Iz mog ugla 2021

Španija 2021 | „Voy a quedarme“ iz mog ugla

Blas Kanto je 60. predstavnik Španije na Pesmi Evrovizije. U velikom finalu 22. maja izvešće pesmu Voy a quedarme.

Blas Kanto Voy a quedarme

Blas Kanto je rođen je 1991. godine i nekoliko puta je pokušavao da se domogne evrovizijske scene. Više puta učestvovao je na nacionalnim izborima za predstavnika Španije, kako na juniorskom, tako i na seniorskom takmičenju. Bio je član grupe „Auryn“ sa kojom je izdao četiri albuma, a 2018. su dobili i MTV nagradu za najboljeg španskog izvođača. Godine 2018. je izdao prvi solo album „Complicado“.

U oktobru 2019. godine španski javni servis RTVE ga je interno izabrao da predstavlja Španiju na Evrosongu, a nešto kasnije je pesma Universo takođe internom selekcijom odabrana među 50 potencijalnih numera. Ipak, nakon ukinute Evrovizije 2020, RTVE je odlučio da ga zadrži za predstavnika i ove godine, a numera s kojom će se takmičiti zove se Voy a quedarme. Autori su Blas Kanto, Leroj Sančez, Danijel Ortega i Dan Hamond.

https://youtu.be/qb5FXBwSx44

ZASTAVA ŠPANIJE

Španska zastava ima tri horizontalna polja u dve boje. Srednje žuto polje je duplo veće i predstavlja velikodušnost, dok dva manja crvena predstavljaju hrabrost i snagu. Grb koji se nalazi na žutom polju sastoji se od štita podeljenog na šest polja. Gore levo je grb Kastilje, gore desno Leona, dole levo Aragonija, dole desno Navara. Na dnu štita je grb Granade, koji se sastoji od cveta šipka i zelenih listova, a u sredini je elipsa s crvenom ivicom u kojoj su tri francuska ljiljana, na plavoj podlozi, simbol vladajuće dinastije Burbon. Sa obe strane nalaze se Herkulovi stubovi, simbol Gibraltara, na čijem se levom stubu nalazi imperijalna kruna, a na desnoj kraljevska — oba obavijena crvenom vrpcom na kojoj piše „Još dalje“ i odnosi se na bivše španske kolonije u Americi. Na vrhu grba je kraljevska kruna.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila špansku pesmu poslušajte u prilogu. Pesmu komentarišu, po redosledu: Aleksandar, Nemanja, Anja, Đorđe, Marko, Svetlana, Slobodan i Strahinja.

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,13

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 22. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,82

Oznake

19 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Drago mi je što očigledno nisam jedini kome ova pesma zvuči kao špica neke španske serije. Takođe moram da se pridružim konstataciji da španski jezik u ovakvim pesmama zvuči baš lepo i daje im tu neku čar i lepotu. Međutim takođe je činjenica da ovo zbilja nema neki takmičarski potencijal tako da i ja očekujem još jedan nezapaženi rezultat Španije. Sve u svemu nije nešto što ne bi poželeo opet da poslušam jer pesma ima tu neku mirnoću i opuštenost, ali opet bez nekog većeg evrovizijskog potencijala. Meni je čak i prihvatljivija od prošlogodišlje Univrso. Za nijansicu mi je iznad proseka tako da od mene ocena – 4.

 • Po mom mišljenju prošlogodišnja španska pesma bila je za klasu bolja… ova balada je jednolična i na stranu što je izvođač vokalno odličan ne uspeva da prenese bilo sšta što bi te zalepilo za ovu pesmu i eventualno nateralo da glasaš. Ovo je jedna od onih pesama za koju kažeš da je “ok” ali nikad ne uzmeš telefon da glasaš.
  Ocena: 2

 • Ovo je divna,emotivna pesma,nesto malo bolja od nesuđene prošlogodišnje Universo,ali opet PREVIŠE dosadna i preslaba da bi ostvarila ikakav iole značajan rezultat.Ovakvih sladunjavih emotivnih balada o nedostatku dragih osoba smo se kroz minule godine nebrojeno mnogo puta naslušali,kako na pravoj Evroviziji,tako i na onoj dečijoj,tako da ne razumem kako Španija rastura Dečiju Evroviziju od kako su se vratili na nju pre par godina,a na ovoj pravoj dalju dosadne otpatke od pesama sa kojima zasluženo i slobodno možemo reći,sada već po tradiciji,ližu samo dno tabele,i to ce biti slučaj i sa ovom pesmom.Čak ni onaj moj omiljeni deo Aaaaa,gde pokazuje svoje vokalne sposobnosti,pred zadnji refren,im nece pomoći.Ja medu ovogodišnjim učesnicima zaboravim da ova pesma uopšte postoji,kao da Španija ne učestvuje,i njima ce TOP 10,i to jedva(10.mesto),iz 2012 i 2014, ostati još dugo nedostižni.Kada se setim koje su to super vrhunske pesme bile,dođe mi da zaplačem na šta je Stanija sada spala na ESC-u.Miki i La Venda su bili super za žurku,ali ovo je uz Holandiju kandidat za zadnje mesto.
  Ocena:2

