Iz mog ugla 2021

Albanija 2021 | „Karma“ iz mog ugla

Andželja Peristeri je 17. predstavnica Albanije koja je taj status izborila pobedom na tradicionalnom „Festivalu pesama“ s pesmom Karma. Nastupiće u 2. polufinalu, 20. maja.

Andzelja Perister Karma

Andželja je jedna od najpopularnijih pevačica mlađe generacije u Albaniji. Rođena je 1986. u Korči. Afirmaciju je stekla pojavljivanjem u više emisija za talente, poput:  X Factor GreeceTvoje lice zvuči poznatiKënga Magjike, drugi po popularnosti festival zabavne muzike u Albaniji, na kojem je pobedila 2017. godine.

Osim pevanjem, Andželja se bavi i pisanjem pesama, ali radi kao i model.

Na poslednjem izdanju Festivali i Këngës (Festival pesama) pobedila je s numerom Karma, čiji su autori Oljti Curi i Kledi Bahiti. Numera je ostala na albanskom jeziku, ali je aranžerski dorađena za potrebe evrovizijskog predstavljanja.

https://youtu.be/Q4D_RfEFwd4

ZASTAVA ALBANIJE

Zastavu Albanije čine crvena pozadina i dvoglavi orao crne boje u centru zastave. Orao simbolizuje nezavisnu državu na Balkanu, tj. zemlju orlova. Crvena boja označava hrabrost, smelost i snagu.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila albansku poslušajte u prilogu. Pesmu komentarišu, po redosledu: Aleksandar, Nemanja, Anja, Đorđe, Marko, Svetlana, Slobodan i Strahinja.

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,75

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 25. aprila do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,93

Oznake

23 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Onaj instrumentalni deo koji dolazi posle prve strofe je stil koji je bio popularan na Evroviziji 2005. godine tj. godinu dana nakon Ruslanine pobede. Već vidim uskoro srpsku verziju ove pesme tj. obradu. Melodija koja se uklapa u tipičan balkanski melanholični zvuk. Nekome prija, nekome ne.. Albanci sad već tradicionalno šalju veoma dobre izvođače pa je tako i ovaj put. Najviše mi fali neki vajb koji bi privukao šire narodne mase, a zadržao u isto vreme neku specifičnost i originalnost. Sa ovakvim stilom i prosečnom melodijom je to malo teško. Ja joj ipak dadoh četvorku..

 • Regionalni tonovi ukompovani u prilično stamenu i slojevitu instrumentaciju, koja se valovito/u slapovima razvija od početka i tokom prva dva minuta je najstabilniji vid percepcije koju pruža ova slušalačka sesija. Bojazan od blago prisutnog konflikta, usled toga da li je razvoj melodije i same pesme u prevelikoj meri teatralno realizovan i toga da je težina onoga što se čuje namenski uređeno na takav način, kompenzuje jednako stabilan vokal. Tu se potom javlja nova bojazan – interpretacija ostavlja mesta utisku da je silina ispevavanja u disproporciji sa emocijom i poentom koje se žele predočiti. Senzacija razvlačenja plastelina visi neometano u vazduhu, no bar toplote ne nedostaje, pa je moguće dobiti oblik plastelina koji bi bio nešto bliže onome što pseudo-refleksivni omaž ( sebi ) pretenduje da iskaže.
  Ocena: 3-

 • U decembru,kada je odabrana,na osnovu nastupa sa FiK-a,za ovu pesmu sam rekao da je katastrofa dosadna i zastarela,i da neće videti finala,a kada je u martu izašao revamp,onda je odjednom postala super.Nije originalna,liči na ono što je Albanija već slala u prošlosti,ove dramatične etno balade sa jakim ženskim vokalom,ali provući će se nekako u finale,i tamo ostvariti sličan rezultat kao Jonida Malići 2019.
  Ocena:4

 • Neki ironično kažu, da je Albanija – sudeći po pesmama sa Evrovizije – zemlja vrištećih žena ;).

  Tačno je, da je pesma previše ravna, za festival takmičarskog karaktera. Za radio stanice na Balkanu je ipak okej. Fali neki ultimatini klajmeks, koji bi ovoj numeri dao na dinamici, te privukao više pažnje. Ne razumem, kako je ova pesma mogla da se izdvoji između 26 pesama, koliko ih je učestvovalo na Festivali i këngës. Kakve su onda bile ostale, ako je ovo bila najzanimljivija, najupečatljivija i najubedljivija pesma od svih?

