Balkan, Balkan! Evrovizija 2021

Peticija protiv Vasila Garvanlijeva uzela maha. MRT razmišlja o povlačenju

Vasil Garvanlijev suočio se s velikim gnevom kod svojih sugrađana, nakon što se pojavio spot u kom je prikazan kadar sa bugarskom zastavom i nakon što je u jednom intervjuu rekao da, pored makedonskog, ima bugarsko državljanstvo.

Skandal dolazi u osetljivo vreme za etničke Makedonce, kada je Bugarska zvanično postavila bizaran zahtev da preformulišu svoj identitet i „priznaju“ svoje bugarsko nasleđe, pored ostalog i jezik, kao sredstvo za otvaranje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

Reakcije su bile burne, a onlajn-peticiju je prvog dana od pokretanja potpisalo 10 hiljada ljudi, zahtevajući da on ne predstavlja Severnu Makedoniju na Evrosongu.

Ovaj navodni „skandal“ došao je ubrzo nakon što je makedonski tim morao da menja spot za svoju evrovizijsku pesmu Here I stand,  i izbaci kadrove u kojima se pojavljuje bugarska zastava, koja je deo umetničke postavke u ustanovi kulture Daut Pašin Hamam u Skoplju. Deo dekora je delo umetnice Žanete Vangeli, inspirisano Isusom Hristom i hrišćanskom verom, koje se sastoji od malih slika religioznog karaktera nalepljenih na platno bele, zelene i žute boje. Tri segmenta tog umetničkog dela, koja su se mogla videti iza Vasila Garvanlijeva, vizuelno su prekomponovana, kako bi se pojavila kao zastava Bugarske.

Nakon te kontroverze, video je uklonjen sa zvaničnog Jutjub naloga Pesme Evrovizije, sporni kadrovi su izbačeni, i objavljen je modifikovan spot.

Garvanlijev se na svojim nalozima na društvenoj mreži izvinio svima koji su se našli povređeni njegovim nenamernim gestom, ali se nije izvinio zbog svog dvojnog državljanstva, a zatim je objasnio da je njegova baka iz Petriča (koja je sada deo jugozapadne Bugarske) i da je na osnovu toga cela njegova porodica dobila bugarske pasoše — što makedonski ustav i zakon dozovoljava.

MRT razmišlja o povlačenju

Zbog celog slučaja, javni emiter Severne Makedonije MRT oformio je internu komisiju koja će razmotriti ceo ovaj, usudićemo se reći, bizaran slučaj i opciju o povlačenju sa takmičenja u Roterdamu, o čemu će obavestiti javnost.

Treba podsetiti i da ovo nije prvi put da su politika i društveno-istorijske okolnosti uplele svoje prste u makedonsko pojavljivanje na Evrosongu:

 • 2013. je povučena pesma Imperija zbog, navodno, tihe provokacije i škakljivog naslova pesme uobličene u video-spot u kojem su dominirali novoizgrađeni spomenici u Skoplju iz vremena antičke Grčke i Aleksandra Makedonskog. Spot je ubrzo i uklonjen sa interneta, a Esma i Lozano su u Malme otputovali s potpuno novom numerom Pre svitanja.
 • 2017. je javnost negodovala izbor Jane Burčeske, ćerke moćnog savetnika u ambasadi SAD u Skoplju;
 • 2019. je Tamara Todevska kritikovana zbog „preteranog“ forsiranja naziva „Severna Makedonija“ — imena države s kojim se mnogi Makedonci ni danas ne slažu, a što je bio politički kompromis tadašnjih grčkih i makedonskih vlasti nakon tri decenije spora zbog naziva. Tada je Severna Makedonija prvi put nastupila na Evrosongu pod novim imenom — do tada je bio korišćen zvanični naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija;
 • takođe, iste godine je Tamara Todevska kritikovana zbog izvođenja makedonske himne  na prijemu u ambasadi SAD, izostavljajući stihove u kojima se pominju makedonske istorijske ličnosti (Goce Delčev), za koji Bugarska tvrdi da su njihovi;
 • nacionalni izbori, dok ih je MRT održavao, često su bili skandalizovani zbog protežiranja određenih izvođača koji su bili bliski ili su imali neke veze s politikom.

Jasno je da je raspoloženje javnosti prema Evroviziji postalo loše, ponajviše zbog toga kako se to takmičenje „politizuje“, te smatraju da slučaj „Vasil Garvanlijev“ nije baš slučajnost i da on ne treba da predstavlja Severnu Makedoniju u Roterdamu.

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs ovom prilikom pruža punu podršku Vasilu Garvanlijevu kao umetniku, umetničkoj slobodi i pravu na slobodan izbor.

Pesma Evrovizije je muzičko takmičenje koje NE SME  da bude platforma za politička, kulturna, društveno-istorijska „nadgornjavanja“ i ksenofobiju. Svaka država koja se time služi ne treba ni da učestvuje na takmičenju čije su glavne odrednice raznolikost, tolerancija i poštovanje.

https://youtu.be/nd4YfjVWrro

5 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @NekiTamo

  Slažem se. No, ovo je Balkan ;). Bure baruta … sitna varnica i bum! Ne mogu zajedno, ne mogu sami. To se nikada neće promeniti.

 • @Evropljanin
  Kolko god mi je žao zbog nastale situacije,činjenica je i da se previše podigla prašina,mislim da su ljudi više nezadovoljni pesmom i Vasilom kao takvim nego samim spotom..
  Što reče neko,nije im smetalo kad im je 2017. pesmu radio bugarski tim,a sad im kao smeta nešto iz spota sa naznakom (verujem nenamernom),mislim ajmo sad…
  A ovo za slabljenje bloka je samo konstatacija,ne nešto o čemu razmišljam…
  Svakako nije to razlog da se razmišlja o povlačenju već se stvar završi na izmeni spota!

 • @NekiTamo

  Ne mogu da verujem, da ti u ovakvom trenutku razmišljaš o tome, da to nekim drugima ne bi išlo u korist … very cringe.

  Kao prvo i prvo, treba da ostanu zbog sebe! Razumem narod u Makedoniji, koji želi da izgradi svoj identitet … reci švajcarcima i austrijancima, da su nemci, ili ircima, da su englezi, korejacima, da su kinezi, pa da vidiš kako će odreagovati ;).

  Ipak verujem, da će se naći rešenje.

 • Ako se i Makedonci povuku,to ne ide u korist ni Srbiji ni Hrvatskoj ni Sloveniji!
  Nekada smo bili rame uz rame sa ostalim blokovima,a sad na rubu raspada u evrovizijskom kontekstu.
  Predaleko je sve otišlo…sad pred kraj se povlačiti došao bi ko šamar za Vasila koji bi propustio i drugu šansu!

 • Da su pametni, ne treba uopste da se povlace, jer ovo je zaista glup i bizaran razlog da se razmatra o povlacenju.