Iz mog ugla 2021

Slovenija 2021 | „Amen“ iz mog ugla

Ana Soklič predstavljaće Sloveniju ovog maja u Roterdamu. U 1. polufinalu 18. maja izvešće pesmu Amen.

Ana Soklič Amen

Ana je vrlo rano započela muzičku karijeru. Imala je priliku da uči od najboljih: Darje Švajger (Slovenija 1995, 1999), operske pevačice Alenke Dernač Bunta, pedagoga Nataše Nahtigal i drugih. Na slovenačkoj EMI učestvovala je dva puta sa bendom „Diona Dimm“. Kao solo umetnik nastupala je na džez festivalu u Veneciji, a držala je koncerte i u Dubaiju, Napulju, Monaku. Pevala je uz pratnju gospel hora iz Njujorka, sa big bendom HRT-a, kao i sa simfonijskim orkestrom na brojnim festivalima.

Prošle godine je na nacionalnom izboru EMA izborila put u Roterdam sa pesmom Voda, ali zbog epidemijske situacije, njen evrovizijski put se nije desio. Ipak, čelnici RTV Slovenija su odlučili da ove godine Ani daju još jednu šansu, te su se odlučili za interni izbor pesme. Amen je izabrana kao najbolja među 190 predloga pristiglih na javni konkurs.

Autori pesme su Ana Soklič, Žiga Pirnat, Bojan Simončič i Čarli Mejson.

ZASTAVA SLOVENIJE

Tri horizontalna polja iste veličine u beloj, plavoj i crvenoj boji čine zastavu Slovenije. Bela boja predstavlja uzvišenost, plava čast, a crvena hrabrost. U gornjem levom uglu, između gornjeg i srednjeg polja nalazi se grb. Sastoji se od simbolično planine Triglav, najviše u Sloveniji, dve plave trake koje označavaju Jadransko more i tri šestokrake zvezde preuzete sa grba Celjske grofovije, stare slovenačke dinastije.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila slovenačku pesmu poslušajte u prilogu. Pesmu komentarišu, po redosledu: Aleksandar, Nemanja, Anja, Đorđe, Marko, Svetlana, Slobodan i Strahinja.


PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,50

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 20. aprila do 11.00 h.

PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,02

Oznake

27 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Hahahaha… Baš ste vickasti. 🙂
  S tvojom peticom bi se prosek čitalaca popravio za „čak“ 0,02 a ukupna srednja ocena za 0,01. 🙂 Nažalost, nema velikog značaja. :-/

 • @Dejan

  Ma neće ispaštati Ana zbog tehničkih problemčića – Cobe će da doda moju peticu za sestru slovenku 100 % ;).

 • Hehe Incognito modus 🙂 Sad jadna Ana ispasta ni kriva ni duzna. 🙂

 • @ESC Serbia

  Prijaviti može samo taj, koji zna da bi ankete trebalo biti ;). Da Uroš to nije napisao u komentaru, ja takođe ne bih primetio, da nešto nije uredu. Po layoutu ništa ne nagoveštava da bi nešto moglo biti nekorektno, tako da nisam ni razmišljao o tome.

  A šta ćemo sada za ocene za Sloveniju i Portugaliju, koje smo dali? Hoćeš ih manuelno dodati, ukoliko je to moguće? Bilo bi šteta da moja petica za Anu propadne tek tako ;).

  Za ostale ću se potruditi da dam ocenu na anketi preko smart telefona, a komentar ću i dalje pisati na računaru.

  PS: By the way … izgleda da sam pronašao u čemu je problem ;). Koristim Incognito modus – tu se anketa ne vidi. Sada sam proverio u normalnom modusu – anketa se vidi. Svašta – kako je to moguće ;)? Problem rešen ;). Spasi mi Anu i Portugal, please!

 • @Evropljanin,
  Ne znamo u čemu je problem jer svi mi iz redakcije, ali i većina drugih posetilaca izvesno nemaju taj problem. Ovo je treća godina kako se koristi automatizovana anketa, ne samo u ovoj rubrici već i u drugim koje smo imali za vreme Beovizije. Sva podešavanja su potpuno identična i nemamo većih primedbi. Anketa je vidljiva svugde, na svim pregledačima (Chrome, Firefox, Edge, Explorer, Safari) i prilagođena je kako personalnim računarima, tako i mobilnim uređajima. Jedina ograničenja postoje po pitanju IP adresa.
  Što se brzine tiče, postojao je tehnički problem kod našeg provajdera prošle sedmice, zbog čega smo morali da pomerimo početak rubrike, ali je to sad sređeno.
  Pratićemo dalje šta se dešava, proverićemo, ali dokle god nam masovno ne prijavljuju problem, znači da je veća verovatnoća da je problem kod pojedinih korisnika, iz nama nepoznatih razloga.

