Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Hrvatska organizuje prvu balkansku predevrovizijsku žurku. Dolazak Montejn u Roterdam neizvestan

Zanimljive evrovizijske novosti stižu nam iz svih krajeva sveta — šta nam u današnjem pregledu vesti donose Hrvati, Australijanci, Španci, Albanci, Poljaci i Holanđani?

🇭🇷 Hrvati organizuju predevrovizijsku žurku

Hrvatska će biti domaćin prvog evrovizijskog pre-party događaja na Balkanu i tako će se pridružiti nizu zemalja koje će organizovati ovakav tip događaja pre takmičenja u maju. „Hrvatski evrovizijski klub“ 1. maja organizovaće onlajn-žurku pod nazivom „Adriatic PreParty“ koju će prezentovati Emili Loren Bruin u 21 čas na Jutjubu. Imena učesnika biće objavljena nedelju dana pre početka događaja.

🇦🇺 Montejn možda neće putovati u Roterdam?

Odlazak australijske predstavnice Montejn na Pesmu Evrovizije dovodi se u pitanje zbog putnih restrikcija u toj državi. Na osnovu trenutnih smernica vlade Australije, trenutno je potreban „ubedljiv“ razlog za napuštanje zemlje. Još uvek se ne zna da li će vlada odobriti putovanje australijske delegacije u Roterdam. Sa druge strane, holandska vlada pobrinula se da svi izvođači mogu ući u Holandiju za Evroviziju 2021. Iznimka od Ministarstva obrazovanja, kulture i nauke napravljena je tako da svih 38 inostranih učesnika može doći u Holandiju uprkos trenutnim ograničenjima putovanja. To znači da ih samo lokalna ograničenja u matičnim zemljama mogu sprečiti da putuju u Roterdam. Svi izvođači koji budu sprečeni da uživo prisustvuju na Evroviziji koristiće svoje rezervne nastupe; to će biti slučaj sa Montejn ako ona ne bude putovala u Holandiju.

🇪🇸 Hor je ključni element u nastupu španskog predstavnika

Španski emiter RTVE podelio je nove detalje o nastupu Blasa Kanta. Oni su izjavili da će pomoćni hor formirati ključni deo Blasovog nastupa na Evroviziji. Pored toga, objavljene su slike sa snimanja rezervnog nastupa koje se održalo još u februaru. Blas je izjavio sledeće:

„Marvin i ja radimo na idejama, menjamo stvari, zamišljamo. Na rezervnoj sceni oličili smo istu ideju koju smo imali za festival, ali prilagođavajući se prostoru i drugim elementima. Međutim, bili bismo najsrećniji ako budemo mogli da odemo u Roterdam, da pokažemo sve ideje što imamo, sve što imamo u sebi. Pesma će biti najizražajnija na evrovizijskoj sceni. Što se tiče hora, oni rade neverovatan posao, zvuče spektakularno. Postoje trenuci kada bih želeo da ih imam bliže jer smo tim, ali najvažnije je postaviti ih na najbolje mesto i učiniti da pesma raste, podigne je na viši nivo.“

🇦🇱 Poslušajte akustičnu verziju albanske numere

Albanska predstavnica Andželja Peristeri predstavila je akustičnu verziju pesme Karma. Naravno, ona će se na Pesmi Evrovizije takmičiti sa originalnom (unapređenom) verzijom svoje numere.

https://youtu.be/WLtGqQ6yIDI

🇵🇱 Pesma The ride prvobitno namenjena za Melodifestivalen

Ovogodišnja poljska evrovizijska numera The ride napisana je sa namerom da se takmiči na švedskom nacionalnom izboru „Melodifestivalenu“, otkriva tekstopisac Tomas Karlson. On je objasnio da je rad na pesmi započeo u julu i da je ta numera prvobitno bila namenjena Klari Rubenson. Međutim, pesma je završena u oktobru 2021. godine, što je značilo da nije prikladna za „Melfest“ s obzirom na to da je konkurs za prijavu pesme već bio završen.

🇳🇱 Arcade prva evrovizijska pesma od 1996. koja je dospela na američku Bilboardovu top-listu

Pobednička pesma Evrovizije 2019. čiji je ponosni vlasnik Holanđanin Dankan Lorens dospela je na prestižnu američku Bilboardovu top-listu i time je postala prva evrovizijska pesma još od 1996. godine koja je to uspela. Arcade je svoju novostečenu slavu stekla na popularnoj društvenoj mreži Tik-tok, gde je postala viralna za kratko vreme, a Dankan je tokom prošlih nedelja bio gost mnogobrojnih TV emisija u Sjedinjenim Američkim Državama.