Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Tornike Kipijani za Roterdam spremio pesmu „You“. Počinje 71. Sanremo

Novi pregled evrovizijskih vesti prepun je najava novih evrovizijskih pesama koje su uglavnom interno izabrane. Tu jednoličnost ipak će „razbiti“ ovogodišnji Sanremo koji startuje u utorak, 2. marta, i trajaće do 6. marta, kada ćemo saznati novog predstavnika Italije.

Ipak, u fokusu su naše predstavnice iz trija „Hurricane“ koje su objavile delić najavljene numere Loco loco, te predstavnica Albanije koja je objavila finalnu, evrovizijsku verziju pesme Karma, o čemu možete čitati u našim izdvojenim tekstovima:

Srbija 2021: Premijera pesme „Loco loco“ 5. marta

Albanija 2021: Andželja Peristeri predstavila novu verziju „Karme“

🇬🇪 Gruzinska evrovizijska pesma nosi naziv You

Tornike Kipijani, novi-stari predstavnik Gruzije, otpevaće u 2. polufinalnoj večeri 20. maja pesmu You, otkrila je delegacija te zemlje.

Oko muzike i teksta se pobrinuo sâm Tornike, koji ju je aranžerski uobličio sa Alekom Berdzenišvilijem prilikom snimanja u studiju „Bravo Records“. Prateće vokale u toj numeri su izveli: članovi devojačkog hora „Gori“, spomenuti Aleko Berdzenišvili, kao i Marijan Šengelija i Mariko Ležava.

Stilski se numera opisuje kao spoj roka, pop-roka i bluz-roka. Pesma će biti objavljena do 15. marta, do kad je krajnji rok za predaju takmičarskih kompozicija, a njen tekst govori o ljubavi kao univerzalnoj temi.

Snimljen je i prateći spot, i to na brojnim lokacijama širom Gruzije u režiji Tema Kvirkvelije. Koreografiju za spot je osmislila Marjam Aleksidze, čiji su članovi njene plesne trupe, odeveni u kreacije Keti Čikikvadze, učestvovali u snimaju spota.

Za Tornikeov evrovizijski nastup biće zadužena Šveđanka Emilija Santkvist, sa kojom je i prošle godine ugovorio saradnju za otkazano takmičenje. Ona je jedna od bliskih saradnica Saše Žan Batist, i u prošlosti je kreirala brojne uspešne nastupe za učesnike švedskog Melodifestivalena.

🇲🇰 Makedonska pesma u etru 11. marta

Pesma Here I stand makedonskog predstavnika Vasila Garvanlijeva biće objavljena 11. marta, a tim povodom je predstavljen i mali fragment najavljene kompozicije.

Proteklog vikenda je urađen i video-spot, čiji su kadrovi snimljeni na više lokacija u makedonskoj prestonici.

Otkriveno je i da će scensko pojavljivanje kreirati Tine Matulesi, nekadašnja šefica švedske delegacije na dečjem Evrosongu, koja je bila zadužena i za beloruski nastup 2014. te nastup Tamare Todevske 2019. godine.

Podsetimo, autori numere su sâm Vasil, a aranžirali su je Borče Kuzmanovski i Davor Jordanovski. Pesma je snimljena u studiju u Skoplju, u pratnji orkestra. Zanimljivo je da je prateće vokale otpevao Čikaški dečji hor u Čikagu, dok su klavirske deonice snimljene u Torontu.

🇧🇬 Viktorijin muzički adut za Roterdam biće otkriven 10. marta

S kojom od šest ranije predstavljenih pesama će bugarska predstavnica Viktorija Georgijeva ići na Evrosong 2021? To ćemo saznati 10. marta na samom kraju specijalnog televizijskog koncerta koji će početi u 21 sat po našem vremenu, a na kojem će Viktorija, pored ranije prezentovanih potencijalnih pesama koje su deo EP izdanja „a little dramatic“, otpevati i neke od svojih najvećih hitova.