 • @Uroš

  I kod mene je tako. Na računaru ne vidim anketu. Koristim Firefox. Na telefonu je (tek sada) vidim. Tako da sam svoju ocenu dao samo u komentarima, ali ne i u anketi, koju nisam ni video.

  Sajt je u zadnje vreme inače jako spor.

 • Vokal fenomenalan, ko nije siguran u to neka preslusa njen cover Albanije 2012. sa home concerta od prosle godine.
  Numera nije losa, cak sta vise Slovenci su se ove godine bar potrudili. Nije to losa balada ali mislim da te crkvene, odnosno religijske stvari nikako ne prolaze na Evroviziji jer mogu da izazovu gnev onih glasaca koji i nisu Hriscani, i mislim da je to ocajan potez da se mesa religija u muziku pogotovu na ESC sceni. Mada do sada smo imali guranje raznoraznog kiceraja, LGBT stvari, sto ne bi i ovo proslo…
  Uglavnom izmedju 2.og i 3.eg refrena, tacnije u 3.oj strofi je doslo do neke promene promene koja se meni licno nije svidela a i rekao bih sirokom auditorijumu, gledajuci kvote na kladionicama.

  Na kraju bih rekao da ova numera gotovo sigurno ne ulazi u finale, plus kolje je to sto nastupa pod rednim brojem 2, ali dajem joj prelaznu ocenu 2

 • Izlišno je komentarisati Anin vokal, koji ovoj sasvim prosečnoj pesmi daje poseban pečat i čini je dostojnom da se izvede na festivalu poput ovog, a tu je još i hor koji je čini himničnijom. Naročito mi se dopada kraj pesme, gde se nakon ”eksplozije” pesma smiruje. Za ovu prosečnu pesmu dajem ocenu 3.
  P.S. Ne znam da li je samo kod mene, ali anketa nije dostupna na računaru, dok na telefonu jeste.

 • Ova trapavica … t.j. ja, je slucajno ubacila komentar o portugalskoj pesmi tamo gde mu mesto nije.
  Brisite.

 • Boze, koliko je “Voda” bila bolja pjesma od ove.
  Cak ni nema veze sa religijskim tekstom. Balada treba da dotakne, a ovo mi je toliko neiskreno, izlizano i vec vidjeno.
  2 samo zbog Aninog SAVRSENOG vokala.

 • Voilà
  Vreme velike ekonomske krize, vladavina mafije/kriminala, prohibicija. Tajni klub na koji mozete uci samo uz preporuku, toci se zabranjeno pice, kocka, a u pozadini slusate nenametljivi The Black Mamba – Love Is On My Side.
  Stotinak godina kasnije … vreme pandemije … zabranjen rad klubova … dalje necu.
  Ovaj performans Portugalaca je vrlo, vrlo, vrlo simbolican.
  Volim dzez, bluz, soul … zato mi ova pesma prija. Vokal zanimljiv, tekst jednostavan sa divnom porukom.
  Pesma nije takmicarska, zato se najverovatnije nece plasirati u finale.
  Moja ocena je 3.
  Voilà

 • Prvi utisak – već viđeno. Odličan glas koji zapravo u celoj priči i vadi stvar. Kraj pesme jeste zanimljiv zapravo ali dok se do njega dođe uh.. mora dosta da prođe. Sve u svemu od mene trojka.

 • Deluje mi da su Slovenci ove godine želeli da unaprede svog predstavnika u odnosu na prošlu godinu. Stava sam da je jako upitno da li su u tome uspeli. Slobodno bih mogao reći i da nisu. Ovogodišnja pesma, pokušano je da bude prijemčiva široj publici za razliku od prošlogodišnje. Ali neću dalje da se bavim upoređivanjem da se komentar ne bi pretvorio u usporedbu prošlogodišnje i ovogodišnje pesme. Pesma odiše gospel varijantom, ali mi nekako deluje nedovršena. Vokal Ane Soklič je svakako njen najjači adut u celoj priči, no mišljenja sam da joj to neće biti dovoljno za ulaznicu u finale. Mislim da su Slovenci imali daleko boljih rešenja za ovakvog vokalnog izvođača kao što je Ana Soklič i da su morali uraditi bolju stvar. Ovako neće biti ni najmanje konkurentni sve su prilike. Zbog Aninog vokala, ocena – 2.