  Vokalno je Anželja sigurno dobra i ne kažem da je pesma loša, ali mislim da je bilo boljih alternativa. Ovakva pesma se stavi na album, kao numera “B 3” ili “B 4”. Čisto da se popuni, kako bi mogao da se izdao ceo album.

  Od mene jedna – 3.

 • Ako postoji prototip albanske pesme za Pesmu Evrovizije, to je onda ovo. Dramatika, neki pamtiv i pevljiv klišeiziran refren, snažan vokal. Ovu pesmu ubrajam u manje uspešne koje je Albanija slala, ali se uopšte ne bih iznenadio ako se plasira u finale.

 • Uh.. Albanija.. Zasto opet isto?
  Okej je da ostanes dosledan sebi, ali aman.. Svake godine pocinjem da imam utisak da ide ista balada samo malo drugacije aranzirana sa drugom pevacicom.. Ovo nece u finale, a od mene ima 2.

 • Revamp je popravio pesmu, to stoji – iz kategorije neslušljivih je dospela u kategoriju slušljivih! Pesma Jonide Maljići je za ovogodišnju pesmu Albanije nedostižan pojam! Estetika, dramatika, ritam, taj neki triler, ništa se to meni ne sviđa, još kad se setim onog kriminalnog nastupa i koreografije na FiK-u. Stvarno jedan od najslabijih odabira Albanije! Arilenu Aru da ispuste, zarad ovog?! Neće biti najniže ocenjena jer stvarno ima i gorih, a i zbog maternjeg jezika.
  Ocena za Albaniju – krhka dvojka (2).

 • Voilà
  Spot … sirotinja … stap i kanap.
  Pesma … da – misticna, da – dramaticna, da – déjà vu … ali sasvim ok balada, radjena u tradicionalnom stilu, otpevana na maternjem jeziku. Meni se dopada daj balkanski vajb. Anxela vrlo atraktivna sa odlicnim vokalom koji znalacki kontrolise… lep vibrato.
  Za ovu pesmu vam ne treba natpis iz koje zemlje dolazi kao za vecinu evrovizijskih klonova.
  Moja ocena 4.
  Voilà

 • Albanija po već ustaljenoj proceduri bira pesme koje su isključivo festivalskog karaktera,ali s obzirom da su mi na 21.mestu,moraću da obrazložim.
  Prvo svidja mi se doslednost maternjem jeziku i etno elementima,meni to prija… Da je remek delo nije,ali dovoljno da zauzme sredinu na mom poretku u jednoj mlakoj godini.
  Ima ovde mesta za sjajan nastup i verujem ako bude nalik onom iz 2019. da ide u finale.
  Ocena: 3

 • Prva Albanska pesma posle duzeg vremena a mozda I uopste da mi se aj da kazem “Svidja”… Revampom je jos malo unapredjena.. Bolja je od proslogodisnje.. I meni je ovaj fazon dosta slican 2019toj tako da smatram I ja da bi morali da promene kartu uskoro jer ce se I ovo prevazici kao sto su I Balkan Ballad prevazidjene… Meni je sve u svemu solidna, nije mi za neku siru upotrebu van Evrovizije.. Svakako ima dosta boljih pesama ove godine.. Od mene ocena 3

 • Dobro poznat paket koji Albanija nudi iz godine u godinu: atraktivni ženski izvođač, dramatična pjesma na albanskom jeziku. Doduše, moram priznati da je ovo možda najbolje odrađen revamp ove godine, a sigurno njihov najbolje odrađen revamp od kad pratim Evroviziju. Dopada mi se iskreno, volio bih da uđu u finale i mislim da je to moguće, samo bih nekad volio da malo iskoče iz komfor zone i pošalju nešto drugačije.