Ovaj događaj će gledaoci u Bugarskoj moći da prate na kanalu BNT 1, a gledaoci izvan naše susedne države će moći da ga prate preko sajta eurovision.icard.com, kao i na Jutjub kanalu Viktorije Georgijeve.

Podsetimo, u konkurenciji su numere:

🇸🇮 Pesma Amen je delimično autobiografska

Slovenačka predstavnica Ana Soklič je nakon predstavljanja svoje nove evrovizijske numere Amen bila gost u emisiji „Vikend paket“ na nacionalnoj televiziji, u kojoj je govorila o preživljenom iskustvu u prethodnih godinu dana, te otkrila poruku iza njenog ovogodišnjeg muzičkog aduta.

Kako je rekla, tekst je delimično autobiografski, a poruka je u skladu s trenutnim okolnostima koje svi proživljavamo — čak i kad dođu mračni dani, moramo da se dalje borimo.

Uvek koristim te dve reči (prim. aut. Amen i Aleluja) za intuitivni osećaj da sam izabrala pravi put. To je neki unutrašnji osećaj. S jedne strane, imamo partnere koji stoje uz nas, a s druge strane, svaka osoba je sama za sebe, upravlja svetom oko sebe. Ono što osećate da je najbolje za vas, to se obično i isplati — kazala je Ana.

Slovenačka predstavnica je osvrnula i na prethodnu godinu.

Veoma je teško sažeti u nekoliko rečenica koliko je to bio zanimljiv period za mene. Velika je odgovornost kada čekate godinu dana. Podsvesno se uvek plašite da ćete uspeti da tu energiju zadržite još godinu dana.

Ona se zahvalila svima koji su sarađivali na numeri Amen — Žigi Pirnatu, Bojanu Simončiču i Čarliju Mensonu te gospel horu koji otpevao prateće vokale, ali je istovremeno rekla da ima još nekih sitnica koje bi se mogle popraviti do takmičenja, zbog čega su ona i njen tim otvoreni za pozitivne i negativne kritike.

🇷🇴 Izabrana je rumunska pesma

Rumunska nacionalna televizija saopštila je da je izabrana evrovizijska kompozicija s kojom će se na Evrosongu ovog maja takmičiti Roksen. U užem izboru bilo je šest pesama na engleskom, od kojih je devetočlani žiri izabrao najbolju.

Podsećamo, rumunska delegacija se prvi put u istoriji svojih evrovizijskih pojavljivanja odlučila za potpuno internu selekciju evrovizijske pesme. Pevačica i njen tim su predali nekoliko radova, a šest se našlo u najužoj konkurenciji.

U stručnom žiriju bili su kompozitori, producenti, šefica delegacije i Luminica Angel, evrovizijska predstavnica 2005. godine.

🇲🇩 Promocija pesme Sugar 4. marta

Moldavska predstavnica Natalija Gordijenko premijerno će predstaviti svoju numeru 4. marta u Teatru „Crave“ u Moskvi, i biće koncipirana u formi ekstravagantnog koncerta.

Na ovom promotivnom događaju, koji će biti prenošen i na pevačicinom Jutjub kanalu, Natalija će, kao vid zagrevanja, izvesti miks prethodnih evrovizijskih pesama koje je radio tzv. drim-tim: My number one (Grčka 2005), Work your magic (Belorusija 2007), Shady lady (Ukrajina 2008), Hold me (Azerbejdžan 2013), You are the only one (Rusija 2016) i My lucky day (Moldavija 2018).

Među gostima u ovom šouu će se naći bivši evrovizijski učesnici iz tzv. sovjetskog bloka: Sergej Lazarev (Rusija 2016. i 2019), Ani Lorak (Ukrajina 2008) i Polina Gagarina (Rusija 2015).

U susret ovom događaju, Natalija je objavila i isečak svoje evrovizijske pesme Sugar.

