Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Pet delegacija snimilo rezervne nastupe u Bugarskoj

Miran evrovizijski dan je u znaku naših suseda Bugara, koji su ugostili pet delegacija za potrebe snimanja rezervnih evrovizijskih nastupa. Pored toga, dolaze nam i vesti iz Azerbejdžana, Francuske, San Marina, Islanda, Poljske, Nemačke, Švajcarske i Izraela.

🇸🇲 Senit o Flo Rajdinom pojavljivanju u slučaju odlaska u Roterdam

Sanmarinežanka Senit je ovih dana boravila u Rimu, gde je u privatnom TV studiju „Voxson“ snimila svoj rezervni nastup. Nakon realizacije nastupa, dala je intervju u kom je govorila o pojavljivanju planetarno popularnog repera Flo Rajde na evrovizijskoj sceni u slučaju eventualnog puta u Roterdam. Otkrila je da ga je pozvala da prisustvuje njenom nastupu, prihvatio je, a da li će se pojaviti, to će sve zavisiti od novonastalih okolnosti koje ona nije precizirala, ali se pretpostavlja da se radi o aktuelnoj pandemiološkoj krizi, i da će u zavisnosti od toga biti određeno Flo Rajdino prisustvo.

🇮🇱 🇩🇪 Izraelci i Nemci već krenuli u pripreme za 2022.

Nemački emiter NDR raspisao je konkurs za idealne članove 100-članog anketarskog panela koji će žiriju pomoći u odabiru najbolje pesme za narednu Evroviziju. Detalji o selekciji za 2022. godinu još nisu poznati, a pričaće se o tome kad dođe vreme za to.

S druge strane, izraelski emiter KAN (IPBC) još ranije je najavio povratak saradnje sa eksternim producentskim kućama i privatnim TV stanicama u cilju realizacije nacionalne selekcije za narednu godinu, kao što je to bio slučaj prilikom saradnje sa producentima šoua „Sledeća zvezda“ između sezona 2014/2015. i 2019/2020. Zato su čelnici navedenog izraelskog državnog emitera raspisali konkurs u potrazi za idealnim partnerima za narednu nacionalnu selekciju. Konkurs traje do 25. marta, a u tenderu je navedeno da pravo prijavljivanja imaju isključivo producenti emisija koje se već proizvode u Izraelu ili na planetarnom nivou. Dakle, te uslove za sada jedino ispunjavaju izraelska verzija X Factora, kao i navedeni šou „Sledeća zvezda“.

U tenderu je navedeno još nekoliko zanimljivih odredbi:

  • Pobednička televizija/producentska kuća moraće da u evrovizijsku pesmu uloži 30.000 šekela, a u realizaciju spota 150.000 šekela; tu je uračunata i izrada rezervnog spota;
  • Pobednička televizija/producentska kuća moraće o svom trošku da odgovara za putovanje članova delegacije (preko 20 njih) na naredno evrovizijsko odredište;
  • Pobednik tendera treba da sarađuje sa javnim emiterom KAN u smislu pominjanja Pesme Evrovizije u svojim programima; u emisiji koja traje 40 minuta, Evrovizija treba da bude pomenuta dva puta u toku emitovanja, a ako emisija traje oko 40 minuta, bar četiri puta treba da bude spomenuta; troškovi reklamiranja iznose 2 miliona šekela;
  • Način na koji će biti određena pesma za predstavnika odrediće javni emiter KAN, a određeno je da se pesma izabere preko specijalnog šou-programa, koji treba da realizuje najbolji ponuđač tendera, a koji će biti emitovan na kanalu KAN 11.

U prethodne dve sezone, IPBC je bio samostalno odgovoran za odabir pesme za Eden Alen u sezoni 2019/2020, a nakon produžetka saradnje s njom i za ovu sezonu, nacionalna selekcija za odabir nove evrovizijske pesme je bila kompletno realizovana u produkciji izraelske državne radio-televizije.

No, sada su aktuelne pripreme za 2021. pa kod spomena Izraela vredi spomenuti i da će u toku ove nedelje Eden Alen predstaviti evrovizijsku verziju pesme Set me free, zajedno sa novim pratećim spotom. Svoj rezervni nastup će snimiti onda kada je i krajnji rok — 25. marta.

🇦🇿 Mads Engard osmišljava nastup azerbejdžanskoj predstavnici

Umetnički direktor nastupa azerbejdžanske predstavnice Efendi za 2021. će biti Danac Mads Engard, koji već iza sebe ima bogato evrovizijsko iskustvo zato što je radio kao producent gledališta na Evrovizijama 2014, 2015. i 2017. i na dečjoj Evroviziji u Minsku 2018.

Sa delegacijom Azerbejdžana radiće drugi put zato što je prethodno osmislio nastup za Čingiza Mustafejeva 2019. godine. Takođe, radio je i nastupe danskim predstavnicima iz 2004, 2010. i 2019. godine.

🇵🇱 🇨🇭 Poljaci planiraju promotivni televizijski evrovizijski koncert

Ovogodišnji poljski evrovizijski predstavnik Rafal Bžozovski je za specijalizovani portal „Evrovizijski dnevnik“ otkrio da je Televizija Poljska, na kojoj od kraja 2019. godine radi emisiju „Jaka to melodia?“, planirala da pozove nekoliko ovogodišnjih evrovizijskih učesnika da izvedu svoje pesme, a da bi se realizovala takva emisija, potrebno je da se minimum 10 učesnika odazove pozivu. Za sada su dva predstavnika izrazila želju da dođu u Poljsku.

Švajcarski predstavnik Đons Tirs je gostujući na španskom TV kanalu Telecinco, gde je prvi put uživo izveo svoju pesmu Tout l’univers.

🇧🇬 🇮🇸 🇫🇷 Zahuktava se snimanje rezervnih nastupa

Svoje rezervne nastupe su u svojim državama snimili Francuskinja Barbara Pravi, kao i Islanđanin Dadi Frejr. U Bugarskoj su rezervne nastupe pored domaćina Viktorije Georgijeve snimili i predstavnice Malte, Moldavije. Grčke i Kipra. Snimanja su obavljena u jednom privatnom TV studiju u Sofiji, u saradnji sa istom producentskom kućom s kojom je javni emiter BNT realizovao i Dečju pesmu Evrovizije 2015.