Balkan, Balkan! Evrovizija 2021

Slovenija 2021: „Amen“ je nova pesma za Anu Soklič

Slovenačka predstavnica Ana Soklič će čast Slovenije u 1. polufinalnoj večeri 18. maja braniti sa kompozicijom Amen, objavila je Radio-televizija Slovenije.

Slovenačka predstavnica Ana Soklič je predstavila svoju novu pesmu Amen, s kojom će predstaviti domovinu u Roterdamu. Specijalna TV emisija EMA 2021 (Evrovizijska melodija 2021) ugostila je Anu Soklič, pobednicu prošlogodišnjeg izdanja navedenog festivala. Ona je pobedom na slovenačkom nacionalnom izboru izborila put u Roterdam sa pesmom Voda, ali zbog epidemijske situacije svima poznate, njen evrovizijski put se prošle godine nije desio.

Čelnici RTVSLO su odlučili da ove godine Ani daju još jednu šansu, te su se odlučili za interni izbor pesme ove godine.

Ana je pred izlazak pesme Amen kao zanimljivost o sojoj takmičarskoj pesmi otkrila da jedan od autora nije slovenačke nacionalnosti i da je autor nekih pobedničkih pesama Evrovizije. Naravno, radi se o Čarliju Mejsonu, koji je prethodno na evrovizijskoj sceni bio prisutan s pesmama: L’amore é femmina (Italija 2012), Rise like a Phoenix (Austrija 2014), Beauty never lies (Srbija 2015), Here for you (Slovenija 2015) i The dream (Hrvatska 2019).

Pored Čarlija Mejsona, koji je bio zadužen za tekst, u proces stvaranja kompozicije Amen bili su uključeni i: Žiga Pirnat, koji je komponovao pesmu uz pomoć same Ane i Bojana Simončiča, dok se oko aranžmana takođe pobrinuo Žiga Pirnat uz pomoć Simfonijskog orkestra RTV Slovenije. Prateće vokale u studijskoj verziji pesme Amen je pevao gospel hor okupljen oko Dorijana Holija, koji je pevao prateće vokale Majklu Džeksonu, Rodu Stjuartu i Džejmsu Tejloru.

U razgovoru za sajt Eurovision.tv, dekodirala je samu pesmu Amen:

„Amen“ govori o ljubavi jer je ljubav najvažnija, a poruka pesme je vrlo univerzalna. Nikad ne govorim o svojoj ličnoj interpretaciji pesme jer više volim da ljudi sami stvaraju viziju o njoj. Moj omiljeni deo ove pesme je kada uđe veliki hor… To je kao da se nebesa otvaraju!

Za odabir najbolje evrovizijske pesme za Anu Soklič je, uz pomoć samog izvođača, bilo zaduženo još četiri člana selekcione komisije:

 • Vladimir Graić, kompozitor srpske pobedničke evrovizijske pesme Molitva iz 2007;
 • Darja Švarger, slovenačka evrovizijska predstavnica iz 1995. i 1999;
 • Mojca Menart, direktorka izdavačke službe ZKP RTVSLO;
 • Matevž Šalešar, muzičar i pevač-tekstopisac.

Pomoćne vokale na evrovizijskoj sceni će u pojedinim delovima izvesti iskusna Karin Zemljič, koja je, kao deo slovenačke delegacije, prethodno pevala prateće vokale duetu „Maaraya“ 2015, Manueli 2016. i Lei Sirk 2018.

Nova evrovizijska kompozicija Ane Soklič Amen je na engleskom jeziku, nije balada, i izabrana je kao najbolja među 190 predloga. Zanimljivo je da će pesmu istog naziva na ovogodišnjoj Evroviziji izvesti i austrijski predstavnik Vinsent Bueno, ali u 2. polufinalu 20. maja.

Voditelji specijalnog programa EMA 2021, kojim je ujedno obeleženo i 60 godina od prvog pojavljivanja tadašnjeg TV centra Ljubljana na Pesmi Evrovizije, bili su Nejc Šmit i spomenuta Lea Sirk.

https://www.youtube.com/watch?v=p5LW-09r2JQ

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @RSA, Hahahahaha, budi srećan da Slovenija na kraju bude 35. I bolje…

 • Za sada uz Finsku i Francusku od izabranih pesama favorit za pobedu!
  Sigurno najbolja pesma Slovenije u poslednjih 10-15 godina,jednostavno mislim da od 2007.godine nisu imali bolju pesmu,a ako su bili u finalu i imali cini mi se solidan plasman te godine ,onda nema sumnje da i ove godine mogu daleko,svaka cast!

 • @NekiTamo Jos da Svedjani posalju “New Religion” i kompletiran je Religous Song Contest 2021

 • Znatno bolje nego prošle godine, strofe pa i 1.refren su obećavali a u mostu debakl: pomešali dur i mol lestvice (školovani muzičari znaju o čemu pričam), i umesto da ode u pravom smeru, ode u neku levu stranu… Ipak se Slovenci ni ove godine nisu snašli. Vokal je sjajan, izvući će oni tu neke žirijevske bodove tek da ne budu 17. u SF

 • Šta znam… pesma ima kvalitet,ali je predvidiva i samim tim ovako na prvu nije nešto što bi moglo epski poljuljati Roterdam.
  O vokalu ne treba ni diskutovati,to svi znamo,ali mi se dopada učešće hora!
  Znači ove god imamo Fallen ANGEL,El DIABLO i AMEN x2…. zanimljivo