Iz mog ugla 2021

Druga dekada omiljene rubrike: Počinje „Iz mog ugla 2021“

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs jedanaesti put zaredom priredila je druženje sa svojim čitaocima i onima koji vole i prate najpopularnije svetsko muzičke takmičenje.

Dobro nam došli!

Iz mog ugla 2021

Kroz našu najpopularniju i najčitaniju rubriku „Iz mog ugla“ još jednom ćemo poći na muzičko putovanje — kad već nije moguće da slobodno putujemo usled pandemije koronavirusa. Na ovoj turneji upoznaćemo se sa ovogodišnjim takmičarima i njihovim pesmama; većinu takmičara već poznajemo od prošle godine, budući da od 39 učesnika, čak 26 je prošlogodišnih, dok je 13 zemalja delegiralo nove predstavnike. To su: Albanija, Hrvatska, Kipar, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Norveška, Poljska, Portugalija, Rusija i Švedska.

Koncept ovogodišnje rubrike

Već po ustaljenom modelu, „Iz mog ugla“ ima zabavan, informativan, ali i edukativan karakter. Muzika, naši i vaši komentari zabavljaće nas iz dana u dan; kroz biografije ovogodišnjih učesnika informisaćemo vas o njihovom dosadašnjem radu, dok kroz edukativan segment rubrike svake godine nastojimo da „dodamo vrednost“ i čitaocima pružimo neka nova saznanja o državama učesnicama.

Istina, ove godine ćemo se družiti kraće nego svih prethodnih. Naime, umesto 40-ak dana, kako je to bivalo do sada, ovaj put rubrika traje duplo kraće. Taj potez smo načinili kako bismo pokušali da dobijemo na dinamici. Zapazili smo da se u nekom trenutku interesovanje čitalaca smanjuje u središnjem delu rubrike, a isto tako ono zavisi i od atraktivnosti pesme koju analiziramo i ocenjujemo.

Da bismo to predupredili, ove godine ćemo dva puta dnevno objavljivati analizu određene kompozicije. Stoga, nove komentare i ocene očekujemo svakog dana, počev od ponedeljka, 19. aprila, u 11 i 19 časova.

Vizuelni karakter

Vizuelni identitet se ove godine oslanja na atraktivan dizajn pokretnih slika — GIF-ova, u čijem se centru pažnje nalaze takmičari. Polukružni i izrezbareni elementi simbolizuju „nedovršenu“ evrovizijsku priču 2020. godine, dok puni elementi predstavljaju zaokruženu celinu — pogodak za svakog učesnika. Na svakom vizualu biće prikazan i deo teksta svake pesme.

Kada je reč o zabavno-edukativnom segmentu rubrike, on je posvećen zastavama država učesnica — tačnije, simbolikom boja na svakoj zastavi, šta koja boja predstavlja. Dodatak uz to je citat šta svaka nacija kaže o sebi.

Ocenjivanje pesama

Školski sistem ocena od 1 do 5 aktuelan je i ove sezone. Jedinica se dodeljuje pesmi koja je po vašem ukusu najmanje lepa, a petica favoritu.

Posetioci našeg sajta ocenjivaće numere u izdvojenoj automatizovanoj anketi koja će biti otvorena 24 sata od trenutka objave teksta, što znači da će čitaoci imati mogućnost da za datu numeru glasaju u roku od 24 sata. Po isteku tog vremena, anketa i ocenjivanje se zatvaraju.

I članovi naše redakcije ocenjivaće pesme ocenama od 1 do 5. Ove godine angažovano je čak sedam članova naše redakcije i jedan gostujući žiri. Dakle — ukupno osmoro. Članovi redakcije koji će analizirati svaku pesmu i ocenjivati je su: Aleksandar Ristić, Anja Iriškić, Đorđe Vesković, Marko Vujinović, Strahinja Malić Katanić, Svetlana Jukić i Slobodan Todorović. Gostujući član žirija je Nemanja Marinović, novinar portala Zoomer (zoomer.rs) i jedan od autora partnerske Instagram stranice „Danas 13 sutra 30“.

Komentare redakcije ćete, kao i prošle godine, slušati u potkastu na našem profilu na Sound Cloudu.

Srednju ocenu vas čitalaca sabraćemo sa srednjom ocenom članova redakcije. Zbir te dve srednje ocene podeljene sa dva daće konačnu, prosečnu ocenu pesme.

U slučaju izjednačenog rezultata, prednost ćemo dati onoj pesmi koja bude dobila više ocena, tj. onoj koju bude ocenio veći broj čitalaca, a ako i tad rezultat bude izjednačen, računaće se veća prosečna ocena čitalaca.

Pravila komentarisanja

Pokretanjem automatizovane ankete, komentari čitalaca u ovoj rubrici su se prepolovili. Uprkos tome, i ovaj put apelujemo na sve posetioce da budu kreativni i iscrpni u svojim komentarima, jer nam je jako važno, pored ocene, i vaše mišljenje. Pozivamo vas da prilikom ocenjivanja pesmu i izvođača posmatrate u kontekstu ovogodišnje konkurencije, a ne poredeći je s nekim ranijim pokušajima.

