ESC-potpourri

Rusija, Irska i Gruzija potvrdile učešće u Francuskoj. Vels i ove godine pauzira

U današnjem pregledu vesti pauziramo od „odrasle“ Evrovizije, te vam donosimo novosti o dečjoj verziji ovog takmičenja – ko je potvrdio učešće, a ko odustaje ovaj put?

🇷🇺 Rusi potvrdili svoje 17. juniorsko pojavljivanje

Ruska delegacija je izjavila da će i 17. put zaredom biti deo dečjeg Evrosonga i u to vreme su postali treća država koja je potvrdila učešće na prestojećem festivalu, koji će biti održan krajem ove godine u Francuskoj. Period za prijavu pesama otvoren je 20. januara, a trajaće do 25. avgusta, do kada svi zainteresovani mogu poslati svoje predloge. Konkurs je otvoren za sve ruske državljane i osobe koje borave u Rusiji najmanje dve godine, a koji imaju između 9 i 14 godina. Polufinalna faze nacionalne selekcije održaće se u septembru u Moskvi.

Rusiju je na Dečjoj pesmi Evrovizije 2020 predstavljala Sofija Feskova sa pesmom My new day, koja je takmičenje završila na desetom mestu.

🇬🇪 I Gruzinci potvrdili učešće

I Gruziju ćemo gledati i slušati u Francuskoj. Gruzinski državni emiter GPB potvrdio je učešće, te ćemo Gruziju 15. put gledati na dečjoj verziji Pesme Evrovizije. Još uvek nema informacija o načinu izbora predstavnika. U prošlosti, Gruzija je koristila i interne selekcije i nacionalna finala u svrhu izbora predstavnika, a prošle godine kombinovali su ova dva načina, s obzirom da je nacionalno finale Ranina poslužilo kao način selekcije pevača, dok je pesma izabrana interno.

Na Dečjoj pesmi Evrovizije 2020, Gruzinci su se uzdali u Sandru Gadeliju, koja je pevala You are not alone, i koja se plasirala šesta od ukupno 12 učesnika.

🇮🇪 Irci se vraćaju nakon godinu dana pauze

Irska je još jedna zemlja koja će se takmičiti za titulu najbolje dečje pesme u Evropi – Irci se vraćaju na evrovizijsku scenu nakon godinu dana pauze prouzrokovane epidemijom virusa korona. Emiter specijalizovan za sadržaj na irskom/keltskom jeziku TG4 otvorio je konkurs za prijavu potencijalnih pesama: mogućnost da se prijave imaju pevači uzrasta od 9 do 14 godina a konkurs se zatvara 19. marta. Koliko je poznato, TG4 planira da održi televizijsku emisiju gde će biti selektovan novi irski predstavnik ili predstavnica.

🇳🇱 Počele audicije u Holandiji

Holanđani su svoju potragu za novim idealnim predstavnikom započeli audicijama krajem januara, nakon što se konkurs za prijavu zatvorio u decembru prošle godine. Poznata je lista učesnika koji su se plasirali na rundu audicija, a ovo je cela lista pevača i opština iz kojih dolaze:

Lista holandskih kandidata
1. Anđelina — Helmond

2. Ajana — Busum

3. Beu — Deventer

4. Boel — Amstelvin

5. Brit — Barn

6. Kamijel — Nijmegen

7. Seder — Alkmar

8. Den — Asendelft

9. Faje — Amsterdam

10. Fijeke — Fijnart

11. Džejd — Almer

12. Džesti — Hufdorp

13. Džulijet — Wormer

14. Lilija —Kapel a/d Ijsel

15. Lui — Uden

16. Luka — Mastriht

17. Liova — Duiven

18. Milika — Dordreht

19. Nanis — Notdorp

20. Petje — Utreht

21. Prisila — Dotinhem

22. Rinze — Hengelo

23. Ros — Zevold

24. Mire — Amsterdam

25. Sem — Gemert

26. Šanaja — Dordreht

27. Sofi — Alkmar

28. Solin — Busum

29. Tijs — Barn

30. Tim — Kapel

Grupa „Unity“ je branila boje Holandije na Dečjoj pesmi Evrovizije 2020 sa pesmom Best friends gde su zauzeli visoko četvrto mesto drugu godinu zaredom.

🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Vels i ove godine preskače takmičenje

Vels nažalost ni ove godine neće učestvovati na „Junior“ Evroviziji, potvrdio je emiter S4C na svom oficijalnom Tviter nalogu. Fanovi su se nadali povratku ove zemlje na evrovizijsku pozornicu, ali emiter je kao razlog odustajanja od takmičenja naveo tekuću epidemiju, isti razlog prošlogodišnjeg povlačenja.

Vels je učestvovao na dečjoj Evroviziji 2018. i 2019. godine, a prethodno je učestvovao u sklopu Ujedinjenog Kraljevstva od 2003. do 2005. Njihov debitantski nastup Perta pevačice Manv završio je na 20. mestu te 2018, a sledeće godine Erin Mej je sa pesmom „Calon yn curo“ izborila 18. mesto.