Evrovizija 2021 Pogledi

Danska 2021: Čekajući pobednika

Pedeset i prva edicija danskog Melodi Grand Prixa biće održana ovog vikenda. Osam pažljivo odabranih kandidata boriće se za laskavu titulu 49. predstavnika Danske na Pesmi Evrovizije.

Kako je počelo?

U ne baš „dirljivom“ maniru. Prošlogodišnji šampioni Ben i Tan su odlaganjem takmičenja u Roterdamu 2020. izgubili pravo pojavljivanja na najvećoj evropskoj manifestaciji. Čelnici danske radio-televizije su doneli odluku da se ove godine održi sasvim novi Melodi Grand Prix, zanemarivši ovaj fantastičan dvojac.

Usledile su, naravno, prijave za novo takmičenje. Prilikom konkursa, jedan od organizatora takmičenja Gistav Licheft izjavio je da se „traži pesma koja reflektuje dansku kulturu i identitet putem različitosti muzičkih žanrova i izraza“.

Muzički stručnjaci su nakon propisanog roka za prijavljivanje preslušali sve numere, te odabrali najupečatljivijih osam.

I koje su to numere?

Ovo su numere, kao i redosled nastupanja izvođača:

  1. Chief1 i Tomas Butenšen | Højt over skyerne
  2. Nana Olivija | Hvileløse hjerter
  3. dvojac „The Cosmic Twins“ | Silver bullets
  4. Klaudija Kampanjol | Abracadabra
  5. Majk Tramp | Everything is alright
  6. grupa „Fyr & Flamme“ | Øve os på hinanden
  7. Ema Nikolin | Står lige her
  8. Džin Majkl | Beautiful

Da, izgleda da su Danci ostali verni onome što govore ovog puta, jer vidimo veći broj pesama na danskom jeziku, što nije bio slučaj prethodnih godina. Uglavnom je među finalistima bila samo jedna pesma na danskom jeziku, što je takođe upitno i uvek je izgledalo kao kakav „wildcard“ iliti „slobodna ulaznica“, čisto da bi se zavoljio format i opravdalo ono „negujemo dansku kulturu i jezik kroz pesme“.

Među kompozitorima možemo primetiti već famoznu Lise Kable, tvorca danske pobednice Only teardrops, kao i mnogih kasnijih hitova. Tu je takođe Melani Veb, Johanes Nimark (predstavnik Danske 2016. godine) i Ana David, vrlo popularna pevačica na prostoru Jitlandskog poluostrva.

Kako će se doći do pobednika?

Takmičenje će se, tradicionalno, održati u dve runde glasanja. U prvoj rundi gledaoci biraju tri najbolje numere od ukupnih osam, a u sledećoj takođe gledaoci donose odluku o pobedniku.

Najzanimljivije je to da je ove godine moć samo i isključivo u rukama gledalaca i njihovih mobilnih telefona. Ove godine nema stručnog žirija prilikom konačne odluke.

Gde se takmičenje održava?

Nakon dve decenije, danski MGP se ponovo održava u studiju danske televizije DR. Razlozi su uveliko poznati.

Domaćini 51. nacionalnog izbora u Danskoj biće voditeljka Tina Miler i glumac Martin Brigman.

Takmičenje počinje u 20 časova i možete ga pratiti klikom na link: DR.dk >>

Iz mog ugla: Marko Vujinović

Još jednom — pozdravljam što je pola pesama ove godine na danskom jeziku! Ne dobijamo tu priliku da ga često slušamo, a bio bi i red da Danci konačno ispune tu tačku iz pravilnika o „očuvanju danske kulture“.

Sad onaj konkretni deo: pesme su bez veze. Moraću da iskoristim taj izraz jer ih on najverodostojnije opisuje, zaista. Raznolikost je uvek tu, kao i svake godine, ali džabe tolikoj raznolikosti kad se jedva razabere jedna kompozicija vredna bar finala. Izdvojio bih samo dve numere koje po mojim kriterijumima mogu časno da odbrane danski ugled u Roterdamu:

Dvojac „The Cosmic Twins“ | Silver bullet

Znaaam, znam! Preizlizano i neinventivno, Lisin „smuti, pa prospi“ princip, ali zaista samo ova numera ima šanse za bombastičan, zapažen nastup, a bogami i za dobar plasman u finalu na Evrosongu. Muzički gledano, jako fino uklopljen retro evro-pop sa divnim saksofonom, koji je skoro uvek dobar odabir. Vokali su slabašni, ali idu uz atmosferu i osećanje pesme. I na kraju, pesma je taaaako predvidljiva. Svake godine na bar jednom skandinavskom izboru imamo jednu ovakvu. Globalnije gledano — mase će poludeti za ovim, a i njih dvojica su prilično nesvakidašnje pojave na muzičkoj sceni.

Ema Nikolin | Står lige her

Mora se izdvojiti i jedna numera na danskom jeziku, međutim, osim što je na danskom, ne vidim veći potencijal sem da se pesma nekako „nabudži“ i nadogradi, ali svi znamo da Danci tome nisu vični. Radijski kvalitetni pop — tri reči kojima bih opisao ovu kompoziciju.

Oznake