Iz mog ugla 2021

Irska 2021 | „Maps“ iz mog ugla

Irska se pojavljuje 54. put put na Pesmi Evrovizije. Ovogodišnja predstavnica je Lesli Roj koja će u 1. polufinalu 18. maja otpevati numeru Maps.

Lesli Roj Maps

Lesli Roj je rođena Irkinja, ali je već godinama na relaciji Njujork—Dablin, jer je odlučila da u SAD ostvari svoju karijeru. Imala je čast da deli scenu sa najeminentnijim imenima američke muzičke scene: Adam Lambert, Džena Kramer, Medina, Mis Montreal i mnogi drugi. Kao najveće uspehe svoje karijere izdvaja svoj album „Unbeautiful“, koji je napisala 2008. u Švedskoj, kao i nastup na sceni famoznog američkog festivala „Coachella“ gde je scenu delila sa Deorom. Njen singl Unbreakable sa istoimenog albuma je pobrao velike simpatije publike širom Starog kontinenta, ali i SAD. Na radijskoj top-listi „Mainstream Top 40“ je 2008. godine bio na visokom 2. mestu.

Nacionalni emiter RTÉ ju je prošle godine interno izabrao s javnog konkursa da putuje u Roterdam s takmičarskom numerom Story of my life. Ove sezone je nastavljena njihova saradnja, a ovog puta kandidovali su pesmu Maps.

Za tekst i aranžman pobrinula se sama Lesli Roj, a pomogli su joj producent Lukas Helgren (producent švajcarske pesme She got me sa Evrovizije 2019), Filip Strand, Normandi, Dipend i Emeli Erikson.

https://youtu.be/z6ZUBzqPxds

ZASTAVA IRSKE

Tri uspravna polja čine zastavu Irske. Redom idu zeleno polje, belo pa narandžasto. Zelena boja predstavlja starije irsko stanovništvo, narandžasta doseljenike, Britance uglavnom, a bela boja simbolizuje mir i sklad te dve grupe.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila irsku pesmu poslušajte u prilogu. Pesmu komentarišu, po redosledu: Aleksandar, Nemanja, Anja, Đorđe, Marko, Svetlana, Slobodan i Strahinja.

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,00

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 28. aprila do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,26

Oznake

16 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Biću maximalno iskren: Ovo je malo bolji krš od prošlogodišnjeg ali je i dalje krš. Da ovu pesmu izvoti strejt izvođač niko ne bi ni pomislio da bi ovo moglo u finale, međutim pošto je dotična pripadnica LGBT populacije, eno, odmah je Wiwibloggeri stavili kao ‘sigurnog’ kvalifikanta. Setite se samo iste države 2018. kad su od najgoreg autsajdera, uz gej nastup u polufinalu dogurali do čak 3.eg mesta na kladionicama. U čemu je ustvari fora: u polufinalu je procenat LGBT gledalaca pozamašan a onj prvo gledaju da li je izvođač gej; ako jeste onda numera je odlična, ma sjajna i odmah se za tu numeru glasa bez obzira koliko je objektivno loša. Ako nije gej, e onda daj da se čuje pesma…
  Kako god, mislim da ovo ipak nema šanse da uđe u finale jer je 1.polufinale ipak prejako za ovakav koncept.

  Ocena: 2-

 • Ovo je jedna od boljih pesma koje je Irska slala u 21.veku,ako se samo setimo kakve su ono sprdnje nekada davno slali(Irlande douze points,recimo),tako da je ovo ogroman pomak u odnosu na tada,ovo je inače puno bolje od nesuđene prošlogodišnje Story of my life,Lesli vlada vokalno i scenski,sigurno spremaju neki neviđen nastup,samo je malo tra-la-la,ali nema veze.
  Ocena:4

 • E ovo je možda jedina pesma za koju nemam mišljenje ali baš nikakvo i to me izuzetno nervira. Nit mi se dopad nit mi se ne dopada ali valjda je ok i nemati mišljenje o nečemu.
  Ocena: 3

 • Za razliku od britanskog predstavnika, Irkinja ove godine donosi određeni žar i emociju na scenu. Dovoljno da i ocena bude bolja. Nije to sad nešto famozno i neverovatno ali ipak osetim taj talas svaki put slušajući Maps! Mislim da nije u 1.om polufinalu, da bi našla put do finala.
  Ocena za Irsku – borbena četvorka (4).

 • Pozitivna pesma, pomalo himnična, ohrabrujća, smirujuća, daje samopouzdanje slušaocu. Zbog svega ovoga od mene malo veća ocena, i to 4-

 • Ja priznajem da sam pesme odslušao svega nekoliko puta, da ne bih bio u situaciji da se zagušim i izgubim kriterijume, ali i da bih ostavio mogućnost nekim kompozicijama da se postepeno razotkrivaju. Često u postevrovizijskoj fazi, promenim mišljenje o nekoj pesmi. Na žalost, što se ovogodišnje irske pesme tiče (kao i većine drugih), ona je potpuno ispričana priča posle 2 minuta prvog slušanja. Ne kažem da je ona loša i nekako sam utiska da su oni zaista dali baš sve od sebe i uradili najbolje što znaju i mogu. Nekako mi je to kao kada vidite individualnog sportistu na takmičenju, zadovoljnog što je postigao svoj vrhunac, samo što na kraju od njega bude bolje jedno 25 takmičara. Ne verujem da će previše ljudi imati razlog da glasa baš za Irsku, finale će i ovoga puta da dosegnu neki drugi. Ocena 2-3.

