ESC Potpourri Stars — 742021
ESC-potpourri

Izrael sledećeg predstavnika bira preko „Iks faktora“. Norvežani i Islanđani prave predevrovizijske emisije

Sveže evrovizijske vesti stižu nam iz nekoliko zemalja. Šta se to novo dešava u Izraelu, Norveškoj, Holandiji i na Islandu?

🇮🇱 Izraelci sledećeg predstavnika biraju preko X Factora

Izraelci već razmišljaju o izboru sledećeg evrovizijskog predstavnika, a to će uraditi pomoću šoua X Factor, u kojem je i aktuelna izraelska evrovizijska predstavnica Eden Alen trijumfovala 2018. godine.

Sastav žirija koji će odrediti predstavnika veoma je zanimljiv — bivša evrovizijska predstavnica Neta Barzilaj, izraelski muzičar Aviv Gefen i Englez Sajmon Kauel, poznato televizijsko lice, član žirija brojnih talent-emisija, a ujedno i kreator formata X Factor.

X Factor Israel produciraće emiter Reshet i biće emitovan na Kanalu 13. Ta kompanija pokriće većinu troškova u vezi sa učešćem Izraela na Evroviziji 2022, a u skladu sa tenderom, javni emiter KAN će odabrati i predstavničku pesmu, koja će biti selektovana u posebnom programu koji će režirati i finansirati Reshet.

🇳🇴 🇮🇸 Predevrovizijske emisije u Norveškoj i na Islandu počinju 17. aprila

Norvežani i Islanđani organizovaće serijal posvećen takmičenju za Pesmu Evrovizije, gde će pregledati sve pesme koje učestvuju u ovogodišnjoj ediciji. Prve emisije u obe zemlje emitovaće se 17. aprila.

Norveški šou Adresse Rotterdam ugostiće panel poznatih ličnosti i članova javnosti koji će ocenjivati pesme koje će se ovog maja takmičiti na Evroviziji. Emisiju vodi Marte Stokstad, koja će takođe komentarisati Evrosong na javnom emiteru NRK. Među prethodnim pobednicima ovog šoua nalaze se Tamta (Kipar 2019) i Sesar Sampson (Austrija 2018).

Istog dana počinje i prva od ukupno šest emisija islandskog serijala Alla leið. U ulozi voditelja ponovo će se naći Feliks Bergson, a njemu će se pridružiti gosti: Helga Meler, bivša članica sastava ICY, koji je predstavljao Island na debiju 1986. godine, i Sigirdir Touri Ginarson, programski i muzički direktor na radiju K100.

🇳🇱 Pokrenute evrovizijske muzičke lekcije

Na holandskom veb-sajtu Schooltv biće predstavljeno devet muzičkih lekcija posvećenih Pesmi Evrovizije. Ove lekcije, koje će biti predstavljene na holandskom jeziku, namenjene su učenicima viših razreda osnovne škole. Interaktivni muzički spotovi imaju za cilj da inspirišu nastavnike da uvedu muziku u učionice.

Prva lekcija objavljena je 6. aprila, a od tada će nova lekcija izlaziti svake nedelje, dok će tokom evrovizijske sedmice biti objavljivana svakog dana. U ovim muzičkim lekcijama pojaviće se svi ovogodišnji evrovizijski prezenteri, kao i Dankan Lorens i Žangu Makroj.