Iz mog ugla 2021

Moldavija 2021 | „Sugar“ iz mog ugla

Natalija Gordijenko će po drugi put u svojoj karijeri predstavljati Moldaviju na Evroviziji. U 2. polufinalu 20. maja takmičiće se s numerom Sugar.

Natalija Gordijenko Sugar

Natalija je rođena 11. decembra 1987. u Kišinjevu. Na muzičkoj sceni je prisutna od svoje petnaeste godine. Dok je još bila student Akademije za muziku, pozorište i likovnu umetnost, Natalija je učestvovala na Evroviziji koja je održana u Atini 2006. godine. Iste godine pobedila je na „Slavjanskom bazaru“ i postala najpoznatija pevačica u zemlji. Godinu dana kasnije dobila je prvu nagradu na takmičenju New Wave u Jurmali. Potom je svoju zemlju predstavljala na Svetskom prvenstvu izvođačkih umetnosti u Los Anđelesu, gde je osvojila zlatnu medalju u kategoriji glas/pevanje. Pored toga, Natalija je dobila titulu počasne umetnice Republike Moldavije.

Prošle godine je trebalo da ponovo zastupa Moldavce na Evrosongu, i to s numerom Prison s kojom je pobedila na nacionalnom izboru. Ove sezone je državna televizija odlučila da joj da još jednu šansu, ali je numera za Roterdam izabrana internom selekcijom. Autori muzike su Filip Kirkorov i Dimitris Kontopulos, baš kao i za pesmu Prison, a tekst su napisali Mihail Gucerijev i Šeron Von.

ZASTAVA MOLDAVIJE

Zastava Moldavije ima tri uspravna polja, u tri boje: plava, žuta i crvena. Boje na zastavi predstavljaju tri okruga u državi. Na sredini zastave, na žutom polju, nalazi se grb koji se sastoji od orla koji u kljunu drži pravoslavni krst, a u kandžama granu masline, simbol mira, i vladarsko žezlo. Na štitovima na grudima orla nalaze se tradicionalni simboli Moldavije: glava tura, izumrle vrste goveda, zvezda, polumesec i cvet šipka.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila moldavsku pesmu poslušajte u prilogu. Pesmu komentarišu, po redosledu: Aleksandar, Nemanja, Anja, Đorđe, Marko, Svetlana, Slobodan i Strahinja.

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,00

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 22. aprila do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,32

Oznake

21 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Pesma koja drži pažnju prvi minut, posle toga postane poprilično dosadna bez neke kulminacije. Postoji šansa da se ova pesma ušunja u finale ali za neki veći uspeh čak i pored potencijalno dobrog nastupa nemaju šansu.
  Ocena: 3

 • Super je ova pesma,prezarazna je,bolja od njene nesuđene prošlogodišnje Prison,i onog smora Stay koga su slali pre dve godine u Tel Aviv,Liči na Siren Song,kao što je i obećano.Jedno je sigurno,Moldavija se Vraca u finale nakon ispadanja 2019,Još ako imaju super nastup kao 2017 i 2018,mogu čak i u TOP 10 da se ušunjaju isto kao onomad.Ja veb zamišljam da ce oni plešući korneti sladoledi iz spota biti i u samom nastupu u Roterdamu prisutni.Ipak,ovo je svetlosnim godinama po kvalitetu daleko od recimo Fight iz 2007 ili O mie iz 2013.Ako je Boonika bate toba 2005 bila u TOP 10,i Hey Mama 2017,i My Lucky Day 2018 Takođe,zašto onda ne bi i ova pesma?
  Ocena:4

 • Igrajući korneti, da.. posledica preslušavanja pesama preko youtuba.. Pa okej je.. posle prvog refrena je doduše sve rečeno tj. otpevano.. onda se sve ponavlja. Prosečno dobro. Prosečno dobra trojka.

 • Mene je pesma kupila, a verujem da je propratni spot učinio da mi se pesma još više dopadne. Sviđa mi se Natalijina interpretacija, muzika, dens brejk, ali mislim da su mogli da se malo bolje sklope s obzirom na to da mi pesma od pola nije više toliko interesantna. Ocena: 4

 • Odmah nakon Hrvatske ide sledeća kopija “Siren Song” od Maruv i to drska kopija. Preuzeli su onaj karakteristični tjun. Ujedno se vidi da se udvaraju ciljnoj grupi ESCa. Očigledno im dobro ide.

  Iako je spot u neku ruku zabavan, sama pesma me nije ubedila. Od mene jedna – 2.