 • Uh… ova boja glasa je nešto što je za moj ukus problematično.. previše falsetna nekako. Sam početak zapravo dobar, ali ostatak baš dosadan. Mislim da bi bolje bilo da su napravili brzu verziju ove pesme u Avicii stilu. Dvojka.

 • Neosporno je da španski jezik daje pesmi posebnu čar. Blas je pokazao lepotu svog vokala, naročito pred kraj pesme, a uz sve je tu i zvuk klavira da prati celu pesmu. Suma sumarum, svedeno je lepo, ali nedovoljno da me oduševi, te dajem ocenu 4

 • Nikada nisam razumeo zašto španci, koji važe za izuzetno muzikalnu, veselu, temperamentnu naciju, uvek šalju trećerazredne numere na ESC – čast izuzecima (“Bandido”, “Vuelve conmigo”).

  Prošlogodišnja pesma “Universo” mi je bila mnogo bolja i upečatljivija. “Voy a quedarme”, kao što mnogi već rekoše, zvuči kao Entrada neke od mnogobrojinih telenovela iz Meksika (“Televisa presenta” 😉 ). Staromodno i prevaziđeno. No, ja lepom Blasu svakako želim da svoju zemlju konačno plasira na famoznu “levu stranu” tabele.

  Od mene jedna dobronamerna – 2.

 • Španija mi je na 27.mestu,s tim što mislim da sam je previsoko stavio.
  Plus je tekst,emocija i njegov vokal koji ima dubinu i usudio bihse reći najbolji ove god.
  E sad minus je nedostatak originalnosti,nečega što bi navelo gledalaca da glasa što bi suštinski moglo da se promeni sa dobrim nastupom.Ovde me isto iritiraju prateći vokali.
  Jedino žiri može ovo da spasi bottom 5,ali i to je klimavo.
  Ocena: slabašna 3

 • Sorry, danas sam preumorna … nisam napisala ocenu za Spanca … mada se moze iz komentara zakljuciti … ali sto je zapisano, zapisano je … ocena je 2.
  Voilà

 • Kada je klavir uz malo dodataka stožer kompozicije, onda se očekuje da svi ostali elementi budu prilično jaki da bi talas bio te amplitude da može da potopi i povuče slušaoca za sobom. Zapravo, ne očekuje se, ali bi bilo poželjno. Ovde, pak, prilično je sve očigledno i ništa se ne izdvaja kao pozitivan detalj. Isforsirana emocija, napregnuto izvođenje, grčevito držanje za šuplju ideju koja pluta po odavno mapiranim notnim trasama i tekstualnim linijama. Rezultanta sila je buđenje cinizma ( izostanak identifikacije ) i kod prilično romantčnih duša, a to je, uzevši u obzir temu/namenu, kontraproduktivan čin.
  Ocena: 1

  Nažalost, Španija nije bila dovoljno brza ( efektivna ) da povuče genijalnu Rosaliu kao svog asa na ovom takmičenju pre nego što je njeno ime napravilo snažnije talase i van španskih obala. Tu je, posledično, i Evrovizija izgubila, jer njen pristup muzici je više od blaženog osveženja i upravo nosi sa sobom tu autentičnu šarenolikost, koja je prilično skladno uklopljena u samu srž španskog zvuka. Možda nekad.

 • Mora da priznam da me je spot na prvo gledanje istopio i uvukao u atmosfetu više nego očekivano! Ali to je bilo kratkog veka, nije upalilo na duže! Ne mogu da podnesem njegove falsete, i to je bio problem i lani i zašto mu neko nije otvorio oči, nego su išli slepo za nečijom idejom… Pa da toliko puta želim da se kao on domognem ESC scene, osluškivao bih dobro štao kaže javnost! Ovako država sa mnogoooo ESC publike, birala je između 2 loša uradka, i izabrala jedan da ih predstavlja?! Ne znam đe gori, ali nešto opasno ne štima kod Španaca i njihov potencijal u muzičkom i jezičkom smislu biva opet olako bačen niz vodu…
  Ocena za Španiju – sladunjava dvojka (2).

