Evrovizija 2021

Holandska vlada produžava policijski čas i ublažava ograničenja

Organizacija Pesme Evrovizije 2021. bi u skorije vreme mogla da dobije nove obrise zbog novih mera koje će pooštriti, odn. ublažiti holandska vlada.

Naime, holandska vlada je saopštila da će policijski čas biti produžen do 15. marta, u sklopu borbe protiv virusa korona. Trenutni policijski čas, koji traje od 21 sat do pola 5 ujutru, na snazi je od 23. januara, a trebalo je da traje do 2. marta. Osmog marta će vlada saopštiti da li će policijski čas biti produžen posle 15. marta, saopštio je holandski premijer Mark Rute.

Još uvek se nalazimo u neverovatno teškoj fazi — rekao je Rute, dodavši da je novi talas korone, po ocenama stručnjaka, neizbežan.

Policijski čas, uveden prvi put od Drugog svetskog rata, izazvao je krajem januara najveće proteste u Holandiji u poslednjih nekoliko decenija, uz hapšenje više od 400 ljudi.

Međutim, vlada je najavila ublažavanje nekih ograničenja, poput ponovnog otvaranja frizerskih salona, ali ne i ponovnog otvaranja barova, kafea i restorana, koji su zatvoreni od sredine oktobra, i zbog čega je najveća holandska ugostiteljska organizacija najavila žalbu protiv vlade da bi je prisilila na njihovo ponovno otvaranje, kao i nekih tzv. „nebitnih prodavnica“, u koje će kupci ulaziti po potrebi u slučaju prethodnog dogovora.

Upravljanje vlade pandemijom je sve više pod lupom javnosti zato što se bliže izbori, ove godine zbog epidemije raspoređeni na tri dana, do 17. marta, da bi se smanjili zdravstveni rizici.

Policijski čas je bio u središtu pravne bitke prethodne nedelje, kada je niži sud naložio njegovo ukidanje, rekavši da je vlada zloupotrebila specijalni zakon, ali je ta odluka suspendovana i čeka se 26. februar, kada bi trebala da se donese žalbena presuda. Vlada je u međuvremenu donela nov zakon kojim se osigurava nastavak policijskog časa čak i ako izgubi spor po žalbi.

Sve navedeno moglo bi da utiče i na ubrzavanje odluke po pitanju načina na koji će Pesma Evrovizije 2021. biti organizovana. Podsetimo, nedavno je iz trke eliminisana opcija A, koja je podrazumevala ustaljen način organizacije, koji je nemoguće sprovesti u vreme epidemiološke krize. Ostale su modifikovane opcije B, C i D, po kojem prva od tri preostale podrazumeva da većina učesnika svoje nastupe snimi u Roterdamu, a preostale dve da svi učesnici ostanu u svojim državama. Supervizor Evrovizije 2021 Sice Baker je u razgovoru za podkast serijal The Euro Trip sajta Eurovoix izjavio da će u skorije vreme biti obelodanjeno još nekih bitnih informacija u vezi organizacije, a da će odluka o prisustvu ograničenog broja statista biti doneta u aprilu.

Izvor: N1 info

Oznake