Balkan, Balkan! Evrovizija 2021

Grčka 2021: Objavljen Stefanijin „Last dance“

Grčka predstavnica Stefanija je predstavila svoju novu evrovizijsku pesmu Last dance, s kojom će se nadmetati u 2. polufinalu 20. maja.

Pesma Last dance je najpre prezentovana na OTT platfomi grčkog javnog emitera ERT naziva ERTFlix (nešto poput RTS Planete u Srbiji) u 16 časova po našem vremenu, a pet sati kasnije je objavljena i na pevačicinom Jutjub kanalu. Oko kompozicije, produkcije i aranžmana pobrinuli su se Dimitris Kontopulos i producentski tim okupljen pod imenom ARCADE, dok se oko teksta pobrinula Šeron Von. Pesma je stilski opisana kao susret uticaja poslednje pobedničke evrovizijske pesme iz 2019. godine Arcade Dankana Lorensa i dens zvuka osamdesetih.

Ko je Stefanija?

Stefanija Liberakakis je rođena 2002. godine u holandskom gradu Utrehtu u grčkoj porodici, a nakon učešća na dečjem Evrosongu 2016. godine tokom 2018. i 2019. godine izdala je dva singla: Stupid reasons i Turn around, te je u 2019. godini zabeležila i nastup na dodeli grčkih MAD VMA nagrada izvodeći hit Con calma zajedno sa grčkim pevačima Koni Metaksom i Ilenijom Vilijams.

Mlada pevačica je trebalo da se u Roterdamu 2020. predstavi s pesmom Superg!rl koju su komponovali Dimitris Kontopulos i producentski tim okupljen pod imenom ARCADE, dok je tekst napisala Šeron Von. Podsetimo, Dimitris Kontopulos je već dobro poznato evrolizijsko lice, s obzirom da je komponovao veliki broj evrovizijskih numera kao što su Work your magic (Belorusija 2007) This is our night (Grčka 2009) i Scream (Rusija 2019). I Šeron Von je već učestvovala u kreiranju evrovizijskih numera za Irsku 2012. i Rusiju 2019, a napisala je i tekstove za estonske pesme iz 2020. i 2021. What love is i The lucky one.

Nakon otkazivanja Evrosonga 2020, Stefanija je izdala singl Friday, koji je takođe bio u opticaju za prošlu godinu, a između pesama Friday i evrovizijske Last dance nije objavljivala nijedan singl.

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Pre su ljudi govorili, “Jao, da se Grci već jednom okane ‘Opa, opa , uz buzuki’!”. Sada Grci nude nešto drugo, kada eto ti ga, “Ej, a što oni ne ponudiše ono dobro staro “Opa, opa, uz buzuki”. Obrni, okreni, nikako na zelenu granu ;).

    Ja inače nikada nisam bio veliki ljubiltelj grčkih ESC pesama, ali ova me je, pored Slovenije (nisam za sada odslušao sve pesme), osojila na prvo slušanje. Taj zvuk osamdesetih me je juče, uz izvanredan video klip, osvojio. Prazne ulice, Atlas, Pegaz (ima ipak malo nešto tipično grčkog) … šteta što taj crni Pegaz neće moći sa njom na stejdž u Rotterdam ;).

  • Moram da se slozim sa nekim komentarom da mi je ova pesma malo netipicna za Grcku..Pre mi deluje kao nesto sto bi poslali Svedjani Norvezani ili recimo Britanci-Irci..Grcka je do sada slala totalno drugaciji tip pesme..Ali moram reci da me je najvise od svih pesama do sada osvojila..Spot je premocan a pesma je prava pozitiva i zaraza..

  • Ja bih vise voleo da se Grci vrate tom nekom njihovom starijem melosu. U poslednje vreme su jako neoriginalni.. Ova pesma me podseca na pesme Dua Lipe i nimalo nema originalnosti u sebi.
    Verovatno idu u finale a u finalu kaoni 2019.godine, ispod 15.mesta.

  • Superiška. Vajb osamdesetih ;). Najbolja muzika je iz toj desetleća ;). Spot je takođe poseban. Svaka čast Grčkoj … nakon dužeg vremena pesma iz Grčke, koja mi je baš jako dobra.