Evrovizija 2021

Rusija 2021: Maniža s „Ruskinjom“ ide u Roterdam

Rusiju će na Pesmi Evrovizije 2021. u 1. polufinalnoj večeri 18. maja predstavljati svestrana umetnica Maniža s numerom Ruskinja.

Ruski „Prvi kanal“, koji je i ove godine bio odgovoran za odabir novog evrovizijskog predstavnika, ove godine je organizovao skromno nacionalno finale za Evrosong u kom su se za naklonost publike borila tri izvođača. Detalji o organizaciji su bili čuvani pod velom tajne sve do dana održavanja finala, i brojni fanovi su se pitali: Koliko će izvođača biti prisutno? Ko će odlučivati o pobedniku? Da li će se grupa „Little Big“ takmičiti ili ne?

Na kraju su članovi kvarteta „Little Big“ odlučili da se ipak ne bore za Evrosong, već su nastupili na početku programa kao revijalni gosti izvevši svoju prošlogodišnju nesuđenu pesmu Uno. Nakon toga je glavni vokal sastava Ilja Pruskin objasnio razloge zbog čega se nisu borili za Evrosong:

Srećni smo što smo dobili priliku da se takmičimo na Evroviziji prošle godine, ali Rusija je prepuna kreativnih ljudi i želimo da damo scenu novim umetnicima. Veoma smo ponosni na to što je numera ‘Uno’ najpregledanija pesma na zvaničnom evrovizijskom Jutjub kanalu.

Nakon toga je usledeo takmičarski deo programa u kom su se za naklonost gledalaca borila sledeća tri izvođača, po priloženom redosledu nastupanja:

 1. grupa „Therr Maitz“ | Future is bright
 2. duo #2Mashi | Bitter words
 3. Maniža | Ruskinja

U pauzi za glasanje su svoje pesme izvele brojne nekadašnje ruske evrovizijske zvezde poput Filipa Kirkorova (takmičio se kao izvođač 1995. godine i više puta kao kompozitor), Julije Savičeve (2004), Dime Bilana (2006. i 2008), a svoju pesmu Sugar je predstavila i ovogodišnja moldavska predstavnica Natalija Gordijenko.

Na samom kraju programa, kroz koji je gledaoce vodila Jana Čurikova, objavljeni su i rezultati nadmetanja. Maniža je odnela pobedu sa 39,7% glasova gledalaca, devojke iz dueta #2mashi su zauzele vicešampionsku poziciju sa 35.7% glasova, a grupa „Therr Maitz“ se smestila na začelje sa 24,6% glasova.

https://youtu.be/l01wa2ChX64

Ko je Maniža i o čemu govori njena Ruskinja?

Maniža je kantautorka, muzičarka, pevačica i — ambasadorka dobre volje Ujedinjenih nacija od 2020. godine. Poreklom je iz Tadžikistana.

U svojoj pesmi Ruskinja, koja je prva ruska evrovizijska pesma od 2011. godine koja sadrži fraze na maternjem jeziku, ona govori o transformaciji samosvesti žene tokom poslednjih nekoliko vekova u Rusiji. Na sve to je dodala:

Ruskinja je prešla neverovatan put od seljačke kolibe do prava da bira i bude izabrana (među prvima na svetu) od fabričkih radionica do svemirskih letova. Nikada se nije plašila da se odupre stereotipima i preuzme odgovornosti. To je bio izvor inspiracije za moju pesmu. Slučajno sam je napisala 8. marta prošle godine dok sam bila na turneji, ali je prvi put izvodim godinu dana kasnije.

Taj datum je izuzetno važan, iako se danas smatra globalnim događajem. Međunarodni dan žena u Rusiji je prvi put obeležen 8. marta 1913. godine, kada su žene zatražile pravo glasa putem javnih demonstracija. Godine 1918. je Dan žena u Rusiji postao državni praznik.

