Evrovizija 2021

Belorusija 2021: Moguća je diskvalifikacija

Evropska radiodifuzna unija kao organizator Pesme Evrovizije objavila je saopštenje u vezi sa ovogodišnjom beloruskom pesmom Naučiću te grupe „Glasovi iz grada“.

Zahtev za diskvalifikaciju je uprava Evropske radiodifuzne unije dobro proučila, i tim povodom iznela sledeće saopštenje:

Kao deo redovne procedure za sve pesme prijavljene za takmičenje za Pesmu Evrovizije, EBU je pažljivo proučio pesmu „Naučiću te“ u izvedbi grupe „Glasovi iz grada“, kako bi se osiguralo da je u skladu sa pravilima takmičenja. Na kraju se došlo do zaključka da pesma dovodi u pitanje nepolitičku prirodu takmičenja. Pored toga, nedavne reakcije na predloženu takmičarsku pesmu rizikuju dovođenje reputacije Pesme Evrovizije na loš glas.

Obavestili smo javnog emitera Belorusije BTRC, koji je odgovoran za odabir evrovizijskog predstavnika, da u svom sadašnjem obliku pesma ne ispunjava uslove takmičenja. Zatražili smo od njih da modifikuju ovu verziju pesme ili izaberu nova koja je u skladu s pravilnikom takmičenja, inače će u suprotnom biti diskvalifikovani.

Pritisci na upravu javnog emitera BTRC su bili vidljivi i pre ove pretnje, i to tako što je još u januaru tamošnja Fondacija za kulturnu solidarnost poslala pismo Evropskoj radiodifuznoj uniji sa zahtevom da se navedeni javni emiter BTRC izbaci iz takmičenja za Pesmu Evrovizije, i, uopšte, iz sistema Evropske radiodifuzne unije, zbog činjenice da je Pesma Evrovizije za njih bila prilika da Belorusija kao država stekne dobar rejting među evropskom publikom.

Prethodno je Belorusiji, zbog loše političke klime u državi, oduzeto pravo da bude domaćin Svetskog prvenstva u hokeju na ledu za muškarce, nakon duge kampanje na društvenim mrežama u kojem je upravljački organ hteo da oduzme Belorusima pravo na domaćinstvo, a sponzori su naknadno pretili povlačenjem, ako takmičenje ostane u Belorusiji. Kampanju je podržala i tamošnja opoziciona liderka Svetlana Tihanovska.

Belorusi su na Dečjoj pesmi Evrovizije debitovali 2003. godine, a na debitansko pojavljivanje na seniorskom Evrosongu su morali da pričekaju do uvođenja sistema sa polufinalnim nadmetanjima 2004. bez obzira na to što su bili zainteresovani i za učešće u Rigi 2003, gde su se za poziciju 26. učesnika borili zajedno sa Ukrajinom, Albanijom i Srbijom i Crnom Gorom; tada je EBU odlučio da 26. mesto dodeli Ukrajini, a preostale tri države su na debitansko pojavljivanje morale da pričekaju narednu godinu.

Do finala seniorskog Evrosonga su Belorusi od te 2004. godine stizali svega šest puta (2007, 2010, 2013, 2014, 2017. i 2019), a najbolji plasman definitivno im je 6. mesto Dimitrija Kolduna iz 2007. godine.

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • EBU logika

  Ukrajna 2016: Nema uopšte veze sa politikom

  Belorusija 2021: Ovo je strašno, politička pesma izazvaće III svetski rat.(karikiram malo)

 • @RSSA

  Da to si dobro primetio, Jamala je cak i odnela najpoliticniju pobedu ikad i bese to najpoliticniji ESC ikad, obracun Ukraine i Rusije.
  Konkretno ovu pesmu je EBU najnormalnije odobrio da bi tek sad reagovao posle prevelike buke fanova.
  Ako nista nadam se da ce se i ti Belorusi unormaliti i poslati nesto normalno,bez iskljucenja sto bi bilo bzvz..Vratili bi se na nivo ESC 2013 sa 16 zemalja u pf..

 • Nije da me previse zanima politika u Belorusiji ,niti je ovo mesto gde se iznose politicke stavove,samo ću jedno reći dvostruku aršini:
  Ukrajina 2016> Belorusija 2021 i Gruzija 2009 ,ko razume shvatiće 🙂

 • Ovi iz EBU-a su mnogo smešni. Oni su objavili kompoziciju na svom kanalu, zašto još tada nisu videli tekst ? Na njihovom kanalu jedino Srbija ima tekst kompozicije, a svi ostali nemaju. Tekst beloruske kompozicije je jeste politički i opisuje odnos između opozicije i inostranih sila koji joj pomažu. Opozicija u tekstu je podređenom položaju gde mora da sluša naređenja sa strane. Dodatni problem za EBU je što kompozicija dobijala na popularnost koja je brzo rasla. Da je ostala još malo, imala bi preko milion pregleda. Beloruski režim će dodatno iskoristiti ovo za obračun sa opozicijom tako što će reći da je ispunio želju opozicionera da Belorusija bude isključena sa Evrovizije, ali tako će sejati mržnju kod naroda prema opoziciji.

 • Pitam se samo da li ce ijedne godine Eurosong proci bez skandala.