Evrovizija 2021

Island 2021: Dadi i „Gagnamagnið“ objavili evrovizijsku pesmu „10 years“

Ovogodišnji predstavnici Islanda na Evrosongu, Dadi Frejr i sastav „Gagnamagnið“, predstavili su javnosti svoju novu i dugonajavljivanu evrovizijsku pesmu 10 years, koju će izvesti u Areni „Ahoy“ u 2. polufinalu 20. maja.

Umesto tradicionalnog televizijskog festivala Söngvakeppnin za izbor evrovizijske pesme, nacionalni emiter RÚV je pokrenuo zamenski program zabavno-muzički program „Struje“, u čijoj je prvoj emisiji premijerno izvedena evrovizijska pesma 10 years. Ovome je prethodio dvodelni dokumentarac o Dadiju i njegovoj pratećoj grupi „Gagnamagnið“ 27. februara i 6. marta, u kojima se osvrnuo na učešće na nacionalnom takmičenju 2017. i 2020.

Kako se može čuti, ova Dadijeva pesma je više u disko stilu, a zvuči kao da su je zajedno napisali i komponovali Stivi Vonder, Beri Vajt, te članovi grupa „Daft Pank“ i „Kraftwerk“.

Popularni Islanđanin je ranije rekao da je ova numera logični nastavak pesme Think about things, da je u pitanju brza pop pesma uz koju može da se pleše. I dok je prošlogodišnja bila posvećena njegovoj ćerki, ovu numeru je posvetio svojoj supruzi Aurni Fjouli sa kojom je deset godina u braku. Upravo će njen lik biti na sada već čuvenim džemperima sa „pikselizovanim“ licima.

Odmah nakon što sam počeo da pišem pesmu, znao sam da želim da bude o vezi s mojom suprugom. Ovo je naših 10 godina kako smo zajedno i postaje sve bolje. Imao sam na umu muzički spot i scenu u Roterdamu, kada sam pravio aranžman, tako da je ova pesma namenjena Evroviziji. Ovo je treća i poslednja pesma „Gagnamagniða“, bar sam prilično siguran u to. U ovom trenutku imamo svoj stil izvođenja i pesma je napravljena shodno tome. Hvala vam na podršci. To mi je bukvalno promenilo život — rekao je Dadi.

Zanimljivo je Dadi napravio i svojevrsni konkurs za fanove koji su postali deo pesme. Shvativši da je za 2021. godinu uvedeno eksperimentalno pravilo korišćenja unapred snimljenih pratećih vokala, on je preko društvenih mreža pozvao fanove da mu mejlom pošalju audio-snimke izvođenja jedne od sedam vokalnih deonica nove numere. Odabrane snimke je iskombinovao u horske deonice. Za dva dana je dobio čak 250 snimaka od 170 ljudi.

Ko su Dadi i „Gagnamagnið“?

Islandski javni emiter RÚV je odlučio da prvi put od 2005. godine svog predstavnika i pesmu za Evrosong izabere interno. Precizinije rečeno, zadržao je izabranog predstavnika prošle godine — sastav „Daði og Gagnamagnið“ (Dadi i „Gagnamagnið“). Uprava islandskog javnog emitera istakla je da su zadovoljni prijemom poslednjeg pobednika selekcionog formata Söngvakeppnin Dadija Frejra međ’ narodom, pa su bez ikakvog dvoumljenja odlučili da produže saradnju sa njim.

A da je zaista bilo tako, potvrdio je uspeh pesme Think about things koja ne samo da je bila jedan od favorita za pobedu lane već je ostvarila i komercijalni uspeh — to je jedina od svih prošlogodišnjih evrovizijskih pesama koja je završila na zvaničnoj britanskoj top-listi singlova; između ostalog, našla se i na našoj hit-listi popularnog „Play“ radija. Prestižni magazin „Time“ uvrstio je Dadijevu pesmu na 6. mesto top 10 liste najboljih pesama u 2020. godini, a postala je i viralni hit, zahvaljujući plesnom izazovu u karantinu koji se proširio širom društvenih mreža.

Dadi Frejr Pjetirson, kako mu je puno ime, rođen je 1992. godine, a živi i radi u Berlinu. U mladosti je učio da svira bubnjeve, bas gitaru i klavir, a nešto kasnije je osnovao bend „RetRoBot“ (Retro robot) koji je imao zapažene nastupe i uspehe — 2012. su pobedili na takmičenju „Muzički eksperimenti“, a Dadi je proglašen najboljim muzičarem u žanru elektronske muzike.

Ovaj simpatični Islanđanin je nastupio na islandskom izboru za Evrosong 2017. s pesmom Is this love? (Hvað með það), a s njim je nastupila i grupa u kojoj je bila njegova žena, sestra i tri prijatelja. Ta skupina je zapravo bila preteča današnjeg sastava „Gagnamagnið“.

„Gagnamagnið“ je islandski purizam, koji bi se mogao prevesti kao „broj podataka“. Najverovatnije ga možemo povezati sa samim imidžom ovog intrigantnog sastava. Na Islandu su poznati po svojim simbolima poput autoportreta u piksel verziji i tirkiznim trenerkama, a od prošle godine i uspeha pesme Think about things ovaj novopečeni islandski bend postao je brend za sebe.

