Balkan, Balkan! ESC-potpourri

„Mata Hari“ je nova pesma za azerbejdžanku Efendi. Nastavlja se drama oko Belorusije

Sezona nacionalnih izbora se konačno završava, a mi vam u ovom „evrovizijskom potpuriju“ donosimo vesti iz Poljske, Belorusije, Azerbejdžana, Grčke, Severne Makedonije, Gruzije, Ujedinjenog Kraljevstva i Albanije.

🇦🇿 🇬🇪 Mata Hari je naziv nove evrovizijske pesme za Azerbejdžanku Efendi. Gruzinska pesma izlazi 15. marta u 13 časova i 30 minuta

Nova evrovizijska pesma Azerbejdžanke Efendi će nositi naziv Mata Hari, a biće objavljena 15. marta. Istog dana će i Gruzinac Tornike Kipijani predstaviti i svoju evrovizijsku pesmu You, i to u 13 časova i 30 minuta.

🇧🇾 Nastavlja se drama oko Belorusije

Drama oko beloruskog (ne)učešća se i dalje nastavlja. Najpre je još uvek zakonit predsednik države Aleksandar Lukašenko izjavio da ne pravi nikakav problem po pitanju pronalaska nove pesme za još uvek određene predstavnike, članove sastava „Glasovi iz grada“, mada bi bilo bolje da pored pesme promene i izvođača.

U centralnoj informativnoj emisiji javnog emitera BTRC, bio je emitovan desetominutni prilog posvećen toj grupi u kom su članovi grupe „Glasovi iz mesta“ i dalje definisani kao beloruski evrovizijski predstavnici za 2021, a lider sastava Dimitrij Butakov odbija da govori na temu šta je hteo da kaže pesmom Naučiću te, te da će za to morati da sačeka konačnu odluku EBU po pitanju diskvalifikacije.

Očekuje se da će na sastanku šefova delegacija 15. marta zvanično biti potvrđena diskvalifikacija Belorusije zbog oglušavanja o odredbe EBU.

🇦🇱 Saša Žan Batist osmišljava nastup Andželji Peristeri

Evrovizijski nastup za Albanku Andželju Peristeri osmisliće Šveđanka Saša Žan Batist sa njenim timom, objavila je pevačica na društvenim mrežama. Ona će biti treći izvođač u ovoj sezoni koja se za osmišljavanje evrovizijske inscenacije obratila upravo Žan Batist grupi nakon Gruzinca Tornikea Kipijanija i Šveđanina Tusea.

Od 2011. godine, Saša Žan Batist i njen tim su osmislili 17 različitih evrovizijskih inscenacija poput pobedničkog performansa Švedske 2012, kao i Bugarske 2017. i Kipra 2018.

🇬🇷 Stefanija otkrila detalje svojih evrovizijskih nastupa

Grkinja Stefanija je u intervjuu za portal Eurovision Fun otkrila kakav će biti njen evrovizijski nastup u slučaju putovanja u Roterdam — otkrila je da će nastup biti u fazonu osamdesetih i da će joj društvo na sceni praviti četiri plesača i jedna devojka kao skriven prateći vokal, te da će u koreografiji biti zadržane neke stavke iz spota za numeru Last dance.

Što se rezervnog evrovizijskog nastupa tiče, on će biti jednostavniji od onog što je predviđeno za maj, te da pevačicina haljina i šminka neće biti povezane sa osamdesetim godinama. Kostim za njen rezervni evrovizijski nastup je osmislio Vretos Vretakos.

🇵🇱 Poznati su detalji u vezi sa rezervnim evrovizijskim nastupom

Poljski koreograf Augustin Egurola otkrio je više detalja u vezi sa rezervnim evrovizijskim nastupom poljskog evrovizijskog predstavnika Rafala Bžozovskog, koji je u razgovoru za Televiziju Poljska otkrio da će to biti jedan moderan i dinamičan nastup koji će držati pažnju. Bžozovskom će društvo na evrovizijskoj sceni praviti petorica plesača, koji će biti odeveni identično nalik na način na koji su odeveni u spotu za Rafalovu evrovizijsku pesmu The ride. Rezervni nastup biće snimljen 20. marta, a do tada će Rafal morati da ide na koreografske probe, kako bi savladao kontrolu pevanja i plesanja u isto vreme.

Takođe, nesuđena poljska evrovizijska predstavnica za prethodnu godinu Alicja Šemplinjska je na Instagramu je još jednom sa svojim pratiocima otkrila razočaranje zbog toga što nije imenovana za 2021. Navela je da su snovi za nju završeni što se tiče 2021. godine, da se njena pripremljena pesma nije dovoljno svidela selekcionoj komisiji, te se zahvalila fanovima na podršci i najavila je da će podržati Rafala Bžozovskog.

Bžozovski je time postao drugi izvođač u istoriji Evrovizije koji je u roku od šest meseci objedinio prezentersku ulogu na dečjem i takmičarsku ulogu na seniorskom Evrosongu; prethodno je to učinila Bugarka Poli Genova u sezoni 2015/2016.

🇲🇰 Izmenjen je spot Vasila Garvanlijeva

Ono što su evrovizijski fanovi primetili jeste da je posle kraćeg vremena spot za numeru Here I stand makedonskog predstavnika Vasila Garvanlijeva bio na jedno vreme sklonjen sa Jutjuba. Garvanlijev je i objasnio i zbog čega — spot je sniman na prostoru skopskog Daut-pašinog amama u okviru kog je izložena slika Žanete Vangeli, a rukovodiocima ove ustanove je to zasmetalo, pa kako bi izbegao dalja produbljivanja, odlučio je da spot za tu pesmu ponovo pošalje na montažu u okviru koje su uklonjeni ti kadrovi.

Izmenjena verzija spota je 14. marta ponovo okačena na evrovizijski Jutjub kanal.

🇬🇧 Džejms Njuman je još prošlog leta tražio novo evrovizijsko pojavljivanje

Gostujući u emisiji britanskog evrovizijskog komentatora Grejema Nortona na radiju „Virdžin“, Džejms Njuman je otkrio da je još letos kontaktirao Bi-Bi-Si sa željom da ponovo ode na Evrosong. Za predstavnika je formalno proglašen tek u februaru.