Dečja Evrovizija 2021

Dečja Evrovizija 2021: Portugalac Simao Oliveira prvi poznati putnik za Francusku

Usred priprema za seniorski Evrosong u Roterdamu stigla je i jedna vest koja se odnosi na pripreme za dečji Evrosong, koji će se održati krajem novembra u Francuskoj. Prvi poznati učesnik je Simao Oliveira iz Portugalije.

Portugalci se na dečji Evrosong ove godine vraćaju nakon godinu dana pauze, jer je poznato da su prošle godine odsustvovali sa takmičenja zbog pandemije kovida-19. Da je povratak Portugalaca bio izvestan, govori i činjenica da je još početkom ove godine šefica portugalske delegacije Karla Bugaljo postavljena za člana Referentne grupe takmičenja za Dečju pesmu Evrovizije.

Sada je sve to i zvanično potvrđeno — uoči finalne večeri tamošnje verzije šoua The Voice Kids, u kojem je Simao Oliveira odneo pobedu, portugalski javni emiter RTP objavio je da će ih on zastupati na završnom takmičenju u Francuskoj, koje bi, po nezvaničnim navodima, trebalo da se održi 28. novembra.

Portugalcima će ovo biti šesto pojavljivanje na Evrovizijama za decu, a prvi put od 2007. na ovo takmičenje će poslati dečaka.

Šta je od ranije poznato u vezi sa Evrosongom za decu 2021?

Pored domaćina Francuske i spomenute Portugalije, učešće su još ranije za sada potvrdili: Gruzija, Nemačka, Irska, Holandija, Poljska, Rusija i Španija. Od tih osam država, jedini povratnici nakon godinu dana pauze su Portugalija i Irska. Vels je odlučio da i ove godine pauzira zbog još uvek aktuelne epidemijske krize; Albanci će konačnu odluku o povratku doneti tokom juna, a Belgija i Norveška su odbile povratak.

Neke od osam za sada potvrđenih država su potvrdile i svoje izborne mehanizme za završno takmičenje u Francuskoj: Gruzini će i četvrtu godinu zaredom predstavnika birati preko šoua Ranina, Nemci planiraju veliki muzički šou u kojem će zadate kompozicije izvoditi odabrani kandidati sa audicija, što je nešto nalik na holandski Junior Songfestival, putem kojeg će navedena država još jednom odabrati svog malog barjaktara; Irci će ostati verni šouu Junior Eurovision Éire, a Rusi će još jednom koristiti nacionalno finale. Poslednja država koja se ranije oglasila po pitanju izbornog mehanizma za 2021. za sada je Poljska iz razloga što je domaći emiter TVP odlučio da ostane veran šouu „Šansa za uspeh“ (Szansa na sukces) kao metodi izborne selekcije za juniorsku Evroviziju.

Oznake