🇧🇾 Objava beloruske numere 4. marta?

Beloruski ogranak fan-kluba OGAE izvestio je da bi, navodno, predstavnik i pesma, trebalo da budu otkriveni 4. marta.

Ranije je portparol javnog emitera BTRC izjavio da će predstavnik Belorusije najverovatnije biti izabran interno, kao što je to bio slučaj za prošlogodišnji dečji Evrosong, kao i za seniorski Evrosong 2010. i 2011. godine. Među prijavljenim imenima za beloruski izbor se navodno našla i beloruska predstavnica iz 2019. godine Zena.

Ukoliko predstavnik i pesma budu predstavljeni 4. marta, Belorusi će postati treća nacija koja će istog dana objaviti pesmu (ali i predstavnika), kad i Holandija i Moldavija.

🇺🇦 Snimljena nova verzija pesme Buka

Grupa „Go_A“, koja će predstavljati ove godine Ukrajinu, objavila je da je evrovizijska verzija ranije izabrane pesme Buka — završena. Kako su rekli, numera je zadržala sve elemente koji su je činili „zanimljivom i hladnom“.

Podsetimo, novi-stari predstavnik Ukrajine je za Evrosong u Roterdamu pripremio tri pesme, a o najboljoj je prvi put posle 2004. godine odlučivao isključivo petočlani stručni žiri. Pored izabrane kompozicije Buka, u konkurenciji su bile i numere Rano i Crkva.

🇵🇹 Određen redosled nastupanja u finalu „Festivala pesama“

Posle dva polufinala, ove subote održava se finale takmičenja Festival da Canção 2021 u kojem će nastupiti 10 takmičara. Nacionalna televizija RTP objavila je redosled nastupanja finalista:

 1. Karetus i Romeo Bairos | Sausade
 2. Žoana Alegre | Joana do mar
 3. Fabija Maja | Dia lindo
 4. Valerija | Na mais profunda sausade
 5. Karolina Deslandes | Por um triz
 6. NEEV | Dancing in the stars
 7. Pedro Gonsalves | Não vou ficar
 8. Sara Afonso | Contramão
 9. EU.CLIDES | Volte-face
 10. grupa „The Black Mamba“ | Love is on my side

Zanimljivo je da je od trenutka objave redosleda nastupanja počelo i glasanje publike koja će imati 50% udela u podeli poena, dok će ostalih 50% biti u rukama regionalnih žirija.

🇱🇹 Grupa „The Roop“ sledeće sedmice snima evrovizijski nastup

Šef evrovizijske delegacije Audrijus Giržadas rekao je da će grupa „The Roop“ sledeće nedelje snimiti svoj evrovizijski nastup, u slučaju da delegacijama ne bude omogućeno da putuju u Roterdam u maju.

Tim povodom je otkrio i više detalja o pozornici. Naime, u toku je njena izgranja, a kako je Audrijus Giržadas izjavio — nije siguran da je u Litvaniji ikada ranije napravljena pozornica takve veličine i sa toliko LED ekrana, rasvete i opreme za nekog litvanskog izvođača. Navodno, bina će biti sličnih dimenzija, veličine i razmera kao ona planirana za Roterdam.

🇨🇾 Uhapšen neimenovani muškarac zbog pretnji zaposlenima u kiparskoj televiziji

Lokalna policija objavila je da je neimenovani muškarac uhapšen i optužen za brojna krivična dela, uključujući preteće ponašanje, verbalno zlostavljanje i izazivanje uznemiravanja. Optuženi je bio nezadovoljan izabranom evrovizijskom numerom El diablo (Đavo) s kojom će se Elena Cagrinu takmičiti u Roterdamu.

Naime, pesmu je kritikovala religiozna grupa „Kiparski hrišćani“, koja je pokrenula i peticiju za povlačenje El diabla zbog navodno „satanskih“ konotacija, te je preplavila kiparsku televiziju telefonskim žalbama.

