Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Albina za evrovizijsku scenu zadržava verziju pesme sa „Dore“. Tekst ruske pesme pod istragom

Novi „evrovizijski potpuri“ pun je brojnih aktuelnosti u kojima dominiraju skandali i pripreme, a u centru pažnje se nalaze: Moldavija, Austrija, Letonija, Kipar, Češka, Švajcarska, Albanija, Hrvatska, Belorusija i Rusija.

🇭🇷 Albina zadržava deo na hrvatskom jeziku u evrovizijskoj verziji pesme Tick-Tock

Hrvatska predstavnica Albina Grčić je u razgovoru za podkast serijal The Euro Trip sajta Eurovoix i zvanično objavila da će deo na hrvatskom u evrovizijskoj verziji pesme Tick-Tock biti zadržan jer ona i njen tim su smatrali da je najbolje da se u evrovizijskom nastupu zadrži nacionalni identitet. Govoreći o nastupu, za koji će biti zadužen Austrijanac Marvin Ditman, rekla je da se ceo taj proces još kreativno razrađuje, da će se potruditi da ostane isto raspoloženje kao na Dori, i dodala da će odeća biti promenjena, ali da će ideja za kostime ostati ista.

Albinu je za potrebe ovogodišnje Dore obukao beogradski modni stilista Stefan Orlić, a koliko se dobro potrudio oko odevanja, govori i činjenica da su nakon završetka ovogodišnje Dore čitaoci portala Eurosong.hr nagradu za najbolji stajling „Looksy“ dodelili upravo Albini.

Jedanaestog marta je nova verzija spota za pesmu Tick-Tock, koja je urađena upravo za englesko-hrvatsku verziju, ugledala svetlost dana na oficijelnom evrovizijskom Jutjub kanalu.

🇧🇾 Još uvek se vode pregovori sa Belorusima

U razgovoru za navedeni portal Eurovoix, Evropska radiodifuzna unija je potvrdila da se još uvek vode pregovori sa beloruskim javnim emiterom BTRC po pitanju promene pesme za postojeće predstavnike, članove sastava „Glasovi iz grada“, ili će eventualno biti izabran novi izvođač u paketu sa pesmom prijavljenom na javnom konkursu. Nije navedeno do kada će Belorusi dostaviti novu ili izmenjenu pesmu na takmičenje, ili kada će biti doneta odluka o mogućoj diskvalifikaciji.

🇷🇺 Ruska pesma pod istragom

Ruski istražni komitet je pod istragu stavio tekst ovogodišnje evrovizijske pesme Ruskinja koju izvodi Maniža iz razloga što vređa dostojanstvo ruskinje i narušava nacionalnu harmoniju. Takođe, tražilo se i izbacivanje Maniže sa takmičenja zbog promocije antiruskih vrednosti poput promocije ženskih prava i podrške LGBT zajednici.

No, bilo kako bilo, 19. marta će predstaviti finalnu verziju svoje pesme u okviru koje će biti ubačeno više teksta na engleskom.

🇱🇻 Samanta Tina izvela svoju pesmu prvi put uživo

Letonka Samanta Tina je pet dana nakon prezentacije spota za pesmu The moon is rising izvela navedenu numeru prvi put uživo na dodeli muzičkih nagrada Zelta Mikrofons 2021, održanoj u Rigi. Snimak kompletnog izvođenja možete pogledati u videu priloženom ispod.

🇲🇩 🇦🇹 🇨🇾 🇨🇿 🇨🇭 🇦🇱 Kako teče snimanje rezervnih nastupa u navedenim državama?

Moldavka Natalija Gordijenko se pohvalila da je u Atini imala probe za svoj rezervni evrovizijski nastup. Za sada nije poznato hoće li u navedenoj državi snimiti i svoj evrovizijski nastup.

Švajcarac Đons Tirs je svoj rezervni nastup snimio u televizijskom studiju u Cirihu, a isto je tako postupio i Čeh Beni Kristo, koji je svoj rezervni nastup snimio u studiju Češke televizije u Brnu.

Kipranka Elena Cagrinu će svoj rezervni evrovizijski nastup snimiti 19. marta u bugarskoj prestonici Sofiji. Još ranije je bugarski emiter BNT najavio da će određen broj delegacija u Sofiji snimiti rezervne nastupe, a za sada je poznato da će u Sofiju doći kiparska delegacija. Rezervne nastupe snimljene u Bugarskoj će producirati ista kompanija s kojom je javni emiter BNT realizovao dečji Evrosong 2015. godine.

Austrijanca Vinsenta Buena će za Evroviziju stilizovati Majkl Sinko, filipinski modni dizajner sa sedištem u Dubaiju.

Nakon što se vratila iz Stokholma, gde je pod vođstvom Saše Žan Batist imala probe za svoj evrovizijski nastup, albanski emiter RTSH je objavio da će Andželja Peristeri svoj rezervni nastup snimiti 20. marta u za sada neutvrđenoj lokaciji u Tirani.