 • Trud oko iznošenja pesme kroz vazdušasto-koketni izraz se oseti i uglavnom je pod stabilnom kontrolom i to je možda i vodeći sastojak ove saharinske smeše. Periodične, bombastičnije melodijske deonice su postavljene tako da se pažnja dovoljno dugo održava dok se sluša marketing za najnoviji ukus sladoleda. Kada se malo bolje obrati pažnja, sledi razočaranje kao što se neretko i desi u slučaju šarenolikih ( pozitivnih ) reklama za različite prozivode – još jedan koji ne nudi ništa što neki drugi prozivod ne bi uradio slično. Nevolja je pak veća u tome što osobi od romantičnog interesa ovakva pozivnica neće biti primamljivija od nekih drugih glukoznih pokušaja. Vizuelna estetika je u bukvalnom smislu preneta na pesmu.
  Ocena: 2

 • Bio sam gilti pležr fan Prisona, e sad sam potpuno javni fan SUGAR-a. Odlicna je to pesma. Jedna od najzaraznijih! Atmosfera je tako istočnevropska, divlja i originalna! Natalija i ove godine pleni svojom figurom, pojavnošću! Možda je sve previše “ruski”, nemam neki osećaj da je u pitanju Moldavija (ni prezentacija pesme nije bila u Moldaviji) eto to nek bude minus, ali kad sam zavoleo nastup sa vratima Moldavije od pre par godina, pesme se i dalje ne secam, sta li nas čeka sa ovim? Moldavija može visoko, a od vokalne izvedbe uživo, zavisiće koliko je to, i da li će naše 3 gledati njima u ledja ili ne…
  Ocena za Moldaviju – volšebna petica (5).

 • Iskreno, mene ovde radi jedino onaj prepoznatljivi Maruv momenat, jer na trenutak umesto Natalije zamislim seksi, harizmatičnu i daleko zanimljiviju Maruv, koja mi u skoro svim svojim pesmama zadrži pažnju.
  Nasuprot tome, ovde nekako jedva čekam da se završi, nije ovo svakako preterano loše, barem je zvuk moderan, ali mi nekako sve vezano za Nataliju odiše nekom vrstom jeftinoće. Uz to, skeptičan sam i po pitanju njenih izvođačkih mogućnosti, ali to ćemo tek da čujemo. Neka jefinta trojka na staklenim nogama.

 • Klise i vec vidjeno ali slatko za slusanje i narocito za gledanje. Moldavci nastup odrade vrhunski tako da ovo ide sigurno na levu stranu tabele. 4

 • Voilà
  Ako bi Evroviziju slikali pesmom „Sugar” je prava slika (i prilika).
  Šareno, veselo, zabavno, pevljivo, rasterećeno (mozak na pašu), sexi i „perverzno” (završnica spota).
  Natalija, harizmaticna, sigurna na sceni, odlicno se slika, zavodljiva plesačica … odlican performer, sa slabijim glasovnim mogućnostima … Cela strofa u erotičnom flahu/falsetu, a kad treba da gune u refrenu ništa bez bronjnih pratećih vokala. Da li neko zaista veruje da ona peva onaj završni dugi ton … Ali koga briga … duge noge za igranje … vito telo za gledanje … šarene krpice za slikanje, samo jezik za lizanje (sladoleda) … O stihovima pesme, ma koga briga … duge noge …
  Sve u svemu … treš/kičeraj, produkcijski odlično odradjen.
  Znajući da Moldavija uvek vodi računa o efektnom scenskom nastupu nema sumnje da će „Sugar” da se razlije po evrovizijskim gledaocima i da će Natalija sigurno proći u finale.
  Od mene za „Sugar” dvojka (2) i to samo zbog sladoleda.
  Voilà

 • Natalija je za mene neko ko mi je drag izvođač sa Takmičenja za Pesmu Evrovizije. Neko koga pamtim dobro još od 2006. godine i neko kome sam se obradovao prošle godine kada je bila izabrana za predstavnika Moladavije. S tim u vezi, ove godine sam od nje dosta očekivao, nadao se dobroj pesmi i nekako unapred navijao za nju. Međutim, po objavi pesme usledilo je razočaranje. Meni ova pesma ni po čemu nije pamtljiva, sem po tome što mi se ne sviđa. Ovogodišnja Evrovizija će imati nezanemarljiv broj pesama nekog za mene čudnog žanra. Žanra koji je za mene nov. Kao da se ove godine nagoveštavaju neki novi muzički pravci. Natalijina je pesma (moje je mišljenje) jedna od oličenja upravo toga. Za mene i moj pojam ovde je sve prenaglašeno, pesma mi nije pevljiva , često mi liči na “s brda s dola” naslaganu stvar koju me ništa neće zaintrigirati da pustim ponovo. Nekako je svega previše, a najmanje melodičnosti, emocije i istinske umetnosti. Mislim da Natalija neće videti finale. Ocena – 1

 • Spot je dosta zarazan ali ne i numera. Ovde je daleko veći akcenat na vizuelnom spotu nego na muzici. Plus, mislim da je Natalija vrlo ograničenih vokalnih sposobnosti, što se odlično videlo prošle godine na moldavskom nacionalnom izboru.
  Nema ovo da vidi finale iako kladionice kažu da će lako da se kvalifikuju, ali ja to mislim da je zato što su ostvarivali zavidne plasmane 2017. i 2018.

