ESC-potpourri

Moldavska i holandska pesma izlaze 4. marta

U novom „evrovizijskom potpuriju“ donosimo vam vesti iz Moldavije, Holandije, Danske, Švedske i Portugalije.

🇲🇩 🇳🇱 Moldavska i holandska pesma izlaze 4. marta u razmaku od sat vremena

Moldavska predstavnica Natalija Gordijenko je na društvenim mrežama najavila da će njena nova evrovizijska pesma Sugar konačno biti prezentovana 4. marta u 18 časova po centralnoevropskom vremenu. Tim povodom će u Moskvi biti upriličena svečana promocija pesme na sceni Teatra „Crave“.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Gordienko Natalia (@natalitsa)

Istog dana, ali sat vremena kasnije, svoju pesmu će predstaviti i holandski predstavnik Žangu Makroj. Isto će i on imati svečanu ceremoniju prezentacije pesme, koja će biti prenošena na Jutjub kanalu javnog emitera AVROTROS, kao i na oficijelnim stranicama javnog emitera posvećenim Pesmi Evrovizije. Tim povodom je objavljena i atmosfera sa probe za evrovizijski nastup.

🇩🇰 Objavljen redosled nastupanja na finalnoj večeri u Danskoj

Danski javni emiter DR objavio je redosled nastupanja na finalnoj večeri danskog izbora Dansk Melodi Grand Prix 2021, koji će biti održan 6. marta u studiju navedenog danskog emitera u Kopenhagenu. On je uobličen na sledeći način:

 1. Chief1 i Tomas Butenšon | Højt over skyerne
 2. Nana Olivija | Hvileløse hjerter
 3. duo „The Cosmic Twins“ | Silver bullets
 4. Klaudija Kampanjol | Abracadabra
 5. Majk Tramp | Everything is alright
 6. duet „Fyr og flamme“ | Øve os på hinanden
 7. Ema Nikolin | Står lige her
 8. Džin Majkl | Beautiful

🇪🇸 🇳🇴 Španci i Norvežani snimili rezervne evrovizijske nastupe

Španski javni emiter RTVE objavio je da je Blas Kanto u Madridu snimio svoj rezervni evrovizijski nastup, koji će biti iskorišćen u slučaju da delegacija ne može da doputuje u Roterdam. Nastup je sniman na istoj sceni kao i nacionalno finale Destino Eurovisión, koje je bilo održano 20. februara, i inscenacija je veoma slična onoj sa nacionalnog finala. Podsetimo, za nastup je bio zadužen Austrijanac Marvin Ditman, koji će sarađivati i sa predstavnikom iz svoje domovine Vinsentom Buenom i sa kiparskom predstavnicom Elenom Cagrinu.

I Norvežanin Tiks (TIX) je snimio svoj alternativni evrovizijski nastup, a u međuvremenu je otkriveno više informacija o njegovom alternativnom nastupu — sniman je 22. februara u Areni „H3“ u Fornebuu, gde je bio održan i Melodi Grand Prix, i to u istoj scenografiji korišćenoj i za spomenuti nacionalni selekcioni festival; promene koje se odnose na njegov evrovizijski nastup su sledeće — uklonjena su dva plesača-demona zbog ograničenja broja izvođača na šest, i korišćeno je više pirotehničkih efekata.

🇮🇹 Diodato i „Il Volo“ nastupaju u revijalnom delu Sanrema

Bliži se Sanremo, koji ćemo gledati od 2. do 6. marta, a pet dana pred početak najveće italijanske muzičke svetkovine, objavljeni su i prvi gosti. U pitanju su: nesuđeni prošlogodišnji predstavnik Diodato, kao i trećeplasirani iz Beča 2015, članovi vokalnog trija „Il Volo“. Diodato će izvođenjem svoje pobedničke pesme Fai rumore otvoriti prvo veče 2. marta; iako je ovakva odluka neobična za RAI, ipak je doneta zbog toga što je navedena pesma obeležila prethodnu godinu kao simbol trajnog sećanja na uobičajen život pre pandemije.

Atraktivni članovi vokalnog trija „Il Volo“ su na Instagramu objavili da će upotpuniti revijalni deo druge večeri 3. marta.

🇸🇪 Objavljeni audio i video-isečci pesama sa 4. polufinala Melodifestivalena

Uoči 4. polufinala švedskog Melodifestivalena, zakazanog za 27. februar, švedski emiter SVT objavio je isečke pesama koje će te večeri prvi put biti objavljene u celosti. U pitanju su:

 1. Tes Merkel | Good life
 2. Lovad | Allting är precis likadant
 3. Efraim Leo | Best of me
 4. trio „The Mamas“ | In the middle
 5. bend „Sannex“ | All inclusive
 6. Klara Klingerstrem | Behöver inte dig idag
 7. Erik Sade | Every minute

Kristeru Bjerkmanu će prilikom vođenja 4. polufinala društvo praviti Pernila Valgren i Per Andešon. Isečke pesama (audio-verzije u trajanju od po minut i video u trajanju od po 30 sekundi), možete poslušati, a i pogledati na Svtplay.se.

🇵🇹 Lusija Moniz nastupa u revijalnom delu 2. polufinala portugalskog „Festivala pesama“

Portugalska evrovizijska predstavnica iz 1996. godine Lusija Moniz upotpuniće revijalni deo druge polufinalne večeri nacionalnog izbora Festival da Canção 27. februara. Ona je Portugaliji te 1996. godine u Oslu donela najbolji plasman do veličanstvene pobede Salvadora Sobrala — 6. mesto.