Optuženi je pesmu El diablo nazvao „uvredom za hrišćanstvo“ jer je povezana s đavolom.

Policija je čak postavila i dodatne patrole oko zgrade nacionalne televizije, kako bi sprečila bilo kakve incidente.

Pravoslavni hrišćani čine blizu 90% stanovništva Kipra. U prošlosti nisu uložene veće zamerke na izbor CyBC za Evroviziju.

🇮🇹 Počinje 71. Sanremo

Sedamdeset prvi po redu festival Sanremo će se održati od 2. do 6. marta, bez publike u čuvenom Teatru „Ariston“. Svi učesnici festivala biće testirani na virus korona, a oni koji budu pozitivni ili koji budu morali u izolaciju, biće primorani da odustanu od takmičenja. Na festivalu će se poštovati fizička distanca od 1,5 metar, a izvođači će u svom timu moći da imaju samo dve osobe kao podršku.

U kategoriji Campioni će se za naslov italijanskog evrovizijskog predstavnika boriti 26 takmičara. To će ujedno biti i najveći broj učesnika u kategoriji Campioni od 1988. godine, a u konkurenciji će se naći:

 • Ajelo | Ora
 • Analiza | Dieci
 • Ariza | Potevi fare di più
 • Bugo | E invece sì
 • Kolpešče i Dimartino | Musica leggerissima
 • duo „Coma_Cose“ | Fiamme negli occhi
 • Fulminači | Santa Marinella
 • Ermal Meta | Un milione di cose da dirti
 • Fasma | Parlami
 • Frančeska Mikjelin i Fedez | Chiamami per nome
 • Frančesko Renga | Quando trovo te
 • Gaja | Cuore amaro
 • Gemon | Momento perfetto
 • Đo Evan | Arnica
 • grupa „Extraliscio“ i Davide Tofolo | Bianca luce nera
 • Irama | La genesi del tuo colore
 • grupa „La Rappresentante di Lista“ | Amare
 • grupa „Lo Stato Sociale“ | Combat Pop
 • Madam | Voce
 • Malika Ajane | Ti piaci cosi
 • grupa „Måneskin“ | Zitti e buoni
 • Maks Gace i „Trifluoperazina Monstery Band“ | Il farmacista
 • Noemi | Glicine
 • Random | Torno a te
 • Orijeta Berti | Quando ti sei innamorato
 • Vili Pejote | Mai dire mai (La locura)

Najpoznatija imena sa ove liste su bivši italijanski evrovizijski predstavnici Frančeska Mikjelin (2016) i Ermal Meta (2018), a među preostala 24 imena se nalaze i starosedeoci Sanrema: Frančesko Renga, Ariza, Analiza, Malika Ajane, Orijeta Berti, Maks Gace, Noemi, grupa „Lo Stato Soziale“, Gemon, Irama, Bugo i Fazma.

Pobednik festivala će imati pravo da bira da li želi da predstavlja Italiju u Roterdamu, a u slučaju da odbije, RAI će interno izabrati drugog izvođača s liče učesnika.

Klaudio Fazulo, izvršni supervizor festivala Sanremo, otkrio je na pres-konferenciji povodom početka takmičenja, da je RAI predložio EBU i holandskim producentima da u revijalnom delu ovogodišnje Pesme Evrovizije nastupe oni izvođači koji su izabrani prošle godine, a ove nisu dobili drugu šansu.

Među njima su:

 • Albanija | Arilena Ara
 • Belorusija | grupa VAL
 • Hrvatska | Damir Kedžo
 • Kipar | Sandro
 • Danska | Ben i Tan
 • Francuska | Tom Leb
 • Nemačka | Ben Dolič
 • Italija | Diodato
 • Norveška | Ulrike
 • Portugalija | Eliza

Međutim, Klaudio Fazulo je kazao i da su producenti ovogodišnjeg takmičenja u Roterdamu odbili taj predlog RAI-ja.