Evrovizija 2021

Gruzija 2021: Tornike Kipijani predstavio pesmu „You“

Gruzinski predstavnik Tornike Kipijani je predstavio dugonajavljivanu novu evrovizijsku pesmu naziva You, s kojom će se nadmetati u drugoj polovini takmičarskog dela 2. polufinalne večeri 20. maja.

Oko muzike i teksta se pobrinuo sâm Tornike, koji ju je aranžerski uobličio sa Alekom Berdzenišvilijem prilikom snimanja u studiju „Bravo Records“. Prateće vokale u toj numeri su izveli: članovi devojačkog hora „Gori“, spomenuti Aleko Berdzenišvili, kao i Marijan Šengelija i Mariko Ležava. Stilski je numera opisana kao spoj roka, pop-roka i bluz-roka.

Prateći spot je sniman na brojnim lokacijama širom Gruzije u režiji Tema Kvirkvelije. Koreografiju za spot je osmislila Marjam Aleksidze, čiji su članovi njene plesne trupe, odeveni u kreacije Keti Čikikvadze, učestvovali u snimaju spota.

Za Tornikeov evrovizijski nastup biće zadužena Šveđanka Emilija Santkvist, sa kojom je i prošle godine ugovorio saradnju za otkazano takmičenje. Ona je jedna od bliskih saradnica Saše Žan Batist, i u prošlosti je kreirala brojne uspešne nastupe za učesnike švedskog Melodifestivalena.

Ko je Tornike Kipijani?

Tornike je rođen 11. decembra 1987. godine u Tbilisiju. Tokom detinjstva je svirao klavir i violinu, ali to mu se nije dopadalo i brzo je napustio časove. U to vreme je više voleo da sluša rep muziku, a omiljeni izvođači su mu bili Eminem i Dr. Dre. Međutim, otac mu je preneo ljubav i prema Džimi Hendriksu i Bitlsima, zbog čega je uzeo časove gitare i počeo sam da piše pesme. Iako je diplomirao arhitekturu, muzika mu je ostala glavna strast.

Prvi bend je osnovao sa 18 godina i u njemu je svirao gitaru. Kasnije je imao prvi pokušaj solo karijere, ali bez nekog većeg uspeha. Nakon što je prvi put postao otac, otišao je zbog posla u inostranstvo. Širem auditorijumu prvi put se predstavio u šouu MagtiFan 2012. godine nakon povratka u zemlju, ali je najveću afirmaciju stekao zahvaljujući pobedi u prvoj sezoni gruzinskog X Factora 2014. godine, gde mu je mentorka bila Tamta, kiparska evrovizijska predstavnica iz 2019. godine. Posle učešća u tom šouu je počeo da se zanima za elektronsku muziku, te je na Jutjubu objavio nekoliko svojih instrumentalnih eksperimenata. Paralelno sa solo karijerom, deluje i kao član benda „Refresh“, koji se bavi komercijalnijom muzikom. Ponosni je otac troje dece.

Prvi put je Gruziju na Evrosongu pokušao da predstavlja 2017. godine s pesmom You are my sunshine, gde je ućešće završio na 10. mestu od 25 učesnika nacionalnog finala. Da nikako ne treba odustati od učešća na Evrosongu, pokazao je učešćem na gruzinskom Idolu 2019. godine, gde je i pobedio i zahvaljujući pobedi zaradio kartu za Roterdam.

Njegova nesuđena prošlogodišnja takmičarska kompozicija Take me as I am je odabrana internim putem nakon završetka konkursa, a napisao ju je sâm pevač sa Alekom Berdzenišvilijem. Stilski je opisana kao spoj dabstepa, klasičnog roka i elektronskog zvuka.

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Ne mogu reći da je ovo loše, ali svakako nije za Pesmu Evrovizije. Prosto, numera nije za tip festivala, takmičenja, kao što je ova manifestacija.

  • Meni se ovo zaista dopada,steta sto nije onako jaka i brza i sjajna stvar kao prethodne godine,ali mi je lepoo iskreno i uvek bih mogao poslusati ovu pesmu i cak u ovakvoj konkurenciji ove tanke opet sezone moze uci i u top 10,pesma ima dušu zaista jako prijatna i lepa,plus njegov vokal i svee mi se jako dopada jos od prethodne godine,pa sam zato i ocekivao da ce mi se i ovogodisnja numera dopasti,prethodna mi je bila mislim medju 5 favorita čak za pobedu.

  • Nedovoljno za takmičenje kao što je Evrovizija gde pažnja treba da se održi tokom cela 3 min…