Danas, „Daði og Gagnamagnið“ čine Dadi, njegova supruga Aurni Fjoula Ausmunsdoutir koja svira sintisajzer, kao i njegove dve rođene sestre — prateći vokali. Tu su još dva muška člana koji imaju uloge plesača. Dadijev rekvizit na sceni je retro mikrofon njegovog oca, koji se takođe može smatrati delom porodice.

Oznake

15 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Crnogorac,
  Ne mora da se čuje. Već smo objasnili to u prethodnom komentaru. Delegacije mogu da objave pesmu i 10 dana posle isteka roka, ali pesmu, spot i prateći materijal moraju da prijave do naznačenog roka.

 • @RSSA,
  Ako malo podrobnije pratiš, a očigledno da nisi do detalja upućen, to što je neki dan poslednji za izbor svih pesama, ne znači da tog dana sve pesme i moraju biti objavljene, tj. javno predstavljene. Događalo se da delegacije objave svoju numeru i 10 dana od isteka roka.
  Poslednji dan za izbor pesme i izvođača odnosi se pre svega na to da zemlje predaju EBU sav materijal, a onda se oni dogovaraju o objavljivanju.
  Konkretno, za ovu godinu, 15. marta se objavljuju pesme Azerbejdžana, Gruzije i Malte. Rusija, Španija, Italija, pa i Hrvatska, treba da objave finalne, evrovizijske verzije svojih pesama, a kada će to učiniti — ne zna se. Takođe se ne zna ni šta će biti s Belorusijom.

 • @RSSA
  Malta sutra sig izbacuje pesmu nadam se i Azerbejdžan,Gruzija ne znam,a Belorusija ko zna da li uopšte više učestvuje!

 • @RSSA 15. mart je poslednji dan za objavu numera. Kasnije već mogu da se dorađuju i ponovo objavljuju kao što će to biti slučaj sa Izraelom i Španijom, ali pjesma mora da se u svojoj dosadašnjoj formi čuje 15. marta. 🙂

 • Odvratno, kao i prosle godine.U ravni s antipaticnim Svajcarcem…

 • Ma prošle godine je profitirao, jer mu je oskarovac Russell Crowe dao kredita, preko Twittera. Da se to nije desilo, niko nikada ne bi razgovarao o ovoj grupi. Svako ima svoj ukus, to nije sporno, ali da je jedna od te dve pesme, koje su ponudili, za pobedu u konkureniciji od četrdesetak pesama, među kojima ima zaista jako dobrih … nikako.

  Zamislite da je ovo ponudio San Marino – pesma bi bila predmet izrugivanja, ismevanja i najgore sprdnje. Još u osamdesetim smo slušali bolje i modernije pesme od ove ili prošlogodišnje.

 • Pitanje jedno samo,kada će preostale 4 numere izaći,da li se zna možda,pošto je danas i poslednji dan za predstavljanje svih pesama,ili grešim??

  Hvala unapred na odgovoru,srdačan pozdrav! 😉

 • @RSSA
  Moram da te razočaram za Gruziju,ali čini mi se,bar sudeći po snippetu koji su izbacili,da neće biti rok numera..
  Sig ne kao prošle godine barem!

 • Iskreno bolja mi je proslogodisnja pesma koja mi je bila i favorit za pobedu,dosta bolja,ali i oova je kuul i ok,kao i oni zaista.
  Sigurno ne bih nista protiv imao da oni pobede ove godine,iako su mi Italijani zanimljiviji a mozda cak i Rusi,Francuzi,Grci….
  Cekam jos Maltu koja bi mogla biti ok,i Gruzija koja mi je bila u vrhu i sjajna je bila prosle godine,Svajcarska mi je bolja ove godine,dok su mi Bugari i Litvanci slabiji pogotovo Litvanci nego prosle godine.
  Mislim da bih mogao sa Maltom i Gruzijom od koje ocekujem neki rok opet melodicni da kompletiram svojih top 10 ove godine,posto za sada imam 8-9 pesama koje su vredne top 10..
  Za sada(otprilike mojih top 10 izgledaju ovako):
  1.Italija
  2.Island
  3.Francuska
  4.Rusija
  5.Grcka
  6.Finska
  7.Svedska
  8.Svajcarska
  9.Bugarska
  10.Slovenija

 • Imam samo jednu primedbu.
  Clanovi grupe Daði og Gagnamagnið su zaboravili da puste za sobom vodu.

 • Osim prošlogodišnjeg hajpa, ono što mu još ide u prilog je i The Story of Fire Saga. Nije bolji od prethodne godine, niti vjerujem da će pobijediti, ali mislim da bi bilo veoma interesantno učesnicima te Evrovizije koja bi se održala na Islandu.

 • Jedva cekam da se zavrsi ovogodisnji ESC samo da ne vidim vise ovog coveka kao i Svajcarca..Ovo ce biti nesto najprecenije kako se skoro nije videlo..

 • Slabije od prošle god,ali šta njih briga,prolaze laganica u finale i voze se na vetru prethodnog hajpa.
  Jedno je sigurno… da nije reč o Islandu i ovoj grupi,dovodio bi se u pitanje plasman u finale.

 • Da je ovo bilo ko drugi ponudio, krenule bi lavine najoštrijih kritika i podsmeha. Sada će ovaj uradak hvaliti na sva usta.