Evrovizija 2021

Belgija 2021: Posluštajte novu evrovizijsku pesmu grupe „Hooverphonic“

Belgija će se na 65. Pesmi Evroviziji takmičiti s pesmom The wrong place koju će u 1. polufinalu 18. maja izvesti grupa „Hooverphonic“.

Novi muzički adut ovog popularnog sastava premijerno je objavljen u emisiji „Veliki jutarnji šou Petera van de Vajrea“ na televiziji MNM, a odmah potom i na svim digitalnim platformama za slušanje muzike, kao i na zvaničnom Jutjub kanalu Pesme Evrovizije.

Prema ranijim navodima frontmena benda i kompozitora Aleksa Kalijea, bile su spremljene dve numere, a dugo nisu mogli da se odluče s kojom će se takmičiti u Roterdamu.

Podsetimo, grupa „Hooverphonic“ je prošle sezone interno izabrana da predstavlja flamanski javni servis VRT i Belgiju na Evroviziji. Nakon otkazivanja, oba javna emitera u Belgiji (RTBF za francusko i VRT za flamansko govorno područje) donela su odluku da ih zadrže i 2021. godine, i što je poseban kuriozitet, oba javna servisa stoje iza njih na predstojećem takmičenju.

Zanimljivo je i to da će „Hooverphonic“ nastupiti sa svojom starom-novom pevačicom Gajke Arnart, jer je ostatak grupe raskinuo saradnju s mladom Lukom Krojsberks, s kojom su snimili prošlogodišnju evrovizijsku numeru Release me.

Gajke Arnart je prethodno u grupi bila od 1997. do 2008. godine — najduže od svih pevačica koje su prodefilovale kroz grupu od osnivanja 1995. Ona je i najupečatljivija pevačica ovog trip-hop sastava s kojom je, pored ostalog, stekao i svetsku slavu s pesmama Eden i Mad about you.

Ko je „Hooverphonic“

„Hooverphonic“ je osnovan 1995. godine, i od tada neprestano radi i stvara, uz nekoliko promena članova benda. Njihova muzika se u početku opisivala kao trip-hop, pod snažnim uticajem tzv. „Bristol saunda“ koji je bio aktuelan sredinom 90-ih, da bi kasnije počeli da kombinuju razne žanrove, pa se danas svrstavaju u ambijentalni elektro-pop, drim-pop ili alternativni rok. Do sada su izdali 10 studijskih albuma.

Međunarodnu afirmaciju stekli su s numerom Mad about you, da bi kasnije pesmu Gravity modna etiketa „Cacharel“ koristila u jednoj od svojih reklama za parfeme. Zanimljivo je da je koautor te pesme bila Laura Gruseneken aka „Sennek“, koja je predstavljala Belgiju u Lisabonu 2018. s pesmom A matter of time, čiji je jedan od autora bio Aleks Kalije, član „Hooverphonica“.

Otuda ta veza s flamanskim javnim servisom VRT i televizijom Eén koji su prošle sezone želeli da angažuju afirmisano i muzički iskusno ime za Evroviziju.

Članovi ovog trija su već pomenuti Aleks Kalije (Alex Callier) i Gajke Arnart (Geike Arnaert), te Rejmond Gerts (Raymond Geerts).

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • @NekiTamo
    Napisao si bukvalno moje misli koje mi se vuku od juce vezano za ovu pesmu a koje ja licno nisam znao kako da iskazem. Upravo tako, i meni je ovo licno solidno i mozda i bolje od “Release me”, pogotovo u paketu sa spotom itd..Samo se pitam koliko je to sve “Evrovizicno” i koliko moze da zadobije paznju evrovizijske publike i jos vaznije, glasaca..

  • Ostavimo po strani arogantne izjave Alexa jer ionako to suštinski nije sada ni bitno.
    Što se tiče pesme,dosta bolje od prošle godine,ovo su oni,ovo je njihov zvuk.Ono što prošla pesma nije imala,a ova ima je dinamika,napetost.
    Ostaje pitanje da li je Evrovizija prava platforma za plasiranje njihovog rada..
    Mislim da bi morali da ponude vrhunski nastup ukoliko žele da privuku pažnju publike,računam da će ih žiri podržati.