Evrovizija 2021

Evrovizija 2021: Jermenija iznenada odustala od takmičenja

Jermenski javni medijski servis AMPTV saopštio je da se povlači sa ovogodišnjeg Evrosonga u Roterdamu zbog „objektivnih razloga“.

U saopštenju te institucije navodi se da su se trudili da njihov predstavnik bude viđen u Roterdamu, ali…

Nakon pažljivih i detaljnih razgovora, AMPTV je odlučio da se povuče sa Pesme Evrovizije 2021, uzimajući u obzir poslednje događaje, kratko vreme za produkciju, kao i druge objektivne razloge zbog kojih je adekvatno učešće Jermenije nemoguće – stoji u službenoj izjavi jermenske televizije.

Pod „poslednjim događajima i objektivnim razlozima“ čelnici AMPTV po svemu sudeći misle na društveno-političku situaciju u toj zemlji, koja se od jeseni i višenedeljnog rata sa Azerbejdžanom oko Nagorno-Karabaha, pa preko nezadovoljstva građana ishodom tog sukoba i unutrašnjih nemira zbog kojih je umalo srušen premijer — ne smiruje.

„Kratko vreme za produkciju“ izvesno ne može biti razlog za povlačenje, budući da je AMPTV unapred znao sve rokove za prijavu i selekciju pesme/izvođača.

Martin Esterdal, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, izrazio je žaljenje zbog ovakvog gesta jermenskog emitera, istovremeno rekavši da se nada njihovom povratku već 2022. godine.

Nije, međutim, jasno da li ovakvo naknadno odustajanje povlači i određene posledice.

Podsetimo, slična situacija dogodila se i 2012. godine, kada se Pesma Evrovizije održavala u Bakuu, u Azerbejdžanu. Tada se AMPTV takođe naknadno povukao jer nisu bili zadovoljni bezbednosnim uslovima za svoju delegaciju koju su jamčili organizatori.

Tako će se ove godine u Roterdamu naći 40 zemalja, a ne 41.

Zemlje učesnice
Albanija, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Belorusija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gruzija, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Izrael, Kipar, Letonija, Litvanija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, Rusija, San Marino, Severna Makedonija, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina.
Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Imao sam osecaj da se povlace s obzirom na okolnosti i eto obistinilo se. Ako nista, jedan konkurent manje za Uraganke.

  • Iako nam je Jermenija bila konkurent u pf, jako mi je žao..
    Razumljiv razlog,ali opet velika šteta..
    Nadam se povratku sledeće god..
    Ova sezona je tako čudna,nelagodna… nema radosti,iščekivanja ko ranije…
    Nadam se da će Athenu izabrati 2022.