godine Daz Sampson izjavio da je poslao prijavu zajedno sa Katjom Oušn.

Ali, još jedno ime predstavlja posebno iznenađenje, a to je povratak beloruske predstavnice iz 2019. godine Zene u proces odabira predstavnika, odn. i njeno ime se našlo među onima koji su poslali prijavu. Zena je za sada poslednji izvođač koji je Belorusiju uveo u finale 2019. godine, gde je s numerom Like it učešće završila kao 24. u konkurenciji od 26 finalista.