Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Izraelska numera ide na doradu. Novi detalji o nacionalnom finalu u Rusiji

Dok čekamo ovaj „superčetvrtak“ i objave čak četiri evrovizijske numere, red je da saznamo i pikanterije koje nam stižu iz raznih delova Evrope.

Ovoga puta u ovom kolažu vesti prisutne su novosti sa Islanda i Kipra, i iz Portugalije, Bugarske, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Rusije i Severne Makedonije.

🇮🇸 Pesma Húsavík nominovana Oskara

Dok čekamo na prezentaciju Dadijeve nove evrovizijske pesme 10 years, sa Islanda nam stižu interesantne vesti. Naime, grad Husavik, mesto koje je postalo poznato zahvaljujući filmu Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga dobiće muzej posvećen Pesmi Evrovizije, o čemu smo već pisali nekoliko dana ranije. Ono što je takođe zanimljivo jeste da će se muzej sastojati iz tri tematska dela: deo posvećen nacionalnom takmičenju Söngvakeppnin, drugi deo će biti u vezi sa pomenutim filmom o Evroviziji, a treći će biti posvećen samom takmičenju.

Još jedna zanimljivost vezana za grad Husavik i pomenuti film jeste činjenica da je numera Húsavík nominovana za Oskara u kategoriji za najbolju originalnu pesmu.

🇵🇹 Specijalni gosti u finalu Festival da Canção

Portugalski nacionalni emiter RTP je putem Instagrama obznanio imena specijalnih gostiju na finalnoj večeri takmičenja Festival da Canção. U pitanju su popularni portugalski fado pevač Kamane i nagrađivani portugalski pop-rok bend „Cla“. Finale je na programu u subotu 6. marta.

🇧🇬 Tri pesme se istakle kod publike

Iako će predstavnička bugarska pesma biti obznanjena 10. marta, u jednom svom intervjuu Viktorija je otkrila koje su se tri pesme najviše dopale publici. Prema Viktorijinim rečima to su Imaginary friend, Growing up is getting old i The funeral song. Za Viktoriju najveće iznenađenje je bilo što je pesma The funeral song jedna od onih sa najviše glasova.

Govoreći o svojim pesmama, Viktorija je izjavila da je ove pesme opisuju i da voli dramatične stvari poput filmske muzike koja je za nju inspiracija.

🇦🇺 Prezentacija pesme 5. marta

Svi sa nestrpljenjem čekamo petak kada će naše predstavnice iz grupe „Hurricane“ predstaviti svoju novu evrovizijsku numeru. Međutim, nisu se samo naše devojke opredelile za ovaj datum. U petak 5. marta svoju numeru će predstaviti i australijska predstavnica Montejn. Ona je to objavila putem društvenih mreža. Naziv pesme ipak nije otkriven ovom prilikom.

🇨🇾 Drama se nastavlja

Drama oko numere El diablo na Kipru se i dalje ne stišava. Sveti sinod Kiparske pravoslavne crkve uputio je poziv televiziji CyBC i kiparskoj vladi da pomenuta kiparska numera odustane od takmičenja na Evroviziji, zato što pesma daje pogrešnu poruku o ljudskoj predaji đavolu i odanosti đavolu. Kiparska vlada je odgovorila na ovo da razume sve koji se ne slažu sa naslovom kiparske evrovizijske numere, ali da istovremeno podržavaju intelektualnu i umetničku slobodu ove kreacije, koju ne treba pogrešno tumačiti samo zbog naslova. CyBC je još ranije stao iza izbora evrovizijske pesme sa kojom će se u maju u Roterdamu takmičiti Elena Cagrinu.

🇮🇱 Izraelska pesma ide na doradu

Izraelska evrovizijska numera Set me free će doživeti novu verziju, odnosno doradu. Ovo je potvrdio i izraelski nacionalni emiter KAN s obzirom na komentare o kvalitetu ove numere koja je izabrana još u januaru. Nova verzija evrovizijske numere Eden Alen će biti završena do roka za predaju svih pesama, a publici će biti predstavljena tokom druge polovine marta.

