ESC 2021 - Gosti finalne večeri
Di-džej Afrodžek, holandska evrovizijska predstavnica iz 2005. Glenis Grejs i jedan od popularnih mladih pevača Leuve Albertsma Vulf nastupiće na finalnoj večeri Pesme Evrovizije 2021.
Evrovizija 2021

Evrovizija 2021: Ovo su gosti finalne večeri

Nizu specijalnih gostiju na Evrosongu 2021. će se na finalnoj večeri 22. maja pridružiti još tri velika imena holandske muzičke scene.

U pitanju su: di-džej Afrodžek, holandska evrovizijska predstavnica iz 2005. godine Glenis Grejs, te mladi pevač Lijuve Albertsma Vulf, koji je afirmaciju stekao učešćem u popularnom muzičkom šouu „Glas Holandije“; njih troje će nastupiti zajedno sa specijalno oformljenim simfonijskim orkestrom sačinjenim od mladih muzičara. Sve to će biti sastavni deo segmenta nazvanog Music binds us (Muzika nas veže).

Tokom navedenog segmenta, koji će se sastojati iz dva dela, stilski će zajednički biti povezani klasična i dens muzika kao najpoznatiji holandski muzički proizvod koji je plasiran na globalno tržište. Prvi deo biće posvećen specijalnom kratkom filmu koji je režirao najpoznatiji svetski režiser Tim Olihuk, i u njemu će u centru pažnje biti Afrodžek, orkestar, Lijuve Albertsma Vulf i — Erazmov most kao najpoznatiji roterdamski simbol. U drugom delu će atmosferu do usijanja u Areni „Ahoy“ dovesti upravo Afrodžek sa Glenis Grejs.

Za sada nije poznato u kom će delu programa tog 22. maja biti emitovan navedeni segment. Još od ranije je poznato da će mladi di-džej Piter Gebrijel komponovati muziku za defile finalista, koji će biti, razume se, emitovan na početku programa.

No, vratimo se na segment Music binds us; Gerben Baker, urednik Evrovizije 2021, obrazložio je ovaj koncept sledećim rečima:

Muzika nas povezuje, posebno u ovo doba. Naši di-džejevi su leteli po celom svetu da bi se povezali sa svojom publikom koja je, nažalost, danas drugačija. Ovim segmentom želimo da pošaljemo energiju iz Roterdama u Evropu i bukvalno se povežemo. Ne samo kod gledalaca već i kroz dva čuvena muzička stila: holandsku dens (EDM — Electronic Dance Music) muziku i zvuk klasičnog simfonijskog orkestra.

Isto tako je Baker istakao da je zadovoljan priloženom postavom izvođača:

Želimo da pokažemo najbolje što Holandija ima da ponudi tokom ovog izdanja Pesme Evrovizije. Ne samo sa Afrodžekom nego i sa vrhunskim vokalnim talentima poput Glenis Grejs i Vulfa. Tim Olihuk je takođe jedan od najboljih holandskih režisera, po mom mišljenju. Biće zanimljivo videti šta će se stvoriti uz pomoć ovog jedinstvenog projekta. Orkestar se sastoji od mladih talenata i formiran je posebno za veliko finale. Posle ove teške godine nadam se da će tokom ovog segmenta cela Evropa na neko vreme moći da zaboravi na loša vremena.

Ko su Glenis Grejs, Afrodžek i Vulf?

Glenis Grejs je evrovizijskim ljubiteljima ostala u sećanju još od Kijeva 2005, kada se takmičila s baladom My impossible dream; tada je učešće na polufinalnoj večeri završila na deobi 14. mesta sa Irskom u konkurenciji od 25 polufinalista; međutim, ovaj neuspeh je nije pokolebao da nastavi sa inostranom karijerom, pa se u međuvremenu takmičila i u šouu „Amerika ima talenat“.

Lijuve Albertsma Vulf je mladi pevač koji je afirmaciju stekao učešćem u šouu „Glas Holandije“, što smo već napomenuli. Njegov prvi singl je dospeo do 4. mesta na holandskoj top-listi singlova, a od tada zna samo za uspehe.

Di-džej Afrodžek je javno počeo da nastupa 2003. godine, a prvi snimak pod sadašnjim umetničkim imenom objavio je 2007. Od tada je zabeležio saradnje sa brojnim svetskim imenima poput Davida Gete, Sije Furler, Snup Doga, Martina Gariksa i Čarli XCX.

Šta je od ranije poznato u vezi revijalnih segmenata?

Prvo polufinalno veče će 18. maja otvoriti poslednji evrovizijski pobednik Dankan Lorens, koji će nastupiti i u revijalnom delu finalne večeri, gde će pored svoje evrovizijske uspešnice Arcade izvesti i svoju novu pesmu. U 2. polufinalu, koje je na programu 20. maja, i u kom će nastupiti i naše predstavnice, članice sastava „Hurricane“, veče će otvoriti pevačica Efje de Viser i brejkdenser Reduan Ait Čit Redo, a revijalni deo će upotpuniti baletski igrač rodom iz Sirije Ahmed Jude i vozač bicikala Bemiks (BMX) Dez Marsen.

Revijalni deo finalne večeri biće posvećen posebnom video-segmentu Rock the roof (Zaljuljajmo krov) u okviru kog će šest nekadašnjih evrovizijskih pobednika: Leni Kur (1969), grupa „Teach-In“ sa Geti Kaspers (1975), Sandra Kim (1986), Elena Paparizu (2005), grupa „Lordi“ (2006) i Mons Selmerlev (2015), izvesti svoje takmičarske uspešnice na krovovima tri najpoznatije roterdamske građevine: poslovno-izložbenog centra „Masilo“, hotela „Njujork“ i muzeja „Depo Boajmans van Beningen“.

Oznake