ESC-potpourri

„Ruskinja“ dobila unapređenu verziju. Belorusi snimaju novu pesmu

Relativno je miran dan za evrovizijske novosti, stoga uživajte u ovom kratkom pregledu vesti sa istoka Evrope.

🇷🇺 Ovo je nova verzija Ruskinje

Numera sa kojom će Maniža braniti boje Rusije na predstojećoj Pesmi Evrovizije dobila je novo ruho. Ruskinja sada sadrži više teksta na engleskom jeziku u poslednjem minutu, dok je pesma zadržala elemente domaće kulture koji je čine unikatnom. Maniža će se za mesto u finalu boriti 18. maja, u prvoj polovini 1. evrovizijskog polufinala.

🇧🇬 🇭🇷 🇲🇹 🇬🇷 🇨🇾 🇲🇩 Šest delegacija snima nastupe u Sofiji

Već smo pisali da nekoliko delegacija planira da putuje u bugarsku prestonicu, kako bi snimilo svoje rezervne evrovizijske nastupe, a sada je poznato i koje su zemlje u pitanju — uz domaćina Bugarsku, nastupe će u Sofiji snimiti i Hrvatska, Malta, Grčka, Kipar i Moldavija. Za produkciju ovih snimanja pobrinula se ista kompanija koja je sarađivala sa javnim servisom BNT na produkciji Dečje pesme Evrovizije 2015. u Bugarskoj.

Pored Bugarske, još nekoliko zemalja do sada je ugostilo delegacije iz inostranstva — nemački predstavnik Jendrik snimio je svoj nastup u Vilnjusu, gde će doputovati još nekoliko evrovizijskih predstavnika, a pored naših „Uraganki“, u Beogradu je rezervni nastup snimio i Makedonac Vasil.

🇧🇾 Beloruski predstavnici pripremaju novu pesmu

Glavni čovek beloruskog emitera BTRC Ivan Eismont otkrio je da kontroverzni bend „Glasovi iz grada“ radi na novoj evrovizijskoj pesmi. On je u jednom intervjuu izjavio sledeće:

Uzimajući u obzir našu saradnju sa Evropskom radiodifuznom unijom, predložili smo grupi „Glasovi iz grada“ da nam dostavi neku novu opciju. I sada, koliko sam obavešten, na tome aktivno rade.

Eismont je rekao da će nova pesma uskoro biti predstavljena Evropi. U beloruskim medijima spekuliše se da je BTRC dobio rok do kraja ovog meseca da prijavi novu numeru za festival. EBU nije naveo kada je krajnji rok da beloruski emiter dostavi novu ili izmenjenu pesmu, ili da rizikuje da bude diskvalifikovan.