 • Voilà
  Déjà vu balada, neopterecujuca, nenametljiva, sa romanticnim tekstom, zanimljivim vokalom, ali bez zelje da je ponovo odslusate.
  Nece biti jedinica od mene, kao sto sam obecala za pesme iz stanc produkcije … samo zato sto je otpevana na maternjem, spanskom jeziku.

 • Mlako,bledo, kenkavo i otrcano. Jedini plus je spanski jezik ali njega bih voleo da cujem u brzim pesmama a ne bas i baladama. Boja glasa je takodje nesto sto mi ne prija . 2- i vrv dno tabele.

 • Jedina zemlja iz big 5, kojoj ne može da se omakne…ne nešto dobro, nego čak ni toliko da ne pukne bruka.
  Neshvatljivo mi je da je ova pesma nastala u današnje vreme, pomislio sam da su iščačkali nešto od pre 25 godina, pa još kao on to nešto preživljava dok peva. Idealan broj 2 u finalu, a ocena za pesmu čak ni tolika.

 • Španija – 2
  Melodično i emotivno, ali predvidljivo i neinspirativno. Jedna tipična obična pesmica koja ne može da napravi značajan uspeh ni na Evroviziji a ni inače.

 • Blas Kanto ponovo ide na Takmičenje za Pesmu Evrovizije sa pesmom koja mi se dopada i koja mi zaokupira pažnju. Meni ova pesma ima sve. Lep tekst, pravu kretnju, osećaj početka sredine i kraja, dobar zaista dobar vokal, sasvim finu muziku, emociju, umetnički dojam, sve. Posebno naglašavam pevanje na maternjem jeziku, nešto čemu je Blas ostao veran i ove godine. Blas je pevač koji ume da iznese i ovu i prošlogodišnju pesmu. I tu mu je najveća snaga, što su pesme pravljene po njemu, po njegovoj meri, leže mu i slaže se sa pesmom. Ipak nedostaje joj ubedljivosti. Nenametljiva je (baš kao što bih rekao da je i Blas, zbog čega mi je posebno simpatičan) i to će je i koštati dobrog plasmana u finalu. Mislim da je publika ruku na srce neće zapamtiti, jer nije taj famozni “paket”. A mislim da ko god bi se udubio malo više u pesmu mislim da bi pronašao ono pravo. Ova pesma meni spada u one koje mi se dopadaju i u vrhu su moje liste ali niti očekujem niti će napraviti neki rezultat za pamćenje. Ocena – 4

 • Romanski jezici su prosto predivni da se pjeva na njima. Mislim da otuda i najveću čar vuče ova numera. Po mom mišljenju nije ovo toliko loše, prija mi da slušam, dopada mi se i nastup sa NF, ali opet ne postoji neki vrhunac ovdje, ne postoji ‘catch’ momenat koji stalno tražim u svakoj pjesmi, što bi Marija Šerifović rekla: ,,…da me pomjeri, da mi bude neprijatno, da mi džigerica skoči…”. U suštini, jedna prosječna španska balada. Složio bih se ponovo sa Anjom (ovog puta sam prvo preslušao komentare 😀 ) u dijelu da bi Big 5 zemlje trebalo da više rizikuju kad su već uvijek u finalu. Neka se vode primjerom Italije koja svake godine eksperimentiše, doduše Sanremo nije NF, ali opet se na kraju kao predstavnik Italije ,,izrodi” nešto što ne očekuješ od njih.

  Kad sve saberem, ova pjesma nema nešto čime bi me osvojila, ali opet mi je ok da je slušam i nije nešto što ne bih mogao pustiti i drugi put. Zbog osrednjeg mišljenja, eto i jedna osrednja ocjena – od mene za Španiju 3.

  Buena suerte Blas! 🙂

 • Numera koju sam ubedljivo najmanje puta slušao od svih. Nekako mi je baš baš neupečatljiva iako i ovaj Blas Kanto i nije loš pevač. Verovatno će se i ove godine boriti za 26.mesto kao i zadnja 2 puta…

  Ocena: 1

 • Dosta mlako je ovo. Poprilicno neubedljivo i dosadnjikavo. Nece se Spanjolci proslaviti ni ovaj put, sve iznad 20. mesta bi bilo veliko iznenadjenje.

  Ocena: 2