 • Vrlo je prigodno što ovogodišnje izdanje ove rubrike započinje malj teškim, plemenitim glasom kakav se može čuti u ovoj pesmi, jer to je stožer cele, konkretno ove, kompozicije – vokalni talenat. Međutim, vokalni talenat je možda jedan od najmanje intrigantnih i zapanjujućih talenata kada je o muzičim talentima reč. Daleko je impresivnije šta neko može ponuditi instrumentalno, produkcijski, idejno. I dok je umeće pevanja bitan dodatak i jedan od stubova, prilično je teško koristiti samo taj deo inventara u pokušaju osvajanja nekom pesmom. Tehnička preciznost ( glasovna, a i druge vrste ) nema snage da iznese celu pesmu.
  Sa druge strane, koliko god ne preterano avanturistički zvučao ovaj sklop nota, određena doza ( suvoparne ) prefinjenosti i dalje postoji tu negde u samoj srži. Svi horski momenti se manifestuju kao mutni pokušaji toga da se himničnim putem zgrabi slušalac prisilno, što ugrožava autentičnost pesme, koje inače manjka budući na sam pristup svakom segmentu. Ipak je teško uspostaviti određeni vid relacije kada poverenje nije utemeljeno.
  Sve zajedno odaje utisak kašike izvučene iz tegle meda sa koje se med oteže sporo, polako i do granica strpljenja.
  Ocena: 2-

 • Mada Ana ima zanimljiv i moćan glas, nisam siguran koliko mi on i prija. Pesma je takva, da zapravo više i razmišljam o samoj interpretaciji. Početak mi je nagoveštavao drugačiji razvoj , na kraju smo dobili kliše, u priličnoj meri. Gospel momenti su mi dragi, ali ipak ukupan domet nije viši od jake dvojke ili slabašne trojke.

 • Hm, Voda je bila remek-delo i za ocenu 5! Ali pošto ocenjujem Amen, moraće dva koplja niže! Mnogo manje originalna od vode. Ne znam ko više ne ide s gospelom na Eurosongom misleći da to baš nikom pre nije palo na pamet. Ocenu izvlači isključivo Anin glas koji mi se u obe pesme dopao. Topao je i moćan zaista!
  Oceba za Sloveniju – nategnuta trojka (3)

 • “Amen” Ane Soklič je jedan od mojih favorita. Jedna od dve pesme, koje su me ubedile na prvo slušanje.

  Iskreno mi je žao, kada vidim, da mnogi ovu pesmu ne osećaju i doživljavaju, kao ja. Ruku na srce, da je pesma inovativna – nije. Čuli smo, pogotovo iz SAD mnogo puta, slične numere: pop pesma sa elementima afro američkim gospla. No, to meni ne smeta ni malo. Na ESCu još nismo imali prilike čuti nešto slično.

  Obožavam deo, kada se pridruži afro američki gospl hor. Što reče sama Ana, “Kao da se nebesa otvaraju”. Ana Soklič, kao pojava, mi prija. Ima auru kraljice. Kao gorska vila (sva od zlata 😉 ). Taj rad kukovima, kada digne ruku i uzvikne “Hallelujah! We’re glorious!”. Uopšte tekst, koji sadrži stihove kao “Don’t tell yourself the Heavens cast you out” i još mnoge druge (da ne prepisujem ceo tekst).

  Anin glas me podseća na Tina Turner, Tracy Chapman ili Anastacia. Da se to nekome može dopasti ili ipak ne, nije sporno. Baš kao i religiozna tema teksta. Slovenački tim tvrdi da pesma nije religiozna, ali ta priča ne pije vodu. Same reči “Amen” i “Hallelujah” se izgovaraju u crkvi ili generalno u religioznom kontekstu. Poznato je i da je Ana Soklič pobožna, te je se prošle godine zahvalila Isusu Hristu, kada je pobedila na EMAi. By the way, i “Voda” je bila dobra.

  Od početka sam “silovao” repeat, tako da će komšije pomisliti da sam i ja (konačno) postao pobožan ;).

  Meni se ovo jako dopada i zaista bih mnogo voleo da vidim i čujem Anu Soklič još jednom u velikom finalu. Od mene za Sloveniju i Anu Soklič jedna čista – 5!

 • Voilà
  Odličan vokal, možda čak i najbolje iskorišćen upoređujući sa svim ostalim pesmama. Prvi taktovi pesme obećavaju, a onda kako taktovi odmiču vidite da je reč o jednoj klasicnoj baladi koja bi komotno mogla da se peva prlikom nekih crkvenih službi (misa). Pesma ima sasvim ok tekst, potrebnu gradaciju …finish je moćan … pitam se samo ko će otpevati horsku završnicu (mislim da je to zabranjeno nasnimiti na matricu). Pesma mi ne smeta, ali me ni ne dotiče … previse sterilno.
  Ono što mi ostaje kao utisak posle slušanja je vrlo moćan i prijatan glas dobro iskorišćen u pesmi.
  Mogućnosti za neki zanimljiviji scenski nastup nisu velike.
  Budući da su braća po prošlosti želim im plasman u finale.
  Moja ocena je 2.
  ps. Kako je @Dejan lepo u tri rečenice napisao ono što sam ja trtljala u deset kilometarskih rećenica … To ti je žensko!!
  Voilà