Oznake

9 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Opet mi se mišljenje drastično razlikuje u odnosu na prethodnike. Smatram da je devojka izuzetno talentovana i rođena za scenu. Uprkos činjenici da pesma u pojedinim trenucima zvuči haotično i nesređeno, Maniža je momentalno uspela da me očara svojom harizmom. Budući da pesma nije kreirana tako da se dopadne širim narodnim masama, čemu u prilog ide i broj dislajkova, plašim se da neće ostvariti fantastičan plasman, ali prolazak u finale uopšte nije upitan.

 • @NekiTamo

  Nije Rusija tu jedina. Poljaska, Mađarska i Letonija nisu mnogo bolje, po tom pitanju. Desničari slave pobede u svim državama, pa vreme teče unazad u svakom pogledu.

  Sumnjam da bi EBU tu nešto preduzela. Oni su dozvolili da se ESC održi u diktaturi, kao što je Azerbejdžan. Tamo su privodili ljude, koji su glasali za Jermeniju (čiji nastup u Azerbejdžanu nije ni emitovan), nasilno su iseljavali ljude iz kuća i stanova, kako bi se izgradila nova arena, medijska cenzura … a u Rusiji smo već bili, kada je policija na dan ESCa prebila i privela učesnike parade. Tako da … .

  Sve u svemu je Srbija naspram navedenih zemalja čak i napredna i tolerantna. Ma Holandija i Danska smo za te države ;).

 • @Lignjoslav mislim da griješiš. Pjesma možda može u finale zbog bloka koji je u polufinalu, ali u finalu čisto sumnjam da će u top 10. A što se tiče pregleda kod Hurricane, moguće je da zbog Balkanaca imaju 80% pregleda koje imaju, ali ipak mislim da je to i te kako mjerilo. Svaka država može da gomila sebi broj pregleda što u samoj toj državi, što u dijaspori. Plus Srbija je jedna od manjih zemalja na Evroviziji, tako da mislim da je ogroman broj pregleda predstavlja i te kako benefit za Hurricane.

 • Ne bi bilo lose da, pre nego sto ostave komentar, pojedini malo istraze Manizhu LOL
  U pitanju je ozbiljan vokal i talenat, a pesma je daleko od sprdnje… Rusija glatko ulazi u finale i tamo je top10 za sada siguran (imajuci u vidu trenutno izabrane pesme, posebno uz kriterijum objavljenih lajv nastupa).
  Uraganke jos nismo culi uzivo, a na yt pregledi su 80% sa Balkana tako da to uopste i nije merilo.

 • Ne mislim da Rusija ide na pobedu sa ovom pesmom a ni da je imala nameru da se sprda..Ali svakako se stice utisak da se nisu nesto posebno trgli zbog ovogodisnjeg ESCa..Poslali nesto cisto da bi nesto poslali..Meni je solidna pesma iako podosta haoticna i malo agresivna, osrednje onako nesto

 • @Evropljanin
  Rusi su se odavno pomirili da neće pobediti jer nema šanse da bi se dozvolilo da se ESC održava u toliko homofobičnoj zemlji (čak je i Ukrajina malo bolja po tom pitanju). To znaju pa se sprdaju sa stilom
  Pesma ima zanimljivih delova,ali u celini sve to deluje nesredjeno…
  Idu vrv u finale ć,ako išta zbog blokova i dijaspore,poruke,fore i potencijalno zanimljivog nastupa.
  Druge dve su bile tragedija i cela selekcija je bila blah odradjena..

 • …savrseno odvratno! Presrecan sam zbog nasih devojaka-samo neka jake zemlje otpadaju jedna po jedna…

 • Za resepekt je vestina kojom se, i ove godine, izborom svog predstavnika, Rusija sprda sa Evrovizijom.

 • Nije mi nešto. I pored prošlogodišnjeg skandala, koji je pratio grupu Little Big, mislim da bi oni imali mnogo veće šanse. “Hypnodancer” je bila odlična, kao i neke druge pesme, koje su objavili u zadnje vreme.

  Ako Rusija misli, da ima šanse da pobedi na ESCu sa pesmom, koja se zove “Ruskinja”, onda stvarno ne znam.