Evrovizija 2021

Portugalija 2021: Grupa „The Black Mamba“ putuje u Roterdam

Odlučeno je — Portugalija će na Pesmu Evrovizije 2021. poslati pesmu Love is on my side, koju je napisao i izveo sastav „The Black Mamba“. Titulu predstavnika grupa je dobila pobedom na finalnoj večeri Festivala da Canção (Festival pesama), popularnog festivala u Portugaliji koji redovno služi kao metod izvora pesme za Evroviziju.

Može se reći da je večerašnje finale bilo jedno od uzbudljivijih, budući da se do samog kraja nije znao definitivni pobednik. Naime, desila se nesvakidašnja situacija da prvoplasirani i drugoplasirani izvođač — u ovom slučaju Karolina Deslandes i kompozicija Por um triz — imaju identičan broj glasova od publike i žirija, po 20 poena. Ipak, prednost je pripala „Crnoj mambi“ s obzirom da su dobili više poena od publike (10) u odnosu na Karolinu (8).

Festival da canção počeo je u 22 sata i takmičarski deo obeležio je prvu polovinu svečane večeri. Sledećim redosledom, predstavili su nam se sledeći izvođači sa svojim kompozicijama:

 1. Karetus i Romeo Bairos | Sausade
 2. Žoana Alegre | Joana do mar
 3. Fabija Maja | Dia lindo
 4. Valerija | Na mais profunda sausade
 5. Karolina Deslandes | Por um triz
 6. NEEV | Dancing in the stars
 7. Pedro Gonsalves | Não vou ficar
 8. Sara Afonso | Contramão
 9. EU.CLIDES | Volte-face
 10. grupa „The Black Mamba“ | Love is on my side

Drugi deo večeri bio je revijalne prirode, gde smo mogli čuti kompozicije mnogih drugih uveženih imena muzike. Za vreme brojanja glasova gledali smo isečke pobednika ovog festivala u edicijama od 2017. do 2020. godine – Salvador, Klaudija Paskoal, Konan Oziris i naravno Eliza, koja nas je počastila izvedbom svoje zamalo predstavničke prošlogodišnje pesme Medo de sentir u nešto nežnijem minimalističkom aranžmanu.

Usledilo je glasanje, i među žirijem koji je bio podeljen regionalno bilo je poznatih lica — takmičara i autora sa prošlih edicija ovog festivala. Glasovi žirija i publike bili su u proporciji 50/50, a evo i kako je izgledala tabela sa rezultatima na kraju večeri:

Konačni rezultati glasanja u finalu portugalskog „Festivala pesama“ za 2021

 

Pedeset i peta edicija ovog festivala, dakle, održala se u studiju javnog emitera RTP bez prisustva publike, a gledaoce sa ekrana kroz šou su vodili Filomena Kautela, voditeljka, i Vasko Palmeirim, radio-voditelj, kao i Ines Lopes Gonsalves koja je bila zadužena za atmosferu u grin-rumu.

Pobedničku pesmu i performans možete pogledati u videu priloženom ispod. Zanimljivo je da ovo će ovo Portugalcima biti prvi put da se na evrovizijskoj sceni predstave pesmom koja je kompletno ispevana na engleskom.

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Finansijski krah koji sa sobom donosi organizacija ESC-a pametnima koji ga dozive … odlicna pouka.
  Osalima je sudjeno da budu ponavljaci.
  Portugalci ne spadaju u ponavljace.
  Pametan i odlican odabir pesme.
  1000000000000000000000000000000000000000% garantovano ne prolaze u finale.
  Tako se to radi.

 • Nikola

  Salvador je oba puta u polufinalu i finalu izgubio prvo mesto u televotingu od pesme Nova Gloria i grupe Viva la Diva (oba puta su ga pobedili ). Cak je u polufinalu bio treci po rezultatima tv gledaoca a u finalu je bio drugi.

 • Portugalci nastavljaju u svom fahu…
  Izabrati nešto neprimetno i biti zaboravljen…
  S jedne drane loše za njih,s druge dobro za nas..

 • Nešto se pitam, kako se desilo Portugalcima da one godine izglasaju Salvadora za pobednika? Pošto mi se čini da su stvarno majstori da promaše prazan gol sa penala.