  Ocjena: 4

  Paç fat Anxhela! 🙂

 • Nemam neku inspiraciju pisati o ovoj pesmi,ali hajde ukratko:
  Monotono,već vidjeno posebno od njih,neinspirativno………treba li još da kuckam o pesmi?,umorilo me je i samo pisanje o ovome…….Što je neko napisao kao i Svedjani,mada u ovoj konkurenciji iako je kliše Švedjani mi čak nekako ulaze i u desetak najboljih numera čak jer su makar melodični i simpa nastup,no o Švedjanima kada za njih dodje red…
  Ocena za Albaniju ove godine: 2

 • Jako jako dobra balada i, očekivao sam veoma potcenjena, možda i bolja od Arilenine prošlogodišnje, s obzirom da je predstavljena još tamo sredinom decembra. Izuzetan vokal, dobar izgled pevačice, muzički je numera na jako visokom nivou. Međutim, Albanija se svake godine bori jedva za ulazak u finale šta god da pošalju, verovatno zato što je u pitanju jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, a ni njihova mnogobrojna dijaspora nije nešto zainteresovana inače da glasa.
  Ovo ide 100% u finale i kada bi se tamo gledao isključivo muzički kvalitet, bili bi kandidati čak za Top 3, međutim ovako im predviđam max 15.mesto jer svake godine im se plasman vrti tu negde.

  Ocena: Zaslužena visoka 4

 • Pesma je mistična i melodična, glasovno bogata. Izuzetno cenim pevanje na maternjem jeziku, koje izgleda da ovoj državi postaje karta za finalno veče. Ocena: 4

  Dejane i 9119, ja mislim da redakcija prati prošlogodišnje kladionice, te da države učesnice idu tim redom

 • Citiraću jednu našu renomiranu voditeljku
  “Dramatično je dosadna”.
  Za Albaniju
  Ocena: 2

 • Moram da priznam @Dejan da je i meni isto pitanje bilo u glavi. S tim što mi se činilo da je nekako to ove godine sekundarna stvar i da nije bila u žiži. Možda grešim i voleo bih to. A da mi pada na pamet nešto, pa i ne pada. Razmišljaćemo… 😀

 • Albanija nastavlja u nekom svom prepoznatljivom duhu. Meni je ovo slično Jonidi Maljići iz Tel Aviva, s tim što mislim da će zbog konkurencije Andželja teže u finale. Pozdravljam pevanje na maternjem jeziku iako je albanski sve samo ne melodičan jezik. Pesma niti smrdi niti miriše, nekako mi opet deluje da je pisana da mobiliše albansku dijasporu. Međutim mislim da će to ove godine za finale biti nedovoljno. U ostalom posmatrano, pesma niti smrdi niti miriše, nije baš za evrovizijsku scenu. Ništa joj se ne može posebno zameriti a ništa nema posebno ni za pohvaliti. Mislim da je osnovna greška Albanaca ove godine što nisu zadržali Arilenu Aru za predstavnicu i napisali joj pesmu ravnu prošlogodišnjoj koja je bila planirana za ESC ili bolju. Ocena – 2

 • Pristojno, dobra melodija i vokal. Uz dobar nastup koji bi rekao nesto vise mozda prodju u finale. Ovako je nenametljivo i neupecatljivo. 3-

 • Uskoro smo na trećini ovogodišnje rubrike. Ima li neko ideju kojim redosledom se objavljuju analize pesama?
  Meni ništa ne pada na pamet. 🙂

 • Albanija – 2
  Za moj ukus ovo je staromodno, previše dramatično i nezanimljivo. Kao da je namenjeno za Grand festival a ne Evroviziju, što samo po sebi ne mora da bude loše ali u ovom slučaju jeste. Sama pevačica i kompletna njena pojava i estetika su mi takođe odbojni. Jedan od najlošijih pokušaja Albanije u poslednjih par godina.

 • Generalno se meni ovo svidja. Albanci bi trebalo da se drze ovakvog stila pesama, jer takve pesme im uglavnom i daju prolazak u finale. Sad sto se ponavljaju po pitanju devojaka koje iskazuju svoje glasovne sposobnosti je ovde veliki minus i zato ne ide najvisa ocena. Pesma je slusljiva, sama pevacica je isto atraktivna, albanski jezik (koji mi u vecini slucaja ne odgovara) prihvatljiv. Verujem da ce sve to izgledati lepo uzivo. Vazno nisu nastavili sa patetisanjem kao sto je malo falilo prosle godine.

  Ocena: 4