Iz mog ugla 2021

Poljska 2021 | „The ride“ iz mog ugla

Rafal Bžozovski je 23. predstavnik Poljske na Pesmi Evrovizije. Nastupiće u 2. polufinalu 20. maja s pesmom The ride.

Rafal Bzozovski The ride

Rafal Bžozovski je pevač i TV lice, dobitnik nagrade za najpopularniju TV ličnost na poljskoj televiziji. Vodi popularnu muzičku emisiju „Ime melodije“. Godine 2020. bio je jedan od voditelja Dečje pesme Evrovizije. Njegova karijera započela je u popularnom šouu „Glas Poljske“ 2011, i od tada je postao jedan od najpopularnijih pevača svoje generacije. Njegov debitantski singl pod nazivom Tak blisko bio je na 1. mestu na svakoj top-listi u Poljskoj, a albumi su bili među najprodavanijima, dostigavši zlatne i platinaste tiraže.

Pored ljubavi prema muzici, velika strast su mu vazduhoplovstvo i sport; osvojio je bronzanu medalju na akademskom prvenstvu u rvanju), ima licencu „ličnog pilota“, a trenutno radi na dobijanju akrobatske pilotske dozvole.

Nacionalna televizija TVP se ove godine opredelila za potpuno interni model selekcije izvođača i pesme — prvi put nakon 2015. godine. Prošlogodišnja izabrana predstavnica Alicja Šempljinska nije dobila priliku da se nakon otkazivanja Evrosonga ponovo predstavi publici.

Evrovizijsku pesmu The ride su napisali i komponovali švedski autori, nominovani za prestižnu nagradu „Grammy“: Joakim Evrenijus, Tomas Karlson, Klara Rubenson i Johan Maurikson. Njihove kompozicije se nalaze na najvišim pozicijama top-lista širom sveta.

https://youtu.be/xsWwLWaZBq8

ZASTAVA POLJSKE

Poljska zastava spada u najjednostavnije zastave na svetu. Sastoji se od dva horizontalna polja, jednake veličine, u dve boje. Gornje belo polje predstavlja mir, a donje crveno borbu za slobodu. Boje su preuzete sa grba iz XIII veka i predstavljaju tradicionalne boje Poljske.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila poljsku pesmu poslušajte u prilogu. Pesmu komentarišu, po redosledu: Aleksandar, Nemanja, Anja, Đorđe, Marko, Svetlana, Slobodan i Strahinja.

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,13

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 29. aprila do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,75

Oznake

15 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ovo je tako slabašno,generično i dosadno,Poljska ponovo neće proći u finale.Ako sa Tuliom nisu prošli pre dve godine,neće ni sada sa Rafalom,koji je i sam vokalno loš,a loš je bio i kao voditelj JESC-a.Poljska je namerno poslala ovo,jer su se finanskijski iscpeli nakon dve uzastopne organizacije JESC-a,pa hoće malo da ohlade,i od ESC-a,i od JESC-a,ipak mi se malo kako tako svidela,to je za utehu.
  Ocena:2

 • Ja ne mogu da verujem da niko od vas što komentarišete dole nije ukapirao suštinu spota i nastupa i numere?
  Fora je u tome što Poljska ove godine ide na malo komičnu kartu, na neku vrstu sprdnje – kao neki Biznismen noću sa naočarima za sunce poput Terminatora 2 ili Džems Bonda ozbiljno peva retro pop 80.tih fazon sa ženskama okolo u pink obučene a on ko Men in Black 🙂 ? Pa i naše Hurikejnke guraju namerno Dejan Milićević barok-turbo folk Pinkove 90te fazon… Namerno se ide na tu kartu jer su ljudi i klinci željni provoda pa i ovakvog pop trasha. Ja, kad god vidim ovaj spot odmah mi skoči raspoloženje i obavezno se nasmejem i mislim da će mnogim Televoting glasačima ovo da probudi gilti prežur i da glasaju samo tako, plus nikako ne potceniti ogromnu poljsku dijasporu (setite se samo Televoting poena za Poljsku 2016.) , ako Poljaci uspeju njih da animiraju, idu RAFALno u finale ko od šale. E sad, svi smo svesni da će kod žirija biti truba ali TVT će tu 100% da odradi posao. Čak, može se reći da ni vokalno nije loš, što se jasno vidi odnosno čuje iz live verzije.

  Ocena: 3

 • Jednostavno neinteresantno. Muzički imam utisak da se melodija vrti oko par tonova gore dole. Tekst pesme podjednako neinspirativan. Imam utisak da bi bolje prošao da je nešto izrecitovao na poljskom, barem ne bi bilo jeftino. Ne znam da li bih bilo šta drugo dodavao. Slaba dvojka. Kec je izostao samo zato što me ne nervira.

 • Ja ću nastupiti hrabro i reći da imam dobro mišljenje o poljskoj pesmi. Vozi odlično, upoređujem je s Grčkom koja isto dobro vozi i retro je. Samo što je poljski predstavnik vidno neharizmatičniji i tu leži svaki problem sa Poljskom. Možda će to Poljsku i stajati finala. Ali pesma kao pesma, sasvim solidna i kompetativna.
  Ocena za Poljsku – osrednja četvorka (4).

 • Da se ne lažemo – ova pesma nije umetničko remek delo, ali taj vajb osamdesetih ipak nije loš ;). The Weeknd je oživeo tu deceniju. U konkurenciji bezličnih i dosadnih pesama ovo može čak i da iznenadi.

