Iz mog ugla 2021

Izrael 2021 | „Set me free“ iz mog ugla

Čast Izraela će na svom 43. pojavljivanju na Evrosongu braniti Eden Alen koja će s numerom Set me free nastupiti u 1. polufinalu 18. maja.

Eden Alen Set me free

Eden je etiopijsko-jevrejskog porekla. Rođena je 7. maja 2000. godine u Jerusalimu, gde je i odrasla. Studirala je balet, pozorište i pevanje, a šira javnost ju je upoznala u popularnom takmičenju za talente X Factor, u kojem je i pobedila pre tri godine.

Eden je stekla pravo da predstavlja Izrael na Evrosongu zahvaljujući učestvovanju i pobedi u muzičkom takmičenju pod imenom „Sledeća zvezda za Evroviziju“ u sezoni 2019/2020. Ovo je bio šesti i poslednji put da je Izrael na ovaj način birao svog predstavnika. U ovom maratonskom takmičenju bila je favorit kako žirija tako i publike.

Nakon otkazivanja Evrosonga 2020, izraelski javni emiter KAN produžio je saradnju sa ovom talentovanom pevačicom, a evrovizijska numera Set me free izabrana je onlajn-glasanjem među tri ponuđene pesme.

ZASTAVA IZRAELA

Izraelska zastava sastoji se od bele pozadine, dve plave trake i Davidove zvezde. Bela i plava boja simbolišu narodnu nošnju Jevreja, a plave trake molitveni šal. Bela boja predstavlja svetlost, čast, nevinost i mir, a plava lojalnost, mudrost, veru, istinu i nebo. Davidova zvezda je simbol judaizma.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila izraelsku pesmu poslušajte u prilogu. Pesmu komentarišu, po redosledu: Aleksandar, Nemanja, Anja, Đorđe, Marko, Svetlana, Slobodan i Strahinja.

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,75

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 29. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,62

Oznake

19 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • U Januaru,kada je odabrana,ova pesma mi je bila katastrofa,ali nakon revampa u martu,postala mi je super,samo malo deluje tra-la-la i repetitivno,inače,sama Eden će sigurno imati super nastup i podićiće pesmu na puno viši nivo,sada,zahvaljujući revampu,pesma je došla na isti nivo kao Feker Libi.
    Ocena:4

  • Jako fina numera. Sviđala mi se i pre revampa ali ni ovo nije loše. Veselo upečatljivo, bez ikakve negativne konotacije… Mislim da ovo ide u finale bez obzira što su po kvotama na ivici, dobiće oni pre svega dosta političkih bodova kod žirija, plus i dalje je mnogim fanovima u sećanju kakva je bila organizacija zadnje Evrovizije u Tel Avivu… Ovo je jednostavno kul.
    Još ako ova Etiopljanka uspe da otpeva jako visoke note na kraju numere možda može da se nada i Top 10… Ko će ga znati.

    Ocena: Od mene solidna 4

  • Blag fankerski, harmoničan manir na granici između dnevne muzike iz kafića i prologa klupske žurke, što bi značilo da Set Me Free predstavlja jedan nenametljiv, neuvredljiv i, sada već po prirodnoj gradaciji pojmova, ne preterano značajan/pun muzički trenutak. Euforična ekspanzija zvuka, koja se dopusti u završnim delovima refrena i koja se pojačava u poslednjim delovima pesme dodaje najviše snage, a posebno kada se susretne i stopi sa melodičnom Banši. I sama glasovna manifestacija pesme kroz krivudave interpretacijske putanje dodaje začina ( posebno kada se spusti u “don’t let me down” delovima gde podseti na Sia pečat ), ali se sama zamisao projektuje kao ideja o ideji. Neminovnost je da je pesma prolazan momenat na granici zaboravnog.
    Ocena: 2+

  • Prva verzija Set Me Free mi je bila neslušljiva kao i ona verzija nakon prve dorade i bio sam ubedjen da Izrael ostaje u pf,a onda su izveli svoju magiju i načinili revamp sezone koji me je zapravo i oduševio.
    Ovde sad ima prostora i za koreografiju i vokalne bravure,a pesma drži pažnju i nadam se da će uspeti da iznese one whistle notes pri kraju.
    Pošto mi se pesma nije svidjala baš od samog početka,moram biti fer i staviti je na 18.mesto i dobija ocenu 4

  • Jedna od mojih favorita ma čak i top 5
    Ocena:5*
    Srećnoooooooooooooooooooooo

  • Uh, moraću da ubacim Izrael u korpu sa mnoštvom trojki ove godine. Doduše jaka trojka. Iz nekog razloga pesma me intrigira u početku. Ali onda taj refren koji dođe i prođe i vrti se ponovo i opet i tako u krug i ponovo i još jednom.. e to 🙂 ali pesma je okej za neki relax beach bar onako kasno popodne, tu i tamo popunjenost ležaljki, relax. Hoću reći, fali mi u celoj pesmi neko poentiranje, nešto po čemu ću je pamtiti. Ostade na nekom spoju različitih ritmova i zvukova, sve u svemu začin C.