 • Dobra je ovo stvar. Energična i poletna. To mi se sviđa. Ne drži slušaoca u mestu. Podseća me na neku filmsku muziku. Na najavnu numeru ili numeru koja označava kulminaciju u filmu. Sviđa mi se što budi u čoveku neku vrstu akcije. Popravila se Irska dosta zaista u odnosu na prošlu godinu.Ipak ovo je i dalje kao i deceniju unazad i više, daleko od one Irske nosioca stare slave. Mislim da će ovo biti nedovoljno za finale. Meni će ostati upamćena kao nešto simpatično i sa određenom dozom nostalgije ću joj se vraćati. Ocena – 3

 • Okej pesmica koja ima Dizni vajbs (pogotovo početak). Nije loša, ali nije ni neka ekstra pesma. Mogu da je slušam, ali nije mi u vrhu, da bi joj dao 4 ili kamo li 5. Primera radi, Estoniji sam dao 4 (da ne uzimam 5 kao nefer primer). Čim čujem onaj elektro saund i snažan refern, znam i zašto. To me ubeđuje i osvaja. Irskoj pesmi fali ono nešto posebno – kao i mnogim drugim ove godine.

  Od mene jedna – 3.

 • Lesley je kod mene na 25.mestu što je pomak,ali je ovo u suštini ništa više od prosečne pesme.Lepo je sve to doterano,isproducirano,ali nema ono wow.
  Recimo Nemačka… Kolko god njihova pesma bila banalna ima tih wth momenata koji se zapamte dok je ovde sve svedeno i ništa više od toga.
  Dopada mi se što pesma ima taj neki irski vajb ne mogu da opišem.
  Svakako što se tiče šansi za finale,klimavo i nažalost naginje ka NQ.
  Ocena: 3

 • Trenutak kada Kelly Clarkson ostane bez inspiracije, ali je menadžer i produkcijska kuća naposletku nateraju da napiše i iskomponuje power pop projekat koji bi bio blizak ljudima, što na silu nekako i skroji, a ni u jednom delu se ne oseti istinsko posvećivanje pažnje ( u ) pesmi – sve što je prvo palo na pamet je ubačeno i nije uopšte menjano ( pri tom je glavni problem što jednostavno nije efektivno zapravo ), a jurnjava za introspektivnošću ne rezultira svrsishodnom aktivnošću od koje se preznojiš. Ekvivalent “small talk-u”.
  Ocena: 2-

 • Ovo je po meni ona austrijska nepretencioznost o kojoj sam govorio s tim što je ovde melodija mnogo bolja. Energetski mi se jako dopada i priznajem da je eto bila neka borba između četvorke i petice.. na kraju ipak četvorka ali jaka. Inače, ovo je odličan primer da kada se pametno sve postavi, pesma može da počne energično i da i dalje održava i još poraste u energiji sve do kraja. Zaista, vrlo vrlo dobro.

 • Svaki put kad cujem Maps nista posebno ne zapamtim sem ritma. Premlako i neupecatljivo, nema finala za Irsku bez obzira na nastup. Ocena 2 zbog instrumentala koji mi se svidja.

 • Meni se ovo dopada..Dosta veliki pomak u odnosu na proslu godinu..Malo mi je ravna pesma u smislu tokom cele pesme nema nekih vecih prelaza, I samo pevanje deluje kao neko konstantno naprezanje I dranje.. Svidja mi se I tematika pesme..Nije da je idealno al meni je fina stvar skroz… Ocena 4

 • Slazem se u potpunosti sa prosecnom ocenom redakcije 3,00.
  Takva je i moja za Irsku ove godine.
  Ocena:3

 • Irska – 3
  Pohvale za trud i napredak u odnosu na prošlogodišnju pesmu koja mi je bila najgora u celoj konkurenciji. Maps je mnogo bolja, energična, poletna, smislena. Ipak joj nedostaje nešto baš specifično što bi je izdvojilo i učinilo upečatljivijom. Možda to izvuku nastupom jer vidim da najavljuju nešto spektaklularno, ali videćemo. Inače, biće joj teško da ostane zapamćena u jakoj konkurenciji brzih pesama ove godine.

 • I ova pesma zaista nije losa. Doduse, malo podseca na Sheppard – Geronimo. Vidim da se dosta zale po pitanju njenih glasovnih mogucnosti, tako da sam skeptican po pitanju nastupa uzivo. E sad po pitanju prolaska u finale, bice jako tesko, znajuci kakva je konkurencija. Ali da se ja pitam, ja bih pre pustio Irce u finale nego Kipar.

  Ocena: 4-