  Za Poljsku od mene – 4.

 • Ovo je jedna od retkih pesama ove godine koja mi se dopala na prvu i koju sam odmah poželeo da čujem ponovo. Meni ovde sve pršti, prosto jednostavno rečeno ! Osim što je malo too repetitive pa se u polovini drugog dela čovek malo oseti da pesma traje već pet minuta, prosto očekuješ vrhunac a on nastavlja. No kako god to bilo, Rafal zaista vozi rafalno ! Jasno mi je da ovo nije neki krik umetnosti ali mislim da ni pesma ni on ne zaslužuju loše kotiranje. Čovek je očigledno vrlo popularno TV lice i ima pesmu koja je vesela pozitivna, i baš vozi. Za mene i više nego dovoljno. Pesma je pevljiva i ritmična. Odlično nosi duh dobrih starih osamdesetih. Meni se ovo sviđa i jedna mi je od najdražih pesama ovo godine. S obzirom na sve što je prati, mislim da će teško u finale. Kod mene ona drži fenjer u TOP 10 listi, i želim joj uspeh u Roterdamu a to je pre svega prolaz u finale. Ocena – 4

 • Disko era i 80-te su mi nejjeziviji period u svetskoj pop muzici, tako da i danas čim počne na MTV dance kanalima nešto što koristi elemente tog doba, menjam program. A onda na Evroviziju dođe još i loša verzija svega toga, sa ovakvim izvođačem, ne, ne, neee, previše je to za mene. KEC!

 • Poljaci ili posalju neku baladu ili dens pesmu. Meni su oni najnezanimljiva evrovizijska zemlja. Uvek ostanem ravnodusan posle gledanja njihovog nastupa sto ce se desiti i sada. Solidna zamisao ali bzv krajnji produkt. Klimava dvojcica.

 • Jedan od bleđih uradaka, koji evociraju blještavi sint-pop osamdesetih. Neonska svetla su ostala ugašena za vreme trajanja pesme, a pored toga, ni plesni aspekat nije efektivno pobuđen usled odabira razvučenog i jednoličnog zvučnog spektra, koji nije slušno kompletno atraktivan sam po sebi i kome intenzitet kinetičke energije nije dovoljno jak. Savremeni spin je slabije inkorporiran u kostur melodije, što ostavlja deblji sloj vremena, koji se klacka između setne nostalgije i čežnjive sadašnjosti. Vožnja ( u prošlost ovakve vrste ) je dobrodošla, mada izvođač ne zvuči sigurno po pitanju toga da li će moći da bude efikasan šofer, pri čemu stavlja do znanja da domišljatost zamenjuje nesimpatičnom naivnošću.
  Ocena: 2-

 • Šta reći o najneharizmatičnijem izvodjaču ove godine (mada Gruzija je tu negde) koji još nudi i sasvim nezanimljivu,jednoličnu,predvidivu pesmu i još vokalno ne bridira..
  Eh evo ipak sam nešto rekao…
  Moje 37.mesto i Ocena: 1
  Poljaci imali ste vi bolje dane…

 • Meni je ovo samo okej. Ništa specijalno. Malo mi je jednostavno i ravno. Ocena: 2+

 • Jedna od najlosijih pesama koje je Poljska ikada poslala na pesmu evrovzije.
  Sumnjam da će ovo proći u finale,loše…
  Ocena:2-

 • Svidja mi se ritam I brzina pesme, malo je gaserska pesma a tekst mi je nekako previse izlizan I nekreativan krajnje.. Nije da je nesto sto ne bi poslusao…Ne vidim neki rezultatski potencijal pesme.. Imam utisak da bi pesma mnogo bolje zvucala da je izvodi neko drugi I mozda “originalan”, ovako mi je ceo paket nekako isfuran a opet pesma kao pesma sama po sebi nije losa, slusljiva je, brza i sve u svemu saberi oduzmi podeli pomnozi = sredina.. Ocena 3

 • Poljska – 5
  Ovo je moj totalni guilty pleasure. Jedna od pesama koju najčešce slušam. Jako mi se svidja kako je uradjen taj vajb osamdesetih, spot je odličan, od početka do kraja pesme ritam lepo “vozi” i vrlo je melodično i slušljivo – na audio snimku i spotu.
  Medjutim, moja očekivanja su jako niska zbog izvodjača. Rafal je neshvatljivo neharizmatičan i neubedljiv 🙁 🙁 Energija, pokreti, izrazi lica, sa naočarima, bez naočara, svejedno – ispod nule.
  Gledao sam nastup uzivo i sve je to fino, lepe su boje, neonska svetla, igrači, sve… ali gledajuci njega dozivljavam transfer blama. To vazi i za njegovo neuspešno vodjenje JESC, cover Waterlooa sa Senit, ustvari za svako njegovo pojavljivanje pred kamerama koje sam video. Steta zaista jer pesma mi je odlična, ali nekako se nadam da ce ga dobro spremiti i “zakamuflirati” da izgura ta 3 minuta nastupa i da to bude dobro kako ova pesma i zasluzuje.

 • Ovde dajem prelaznu ocenu samo zbog matrice, inace njegov glas mi je toliko odbojan i ocajan cak i ovako modifikovan. A i on sam mi uopste ne ide uz ovakve pesme nikako. Idu Poljaci kuci i ovaj put posle polufinala.

  Ocena: 2