  Ocena: 2

 • Solidan jedan bop!
  Na mom 15.mestu što je više nego dobro,s obzirom da me obično smore svojim pesmama.
  Stoji da Natalija ima jak vokal i da ova pesma zna da (citiraću Kseniju) lako udje u vene,ali ja ne mogu da se otmem utisku da je ipak malo i preterivanje u pogledu estetike koja je jedno vreme vladala svetskom muzičkom scenom i čiji nisam bio fan.
  Ali ipak stoji da ova pesma “vozi” i ide na taj seksipil.
  Ali bojim se da ne preotme i nezaseni tom ludačkom energijom Uraganke koje su maltene odma posle
  Ocena: 4

 • Iskreno, nakon Estonije i Moldavije, mislim da sam učinio stravičnu nepravdu prema Portugalu davši im dvojku. Moram takođe naglasiti da većinu pjesama sa ovogodišnje Evrovizije slušam prvi put u cjelini učestvujući u ovoj rubrici. To je slučaj sa Portugalom, Estonijom i Moldavijom do sada. Preslušao sam je 3 puta (spot i 2x nastup koji je imala u Rusiji) i sva 3 puta sam očekivao na 2:20 da će da se zaustavi i završi. Dakle, meni je ovo veoma zamarajuća pjesma za slušanje i iako je brza nimalo me ne pomjera. Sve cjeline na koje je pjesma podijeljena se završavaju tim dugim i napornim instrumentalom koji ispuni refrenski dio. Pokušala je da bude inventivna i ubaci jedan dugački ton na ”A” u tom poslednjem instrumentalu, ali ništa. Estetika spota mi se ne dopada, kostim, koncept, scenario. Dobro što se tiče nastupa u Rusiji, naravno da ne očekujem da će takav biti u Roterdamu, ali eto samo sam htio da vidim njen stil na sceni. Gledajući komentare, u prethodnom periodu, poziciju na kladionici, izgleda da je njen ulazak u finale izvjestan. Možda će mi se nakon njenog nastupa popraviti utisak.

  Zaključak: Meni je pjesma mlaka, hladna, neubjedljiva i ona ključna riječ koju sam rekao – zamarajuća. Budući da sam Estoniji i Portugalu dodijelio dvojke, a ovo mi ništa nije bolje od njih, čak mi se i ne dopada u odnosu na pomenute, ja ću Moldaviji ovog puta dodijeliti 1.

  Noroc Natalia! 🙂

 • Moldavija – 4
  Zabavno, rastereceno, moderno, pamtljivo. Mislim da pesma i ceo paket ima dobar potencijal za ESC. Ocekujem dinamican i zanimljiv nastup jer se Moldavci i tim koji stoji iza Natalije obicno dosta potrude oko nastupa. Nije mi u uzem krugu favorita ali je rado slusam i dozivljavam krajnje pozitivno.

 • Nisam ocekivao ovakvu pesmu od Natalie pa sam solidno “iznenadjen” pesmom. Medjutim, bez obzira na zarazan ritam vrlo je prisutan I cujan “Maruuv stajl”, s druge strane mislim da je previse prisutan instrumental deo a da delovi strofe previse utihnu pesmu.. Sve u svemu solidno jeste, brzo energicno ali nedovoljno originalno. Od mene jedna 4 – vorka.

 • Vec vidjeno mnogo puta,nije mi cak ni melodična nešto niti zanimljiva,niti mi je spot zanimljiv.
  Svakako nije odvratnije od Toy iz 2018.godine,ali generalno Moldavci vec godinama salju tralalala….kao imaju neki “zanimljiv” nastup,ali meni se obicno njihove pesme ne dopadaju i redak je slucaj da ih vidim u top 10 ili makar top 20,ali ovo ce verovatno uci u finale.
  Ocena:2(nije mi realno za najnižu ocenu,posebno ako imam u vidu da sam anemičnoj recimo Estoniji dao 3)

 • Generalno mogu da poslusam, ali sveukupno mi je slabije od njene nesudjene pesme koju sam slusao vise puta i bila mi medju omiljenima. Ne znam kako ce Natalija zvucati uzivo, jer da budem iskren i ne uliva mi bas poverenje. Zameram i kraj pesme jer je to opet ono “dokazivanje” koje ja uzasno prezirem. Tematika pesme izlizana. Ali, opet kazem, slusljiva, donekle i pevljiva sto je ovde plus. Sa dobrim nastupom rekao bih da ide dalje.

  Ocena: 4-