🇬🇧 Šeril Bejker, Bucks Fizz: Evrovizija je bolja sada nego ranije

U jednom svom intervjuu Šeril Bejker, nekadašnja članica grupe „Bucks Fizz“ koja je pobedila na Evroviziji 1981, izjavila je da smatra da je Evrovizija bolja sada nego što je bila u vreme kada je ona na njoj učestvovala. Ona je učestvovala i na Evroviziji 1978. sa bendom „Coco“ i kaže da je za nju Evrovizija bila lepo iskustvo. S obzirom da je ove godine tačno 40 godina od pobede grupe „Bucks Fizz“ na Evroviziji, Šeril se nadala da će biti u Roterdamu sa kolegama iz grupe Majkom i Džejom. Međutim, oni će povodom ove godišnjice snimiti zajednički album.

🇮🇹 Irama korona pozitivan

Iako će festival Sanremo trajati čitave nedelje, a najvažnije veče sledi u subotu, pojavile su se neke važne novosti. Naime, učesnik ovog festivala Irama je pozitivan na virus korona, što znači da on nije u mogućnosti da nastupi na festivalu. On će nastaviti da se takmiči, ali u tu svrhu biće korišćen snimljeni nastup sa generalnih proba.

🇷🇺 Nacionalno finale pod velom tajne

Rusija je u zadnji čas iznenadila svu evrovizijsku publiku vešću da će u ovoj zemlji prvi put nakon devet godina biti održano nacionalno finale 8. marta na kojem bi trebalo da nastupi u revijelnom delu programu Moldavka Natalija Gordijenko sa svojom evrovizijskom pesmom Sugar. Detalji oko samog takmičenja nisu sasvim poznati, a pretpostavlja se da bi učesnici ovog takmičenja trebalo da budu bend „2Maši“, Anton Beljajev, Nileto, Jegor Krid i grupa MORGENSTERN. Da li će nesuđeni ruski prošlogodišnji predstavnici grupa „Little Big“ biti deo ovog takmičenja još nije poznato, mada je Konstantin Ernst, generalni director „Prvog kanala“ potvrdio da će se oni pojaviti na takmičenju, ali nije precizirao u kom svojstvu. On je takođe potvrdio da je izabrano nekoliko ravnopravnih izvođača u svojstvu takmičara na ovom nacionalnom finalu. Jedna od informacija je da ovo takmičenje neće trajati duže od sat vremena, što znači da neće biti mnogo učesnika.

🇲🇰 Rezervni evrovizijski nastup snimljen u Beogradu

Predstavnik Severne Makedonije Vasil Garvanlijev trenutno snima svoj rezervni evrovizijski nastup. Zanimljivo je da je on za lokaciju snimanja svog nastupa izabrao baš Beograd. Vasilova evrovizijska numera Here I stand biće objavljena 11. marta zajedno sa pratećim spotom.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Pa samo bi još falilo da je predstavnička pjesma Bugarske The Funeral Song pored 2 Amena, Fallen Angel, El Diablo hahaha… I ja sam iznenađen najizglasanijim pjesmama, tačnije drugom i trećom navedenom. Na Imaginary Friend su ljudi najpozitivnije reagovali koliko sam mogao da vidim i ako su odlučili da publika u velikom dijelu utiče na konačnu odluku, onda je to vjerovatno Imaginary Friend za Bugarsku ove godine. Pored nje, meni su tu u trci bile pjesme Ugly Cry i Dive Into Unknown. Iako je DIU na momente slična TGS od prošle godine, ipak mi se ona najviše dopala od ponuđenih pjesama. Što se tiče Growing Up Is Getting Old, baš sam iznenađen da je u top 3. Mislio sam da će biti ubjedljivo poslednja. Generalno, sve mi se pjesme u ponudi dopadaju, ali sam izdvojio prve 3 koje je objavila. Pored Growing Up… sam izdvojio Phantom Pain da ne bih volio da čujem na Evroviziji jer mi odmah na pamet pada Bad Guy. Da učestvujem u odlučivanju i meni bi mnogo teško bilo, ali nadam se da će na kraju to biti najbolja pjesma i volio bih da što prije vidim Bugarsku na tronu, od kad su se vratili 2016. konstantno dominiraju, vjerovatno je većina stanovništva u fazonu: “Šta bre više da pošaljemo da bismo napokon pobijedili!?” Kad je Equinox bio 14. čini mi se u finalu, to je bio bolan udarac i za mene, a vjerujem i za bugarsku naciju… Onakva pjesmetina je prerasla Evroviziju, definitivno. Evo ove godine želim da se ta nepravda ispravi jednom pobjedom! ❤