Evrovizija 2021

Evrovizija 2021. kao prilika za ujedinjenje Evrope u jednoj fazi

Evropska radiodifuzna unija (EBU) je zajedno sa krovnom organizacijom holandskih emitera NPO i njegovim najvećim članicama, emiterima NOS i AVROTROS, usvojila opsežan protokol o uticaju kovida-19 na organizaciju Pesme Evrovizije 2021.

Temeljnim protokolom su detaljno opisane mere koje će svi akreditovani pojedinci, bilo da rade na organizaciji ili se takmiče na Pesmi Evrovizije 2021, morati da se pridržavaju kako bi prisustvovali takmičenju u Roterdamu. Protokol je u potpunosti usklađen sa holandskim nacionalnim institutom za javno zdravlje i životnu sredinu i podudara se sa smernicama za slične velike događaje poput sportskih takmičenja.

Martin Esterdal, izvršni supervizor takmičenja, objasnio je donošenje protokola sledećim rečima:

Duh i tradicija Pesme Evrovizije je ujedinjenje Evrope na jednoj sceni i još uvek smo odlučni da to postignemo u maju u Roterdamu. Napredujemo sa našim planovima da proizvedemo sigurnu Pesmu Evrovizije, sa svim umetnicima koji će uživo nastupati u Roterdamu. Ovaj protokol pokazuje našu posvećenost da se ovo dogodi, a zdravlje i sigurnost svih prisutnih, uključujući i organizacionu posadu i štampu, naš je glavni prioritet.

Mere je odobrila Regija bezbednosti kao zvanična lokalna vlast koja pregleda i odobrava planove zdravlja i bezbednosti za događaje, a potvrdila je SGS, međunarodna agencija specijalizovana za pregled planova slične vrste.

Redovno testiranje

Svima koji učestvuju na takmičenju za Pesmu Evrovizije preporučuje se ulazak u karantin pre polaska u Holandiju, kao i negativan test na kovid-19 72 sata pre polaska na let.

Kada budu boravile u Holandiji, delegacije smeju između proba, snimanja emisija uživo, i drugih propratnih aktivnosti, jedino da borave u hotelu.

Strategija testiranja je razvijena na osnovu smernica holandskog Nacionalnog instituta za javno testiranje i životnu sredinu i Ministarstva zdravlja, socijalne zaštite i sporta u Holandiji.

Izvršni producent Evrosonga 2021. Sice Baker je na sve to dodao:

Naš cilj je jasan: potrebno je sprečiti virus tokom događaja. Ako je neko od njih kovid-pozitivan, naš protokol izolacije sutra stupa na snagu, podržavaćemo nadležne organe istraživanjem praćenja i preduzimaćemo dodatne mere po potrebi. Ako učesnik ne bude mogao fizički da bude prisutan, onda će biti korišćen unapred snimljen alternativan nastup.

Potvrđen scenario B

Prošlog meseca je objavljeno da Evrosong ove godine ne može biti održan u normalnim okolnostima, i da su organizatori bili optimistični i željni da takmičenje organizuju po modelu B kao ambicioznoj verziji takmičenja sa strogim zdravstvenim merama, bezbednosti i socijalnog distanciranja. Ovakvu odluku su nedavno potvrdili Referentna grupa takmičenja za Pesmu Evrovizije, upravno telo događaja i izvršni odbor EBU. Ako se okolnosti promene tokom narednih sedmica, uticaj na događaj se i dalje može dodatno smanjiti.

Prema scenariju B, broj ljudi koji mogu biti prisutni u delegaciji smanjen je u odnosu na prethodna izdanja, a kapacitet pres-centra je sa 1500 prepolovljen na 500 mesta, dok će preostalih 1000 mesta biti popunjeno na digitalan način.

Odluka o prisustvu gledalaca, u ovom slučaju statista iz Holandije, biće doneta naknadno.

Oznake