Evrovizija 2021

Belorusija 2021: Državna televizija na Evroviziju šalje politički podobnog predstavnika

Beloruska državna televizija interno je delegirala grupu „Glasovi iz grada“ (orig. Галасы 3Места, stilizovano „Glasovi IzGrada“) da ih na Evroviziji u Roterdamu predstavlja s pesmom Naučiću te.

Prvi put posle 2011. godine, a isto kao i za prošlogodišnji dečji Evrosong, beloruski evrovizijski predstavnik izabran je internom selekcijom, nakon sprovedenog javnog konkursa državne televizije BTRC. Dugo se spekulisalo kako će ovog puta izabrati predstavnika, budući da se čelnici BTRC-a nisu oglašavali, osim portparola Sergeja Andrijanova, koji je otkrio da se nekoliko izvođača prijavilo na konkurs (oko 50 prijava), među kojima je bila i Zena, evrovizijska predstavnica 2019. godine.

Grupa „Glasovi iz grada“ oformljena je tek pre oko godinu dana, mada članovi ovog neobičnog sastava zajedno rade 10 godina u gradu Baranoviči, kada su muzičari iz benda započeli saradnju s članovima gradskog kluba KVN, zajednicom komičara zasnovanom na dugogodišnjoj ruskoj TV emisiji i međunarodnom takmičenju u komediji „Klub veselih i pametnih“.

Ime grupe se može protumatiči kao „mišljenja ljudi iz provincije“, ali i „glasovi sa značenjem“.

Njihove pesme su uglavnom obeležene parodijama na društvene prilike u toj zemlji. Od pre godinu dana, kada je i oformljen, kako kažu, projekat „Glasovi iz grada“, počeli su da snimaju autorske pesme, čija je tematika uglavnom parodija na prodemokratske proteste u toj zemlji, evropske vrednosti i skrivena podrška predsedniku Aleksandru Lukašenku, zbog čega su često bili na meti kritika javnosti. U decembru 2020. održali su i svoj prvi samostalni koncert u Minsku, u pozorištu „Kupalovski“.

Evrovizijska numera Naučiću te takođe se podsmeva prodemokratskim protestima u Belorusiji koji ne jenjavaju.

Odluka državne televizije BTRC naišla je ponovo na oštre i negativne reakcije, naročito dela beloruske javnosti koji podržavaju promene i prodemokratske proteste u toj zemlji. Pitanje je, sada, i kako će i da li će Evropska radiodifuzna unija reagovati na ovakvu odluku, budući da se kroz ovaj „projekat“ prožima politika.

Podsetimo, nedavno je stranka Alijanse liberala i demokrata za Evropu pokrenula kampanju za sakupljanje potpisa u Evropskom parlamentu sa ciljem da se beloruski javni emiter BTRC ukloni sa takmičenja za Pesmu Evrovizije i iz sistema Evropske radiodifuzne unije. Međutim, o odluci da se BTRC izbaci iz članstva pravo da je donese ima isključivo EBU, čiji su čelnici izjavili da takmičenje nema nikakvu političku agendu te da se opiru pokušajima da Pesma Evrovizije bude instrumentalizovana za političke ciljeve. Sve je to urađeno na inicijativu beloruske Fondacije za kulturnu solidarnost, a kampanju je podržala i opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se takođe našla u jednoj od pesama ove skupine.

https://youtu.be/_RMHKaIsac0

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!