Evrovizija 2021

Azerbejdžan 2021: Samira Efendi predstavila pesmu „Mata Hari“

Azerbejdžanska predstavnica Efendi objavila je svoju takmičarsku pesmu za Evrosong Mata Hari, koju će otpevati u 1. polufinalu 18. maja.

Nova evrovizijska numera je posvećena ženama — njihovom osnaživanju položaja u društvu, a inspirisana je egzotičnom plesačicom iz Holandije Mata Hari, koja je za vreme Prvog svetskog rata osuđena za špijunažu, mada se među nekim istoričama i dalje vodi rasprava o autentičnosti tog lika i događaja.

Veoma je važno razgovarati o snažnim ženama, kako bismo podsetili naše lepe dame da, uprkos činjenici da i dalje živimo u svetu prepunom predrasuda, žena može sve, da se ženska snaga ne može uporediti ni sa čim. A ako odjednom nemate dovoljno inspiracije, neka priče o snažnim ženama u istoriji postanu izvor upravo onog naboja energije pomoću kojeg možete da se nosite sa svime i postignete još veći uspeh. U svakom od nas postoji kraljica i želim da vas podsetim da je vreme da je oslobodimo — poručila je Efendi, pojasnivši simboliku svoje nove pesme.

Delegacija Azerbejdžana je dodala:

Pesma govori o ženskoj snazi koja vas osvaja staloženošću, koja vas iznenadi beskrajnom jačinom i koja vas na misteriozan način pokrene. Žene u društvu su obično povezane sa nežnošću, brigom i slabošću, ali za neke od njih život je pripremio okrutne lekcije sa kojima se ne može nositi svaki muškarac.

Azerbejdžanska nacionalna televizija İctimai je ove sezone raspisala konkurs za novu evrovizijsku pesmu prošlogodišnje predstavnice Efendi, s kojom su produžili saradnju. Šef azerbejdžanske evrovizijske delegacije Isa Malikov je izjavio da je stiglo čak 229 pesama, što domaćih, što stranih autora, ali je fokusna grupa suzila izbor na samo šest pesama — dve balade i četiri pesme bržeg tempa.

Kompoziciju Mata Hari napisali su holandski autori: Ami van der Vel, Luk van Bers i Toni Kornelisen.

https://youtu.be/HSiZmR1c7Q4

Ko je Efendi?

Samira Efendi je internom selekcijom nacionalne TV kuće prošle godina izabrana da bude 13. azerbejdžanski adut na Pesmi Evrovizije u Roterdamu.

Dvadesetdevetogodišnnja Samira je svoju afirmaciju stekla kroz učešća u nekoliko muzičkih rijalitija: Yeni ulduz, Böyük Səhnə (3. mesto), te u azerbejdžanskoj verziji šoua The Voice 2016. godine (opet 3. mesto). Godine 2017. učestovala je u regionalnom muzičkom rijalitiju Silk Way Star, emitovanom na području srednje Azije, Rusije, Azerbejdžana i Turske, gde je, pogađate, učešće završila kao treća, da bi 2019. godine u kazahstanskom programu Voice of Nur-Sultan uspešno predstavljala svoju domovinu.

Nakon četiri pokušaja da se predstavi na Evrosongu, peti put joj se posrećilo. Naime, zerbejdžanska TV kuća „Idžtimai” odabrala ju je prošle godine internim putem i to tako što su bila raspisana dva konkursa — jedan za zainteresovane autore i pesme, a drugi za izvođače. Potom je selekciona komisija odabrala određen broj pristiglih pesama, uparila ih sa određenim izvođačima, i nakon toga su izabrani izvođači snimili zadate pesme; poslednji korak je obuhvatao dostavljanje zabeleženih snimaka međunarodnom stručnom žiriju, koji je na kraju samostalno odabrao najbolju pesmu i izvedbu.

Tako je Efendi trebalo da se takmiči s numerom Cleopatra koju su autorski uobličili Luk van Bers, Alan Roj Skot i Sara Lejk. Ipak, zbog otkazivanja takmičenja u Roterdamu 2020. godine, ova pesma nije izvedena na celikoj sceni, ali je dobila mnogo pažnje i pristalica, naročito među mlađom populacijom.

https://youtu.be/I0VzBCvO1Wk

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Potpuno isti slucaj kao prosle godine,meni je ovo zaista grozno,ali mozda za nijasnu manje nego prosle godine ali svakako nedovoljno ne samo za finale nego ni da bude medju 30 a mozda i medju 35 pesama na mojoj listi.
    Ovoj pesmi ce izvesno ici opet ocena 1 kao i jos uzasnijoj Cleopatri 🙁

  • Generalno da pohvalim naziv pesme. Mata Hari je žena koja mi je bila fascinantna još od malih nogu. Tekst je diskutabilan. Dok se Nizozemska trudi oko rehabilitacije Mata Hari (malajski za “Oko dana/sunce”, pravo ime Margaretha Geertruida Zelle), Efendi peva “I’m a liar, playing the game of desire”. Samim tim objašnjenje da su pesmu izabrali, jer “Pesma govori o ženskoj snazi” nebuloza. Spot me je razočarao. Očekivao sam, da će se transformisati u Mata Hari, kao što je se prošle godine pojavila kao Kleopatrrra (koju ovde čak i recikliraju).

    Pesma kao takva naravno nije loša, mada mene nije ubedila (što i nije poenta, ima još slušalaca), no, ima isti problem kao mnoge druge ove godine – manje više se radi o remiksu prošlogodišnje.

  • Dobro nije uspela da napravi cover Lady Gage kao Kipar, ali je napravila svoj od prosle godine. Nista specijalno i novo nisam cuo.