  • Najpre moram da pohvalim preharizmatičnu Eden, čija pojava daje ovoj pesmi specifičnost. Pesma mi ima tu neku izraelsku melodiju, koja je u doradi došla do izražaja, zvuci violine mi se dopadaju takođe. Sviđa mi se pesma, a užitak mi kvari ponavljanje “set me free” pred kraj. Od mene ocena 4+

  • Koliko mi je prošle godine bila bolja, svedoči to da mi je bila top 5! A da su mi se skoro sve pesme s nacionalnog takmičenja jako dopale. E sada imano situaciju gde pesma.l nije dobro izabra,i gde se izrabljuju iznova resenja kako bi Izrael što bolje izneo ovu stvar. Bilo kako bilo, presma je prežvakana n-ti put, dovoljno da mi je muka.
    Ocena za Izrael – samo zbog izvođačice trojka (3)

  • Sad sam i ja zbunjen, iskreno. Da, sad tek vidim da je to stara verzija. Po automatizmu, postavljamo snimke koji su navedeni na zvaničnom sajtu kod svakog učesnika. 🙁 Moguće je da ni oni tamo nisu ažurirali.
    Promenio sam svakako, mada, meni se više sviđa ona prva verzija, kako ste i čuli u komentaru. 😉

  • Mislim da je Evri mislio na spot priložen u tekstu a ne na pozadinu komentara. I ja sam bio zbunjen al ajde. 🙂

  • @Slobodan Todorović

    Okej je to, ali verzija koju ste uploadovali ovde, da se oceni, je ona, pre revampa, koja se neće čuti u Nizozemskoj.

  • Joše jedna vesela pozitivna pesma od ove godine koja mi se dopala na prvo slušanje i za koju sam odmah posegnuo da je čujem opet. A retke su takve bile ove godine. Eden je za mene prijatno iznenađenje posle onog skandala od pesme prošle godine koja nije bila ni za JESC. Ne nipodaštavam to takmičenje ali bi zaista bilo primerenije da je Izrael sa onom pesmom otišao na to takmičenje nego na veliku evrovizijsku pozornicu. Ova pesma ima kretnju. I početak i kraj i sredinu i prelaze i vrhunac pa se onda vrati i to baš onako kako treba. Vokal na zavidnom nivou, ide ovo uz nju. Izrael dobar, nema tu šta. Pesma čista pozitiva tera na ples, baš prava stvar. Dopada mi se i prijatno me je iznenadila. Od mene je Izrael ove godine pobrao simpatije i mislim da će se boriti za finale. Na granici je, tako mi deluje. Pun su pogodak ovi blagi ubačaji orijenta. Leglo je dobro. Meni kompletna numera koja ipak po žanru upada malo u tralala ritam zbog čega mislim da neće ništa veliko napraviti u Roterdamu. Ocena – 4

  • Zašto ste uploadovali verziju pesme, koja ne ide na Pesmu Evrovizije?

    Po meni jedna od boljih numera ove godine. Nije među mojim favoritima, nije ludilo, ali je dobra pesma. Refren se posebno izdvaja i revamp mi je solidan, mada mi je pesma i pre istog već bila okej. No, revamp zvuči mnogo kvalitetnije produkcijski. Mislim da nisu pogrešili sa tim potezom.

    Za Izrael od mene – 4.

  • Izrael – 3
    Ok, simpatično i slušljivo ali ništa više od toga. Imam osećaj da je njen veliki talenat nekako protraćen na ovu osrednju pesmu, a imam i utisak da ni ona sama nije bila zadovoljna izabranom pesmom pa su se odlučili za ovaj revamp koji je nekako u svemu preteran. Pesma sada deluje “nabudženo” i “na silu”. Ne verujem da može značajno da se istakne u jakoj konkurenciji i mislim da bi sa Feker Libi prošle godine bili dosta zapaženiji jer je spečifična i osobena. Set me free je čist prosek.

  • Nista posebno..
    Mozes je malo čuti,mada bila je bolja pre ovog revampa.
    Ocena:3

  • Kao I obicno, revampom se olabavila vec nestabilna pesma. To sto je ubaceno malo kao da je dodatno izbledelo I izbajatilo pesmu. S druge strane, pesma je djene-djene.. Meni je da kazem skroz okej a opet bez nekog woow efekta i posle revampa..Moze da se poslusa al u jezeru drugih pesama ne bi mi bila prvi izbor.. Ocena 3

  • Vidim, velika vecina fanova u startu otpisuje Izrael, pa cak i kladionice otpisuju Izrael. Ja licno ih ne otpisujem nikako. Imao sam tu (ne)srecu da prvo cujem prvu verziju koja mi je bila samo ok, ali mlako. Medjutim, nakon dorade pesme (ja inace slusam pesme samo posle doradjivanja i to je jedan od razloga zasto uvek slusam sve pesme odjednom nakon sto svi ucesnici izaberu, nikako ranije) mi se utisak dosta poboljsao. Ima tu prostora za odlican scenski nastup, pesma pevljiva, kraj pesme mi ne izlazi iz glave, doduse ovaj vrisak a la Maraja Keri meni licno skroz nepotreban. Sve u svemu, ja ih vidim u finalu sa ovakvom doradom. Pesma ne dobija najvisu ocenu, jer opet, nije to nista novo.

    Ocena: 4

  • Veliko trosenje talenta u prazno. Jedan od boljih tehnicki potkovanih vokala ove godine. Pesma je prosecna za nju koja maksimalno pokusava da je izvuce. Ne znam da li ulazi u finale jer je u tezem polufinalu.Ocena 3+ samo zbog Eden inace bi bila 2.