Da bismo izbegli neželjene rasprave koje često prerastu u uvrede, posebno skrećemo pažnju da bilo kakve prozivke i uvrede na račun tuđeg mišljenja ili izgleda izvođača, kao i ružne reči na nacionalnoj, verskoj, polnoj ili seksualnoj osnovi – ovde neće biti tolerisane.

Pre nego što ostavite komentar, pažljivo razmislite kako ćete i koga komentarisati, jer u suprotnom, takvi komentari neće biti objavljivani, kao što ni do sada jedan deo komentara nije bio objavljen.

Potpuno je u redu da vam se nešto ne svidi ili svidi — za to postoje ocene od 1 do 5, te vas ljubazno molimo da ova rubrika protekne u prijateljskoj atmosferi, kakva je oduvek vladala na ovom sajtu.

O načinu i pravilima na koji možete komentarisati na ovom sajtu i u ovoj rubrici detaljno se upoznajte na stranici O NAMA >>

Biramo omiljenu pesmu, a ne potencijalnog pobednika

Svrha ove rubrike je pronalaženje omiljene pesme naših čitalaca i članova redakcije, a pre svega dobra zabava i poneka nova saznanja.

Mi nismo muzički stručnjaci, već evrovizijski fanovi i dobri poznavaoci evrovizijskih prilika, koji svojim višegodišnjim iskustvom pokušavaju da se lepo zabave i utiču na kreiranje mišljenja javnosti. To je rečenica koju iz sezone u sezonu ponavljamo, ne da bismo opravdali sebe već da bismo upoznali i nove ’sagovornike’ kojima ponekad nije jasno s kojim pravom smo surovo iskreni u našim komentarima i ocenama.

Bogatiji smo i srećniji kada postoje razlike između nas i s jednakim uživanjem svake godine pratimo vaša razmišljanja i komentare. Verujemo da se ni ova godina po tome neće razlikovati od prethodnih.

Nadamo se da ćemo se i ove godine pre svega lepo družiti i zabaviti. Zahvaljujemo vam se unapred — na razumevanju, poštovanju pravila i na međusobnom uvažavanju.

U iščekivanju 11. pobednika vaše omiljene rubrike „Iz mog ugla“, zapevajmo ponovo uz pesme naših dosadašnjih laureata.

Slobodan Todorović
Osnivač i glavni urednik

2011 | Love in rewind

2012 | Never forget

2013 | Only teardrops

2014 | Children of the Universe

2015 | Goodbye to yesterday

2016 | Lighthouse

2017 | Dance alone

2018 | Mercy

2019 | Soldi

2020 | On fire
https://youtu.be/FxPm-Wz8qpY
Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Željno sam iščekivao omiljenu nam rubriku i strepeo danima celog aprila do sada, plašeći se da je neće ni biti. Kamen sa srca je pao, srećan i raspoložen kao i svake godine do sada dočekujem rubriku, iskreno joj se radujem i jedva čekam da svi mi ovde u prijateljskoj i zabavnoj atmosferi prokomentarišemo ovogodišnje izvođače i ocenimo pesme. Posebno me raduje edukativni karakter koji je ove godine u duhu državnih znamenja pošto sam obožavalac heraldike. Srdačan pozdrav za sve! Open up!

 • Neka ova rubrika protekne u prijateljskoj atmosferi, bez teorija zavere, omalovažavanja izvođača, zemalja, televizija ili EBU.

  PS: Sajt je jako usporen u zadnje vreme. Nadam se da će izdržati “navalu” ;).

 • Konačno dugoočekivana rubrika. Znači rubrika će trajati 20 dana, a 8 maj je rezerviran za predstavnice Srbije ako nema još pomeranja. Progonziram pobedu Italije u rubrici, a najbliži konkurent biće Finska. Malta i Švajcarija su ˶naduvani baloni˝ od kladionica i ne verujem da će biti u vrhu ni ovoj rubrici, pa ni na Evroviziji.

 • Neka ESC groznica i zvanicno pocne.

  Bas sad citam sta sam sve iskomentarisao u ovoj rubrici prethodnih 6 godina koliko detaljno pratim ovu rubriku i za neke komentare se samo zacudim da sam ja to uopste i prokomentarisao. Bilo mi je cudno u pocetku to sto sad ova rubrika traje krace, medjutim cim sam video razlog u potpunosti mi je jasno. Ali pravom ESC fanu nece biti tesko uopste da prokomentarise cak i onu pesmu koja mu uopste nije privlacna.

  Po pitanju edukativnog dela, jedva cekam jer sam veliki zaljubljenik zastava. 😀

  Mozda necu biti u prilici odmah da u 11 prokomentarisem kako obicno i uradim, ali zato odmah u 19 svakako, po vec ustaljenoj tradiciji. Sve u svemu, jedva cekam rubriku sad kad ova godina nece doziveti fijasko kao 2020.

 • @NekiTamo,
  Ne. Polovične ocene se u ovoj rubrici, od njenog pokretanja, ne dodeljuju. Daju se isključivo cele ocene.

 • Srećan sam što rubrika konačno počinje.
  Jedno pitanje… da li će pesmi moći da se da npr 3.5 zbog računanja srednje ocene?