 • S obzirom da sam radio top pred same probe mogu odma reći da mi je Slovenija na 22.mestu
  E sad plus i minus kod same pesme…
  Plus je naravno njen vokal i ozbiljnost kompozicije kao i gospel koji joj daje na snazi,a inače sam u manjini gde volim ovakav tip muzike.. A kao i što je rečeno,žiri bi ovo mogao visoko kotirati.
  E sad minus.. za razliku od prošle god gde je pesma bila na maternjem jeziku,ove god nema te misterioznosti,produkcijski kolko god kvalitetna,odišne tipičnim američkim crkvenim vajbom koji ne prolazi baš najbolje na samom takmičenju.
  Pored toga joj ni redni br nastupa ne ide pod ruku.
  Ocena: 3

 • Pjesma mi se, sama po sebi, mnogo dopada. Da je bolja od prošlogodišnje, ne dovodi se u pitanje. Iako se nisam upoznavao sa Aninim radom prije objavljivanja Amen, pomislio sam da može da iznese isključivo pjesme poput prošlogodišnje, tako da je što se Ane tiče, ovo u stvari osvježenje. Dopada mi se i nastup prikazan u videu. Da li će proći zapaženo – hmmm… teško je reći, ima tu nezgodnu poziciju na kojoj nastupa. Ukoliko se dobro pozabave njenim nastupom, mislim da bi ona i mogla da se provuče do finala, što bih ja iskreno volio, pogotovo ako se fokusiraju na poslednji refren i dio pred njega kad se pjesma ”zaleće” ka kulminaciji. Ono što je takođe fakat je da je jedan od najboljih ženskih vokala ove godine, zbog čega mislim da će i da bi trebalo žiri da je pogura. Što se tiče glasova publike, diskutabilno.

  Zbog toga što mi se pjesma dopada, a uzimajući u obzir i konkurenciju koju ću takođe imati prilike da ocijenim, ocjena za Amen i Anu od mene je 4.

  Srečno Ana! 🙂

 • Na prvih par slusanja mi je bila dosadna Ali je vremenom “Izrasla” u meni.. Lepa balada, vokali neosporni a i jako lep tekst.. Ne znam samo kako ce se izboriti sa konkurencijom ali svakako daleko bolje Izdanje nego prethodne godine..

 • Sama pesma je bolja od prošlogodišnje Voda,Ana Soklič je vokalno odlična i to je nesporno,ali pošto nastupa druga u prvom polufinalu,i to odmah nakon The Roop iz Litvanije,teško da će u finale.Sebi iz 2019 je bila miljama bolja i originalnija pesma od ove,imala je tu neku magiju,plus bila je na maternjem jeziku i zato je prošla u finale i tamo ostvarila sasvim solidan rezultat,što ova nije,tako da,teško da će Slovenija u Finale ove godine.Odmaraju od njega prvi put od 2017. Ocena:3

 • Slovenija – 2
  Pocetak pesme obecava ali se nazalost razvije u pretencioznu i klišeiziranu gospel baladu kakve mi se izuzetno retko dopadnu. Nemam konekciju ni sa tekstom ni sa melodijom. Nedostaje i emocije i šarma da bih pozeleo da je slušam ponovo.

 • Ana vokalno i vizuelno dobra, sto se tice pesme ne bih isto rekao. Nije losa, ali mi je negde u zlatnoj sredini. Dopada mi se sto su prisutni gospel motivi u pesmi, a isto tako Ana vokalno podseca na Anastaciu. Tekst mi je malo cudan. E sad, sto se tice ucinka, mislim da od finala nazalost nema nista, sto zbog konkurencije, sto zbog pozicije na kojoj nastupa. Ali sve u svemu, jedan korak napred u odnosu na nesudjenu pesmu.

  Ocena: 3+

 • Dosta napadno i saglasan sam sa jednim komentarom o njenoj boji koja je dosta iritantna pogotovo u visinama. Pesma dosadnjikava i bez nekog glamuroznog nastupa, velike srece i zirija ovo mozda moze u finale u suprotnom od 14.- 16. mesta. Na ruku im ne ide i redni broj dva u sf pa ocena kao i redni broj je sasvim odgovarajuca.

 • Slovenija ima zaista bolju pesmu ove godine nego prethodne i to je nesporno.
  Medjutim, mislim da nece uprkos tome proći baš zapaženo i ne verujem u finale.
  S obzirom na konkurenciju meni su oni ok i svakako su medju 20-ak pesama sigurno minimum na mojoj listi,imaju taj haromonični horski deo i refren,ali nešto mi fali da bi bili medju mojim favoritima i da bih ovu pesmu slušao često,a ne samo jednom ili dva-tri puta.
  Od mene ocena shodno tome: 3