Evrovizija 2021 Pogledi

Estonija 2021: Čekajući pobednika

Na redu je završnica 13. izdanja takmičenja Eesti Laul, nacionalnog finala u Estoniji. Ovaj festival je do sada tradicionalno pokušavao da očuva autentičniji zvuk svojstven estonskoj muzičkoj sceni, mada se uvek potkradu i pesme koje liče na svetsku pop produkciju.

Da li će Estonija uspeti da pronađe pesmu koja će se svideti evrovizijskoj publici, saznaćemo večeras, 6. marta.

Kako je sve počelo?

ERR, nacionalni emiter Estonije, raspisao je konkurs 1. septembra koji je trajao sve do 6. novembra za izvođače i tekstopisce. Na konkurs je pristiglo mnogo prijava, a 11. i 12. novembra su objavljena imena 24 učesnika Eesti Laula 2021.

Samo takmičenje sastojalo se od dva polufinala i finala. Polufinala su održana 18. i 20. februara, a iz polufinala u finale se plasiralo po šest najbolje plasiranih takmičara po kombinovanom glasanju publike i žirija.

Finale će biti održano 6. marta, a pobednik će biti izabran kroz dve runde glasanja. U prvoj rundi će kombinacijom glasova publike i žirija biti izabrane tri pesme koje će ući u superfinale. Nakon toga publika svojim glasovima bira pobednika između troje superfinalista.

Ko je na kraju izabran?

Dvanaestoro finalista Eesti Laula 2021 su:

 1. Egert Milder | Free again
 2. sastav „Suured Tudrukud“ | Heavens not that far tonight
 3. Hans Najna | One by one
 4. Ivo Lina, Robert Lina i bend „Supernova“ | Ma olen siin
 5. Karl Kiling | Kiss me
 6. Uku Suviste | The lucky one
 7. Sisi | Time
 8. Jiri Potsman | Magnus melanhoolia
 9. Redel | Tartu
 10. Koit Tome | We could have been beautiful
 11. Andrej Zevakin i grupa „Pluuto“ | Wingman
 12. Kadri Vorand | Energy

Ovih 12 izvođača nadmetaće se za laskavu titulu predstavnika Estonije. Eesti Laul je svake godine iznedrio veoma interesantnog predstavnika, ali nisu svi bili podjednako uspešni. Međutim, estonska javnost uvek nestrpljivo očekuje sada već tradicionalni festival. Treba istaći da ponovo na Evroviziju žele da odu nekoliko dobro poznatih ličnosti evrovizijskoj publici — estonski predstavnici Koit Tome (1998. i 2017. u duetu sa Laurom), Jiri Potsman (2016), Ivo Lina (1996. u duetu sa Marijom Lis-Ilus) i nesuđeni prošlogodišnji estonski evrovizijski adut Uku Suviste.

Kako da pratite izbor?

Eesti Laul će biti održan 6. marta u 18.30 sati, a prenos će biti na nacionalnoj televiziji. Takmičenje će se odvijati u Areni „Saku“ u Talinu.

Specijalni gosti šoua će biti Lis Lemsalu i Stefans, kao i Mister Lorens sa Pitsom i Goresoerdom.

Voditelji su Grete Kuld i Tonis Ninemec, a takmičenje možete pratiti onlajn na adresi: ERR.ee >>

Iz mog ugla: Svetlana Jukić

Moram priznati da je ovo veoma loš izbor. Dok bih se prethodnih godina raspisala gotovo o svakoj numeri, sada nemam šta da napišem. Favorita nemam pošto su mi sve ove finalne numere neupečatljive.

Što se prognoze tiče, čini mi se da bi trebalo da pobedi Uku Suviste, budući da ima armiju glasača, što je prikazao prošle godine, a verovatno će deo glasača glasati za njega i zbog prošlogodišnjeg otkazivanja Evrosonga.

Pored njega, šansu imaju i Jiri Potsman i Koit Tome, čije numere se dobro kotiraju.

Nadam se da će se Estonija vratiti svom alternativnom zvuku naredne godine.

Oznake