Iz mog ugla 2021

Grčka 2021 | „Last dance“ iz mog ugla

Grčka učestvuje 41. put na Evroviziji. Ovogodišnja predstavnica je Stefanija koja će braniti boje svoje zmelje s pesmom Last dance u 2. polufinalu 20. maja.

Stefanija Last dance

Stefanija Liberakakis je rođena 2002. godine u holandskom gradu Utrehtu u grčkoj porodici, a nakon učešća na dečjem Evrosongu 2016. godine tokom 2018. i 2019. godine izdala je dva singla: Stupid reasons i Turn around, te je u 2019. godini zabeležila i nastup na dodeli grčkih MAD VMA nagrada izvodeći hit Con calma zajedno sa grčkim pevačima Koni Metaksom i Ilenijom Vilijams.

Mlada pevačica je trebalo da se u Roterdamu 2020. predstavi s pesmom Superg!rl koju su komponovali Dimitris Kontopulos i producentski tim okupljen pod imenom ARCADE, dok je tekst napisala Šeron Von. Isti tim uradio je i ovogodišnju numeru Last dance koju je grčka nacionalna televizija interno izabrala.

Nakon otkazivanja Evrosonga 2020, Stefanija je izdala singl Friday, koji je takođe bio u opticaju za prošlu godinu, a između pesama Friday i evrovizijske Last dance nije objavljivala nijedan singl.

Podsetimo, Dimitris Kontopulos je već dobro poznato evrolizijsko lice, s obzirom da je komponovao veliki broj evrovizijskih numera kao što su Work your magic (Belorusija 2007) This is our night (Grčka 2009) i Scream (Rusija 2019). I Šeron Von je već učestvovala u kreiranju evrovizijskih numera za Irsku 2012. i Rusiju 2019, a napisala je i tekstove za estonske pesme iz 2020. i 2021. What love is i The lucky one.

https://youtu.be/Er06NBWo4bs

ZASTAVA GRČKE

Zastavu Grčke čine plavo-bele horizontalne, naizmenično poređane trake. U gornjem levom uglu nalazi se plavi kvadrat sa belim krstom. Krst predstavlja pravoslavno hrišćanstvo. Simbolizam bele i plave boje ima nekoliko tumačenja — to su more i nebo Grčke, u kombinaciji sa oblacima i talasima, ali simbolizuje i narodnu nošnju. Prema uobičajenom tumačenju svaka traka predstavlja jedan slog u sloganu „sloboda ili smrt“. Istovremeno, predstavljaju po jedno slovo u reči „sloboda“.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila grčku pesmu poslušajte u prilogu. Pesmu komentarišu, po redosledu: Aleksandar, Nemanja, Anja, Đorđe, Marko, Svetlana, Slobodan i Strahinja.

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,38

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 30. aprila do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 4,00

Oznake

16 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Kada bi ova pesma trajala 1 minut dobila bi od mene eventualno neku trojku. Ovako dvojka. Pesma je definitivno evrovizijska, ali u tom smislu zapravo i previše. Previše iskalkulisana i ne traži ponovna slušanja barem kada sam ja u pitanju. Možda je ta reč i najbolje opisuje: iskalkulisana sa nekom melodijom tipa Sakis Rouvas This is our night..

 • Ovo je bolje od svega što je Grčka slala u poslednjih 5 godina zajedno(Utopian land,This is love,Oneiro mou,Better love i Supergirl),prvi put još od 2015 i One Last Breath da me je oduvala Grčka pesma,Stefanija apsolutno vlada ovom pesmom,i scenski,i vokalno,kupila me je ova pesma skoro na prvu,obožavam,nema zime za Grčku ove godine.Prvi put od 2013. Grčka biće u TOP 10,i ako ovako nastave,vratiće svoj slavni niz iz 2000-ih i ranih 2010-ih.
  Bravo Grčka,samo nastavite tako!
  Ocena:5+

 • Idealna melodija, idealan koncept, jako zanimljiv spot koji i ima donekle veze sa pandemija ludilom. Posebno mi se sviđa to što Stefanija ne naglašava sexualnost, odnosno soft golotinju nego naglašava to kako ima fit sportsko telo. Inače, ovo je definitivno materijal za Top 3, čak i za winning alert, pogotovu ako bude otpevala visoku notu na kraju ispravno, plus ako bude taj najavljivani nastup ultra-fantastičan. Čudne su mi kladionice po pitanju Grčke, baš me zanimaju kvote koje budu izašle za Top Balkan zemlju.

  Ocena: 5 ko kuća

 • U trendu, odgovara godinama izvođača, bolja od prošlogodišnje numere, Grčka ove godine zaista gazi sjajno ka ponovnom zapaženom rezultatu na ESC-u. Možda je malo sve i previše isplanirano,ali od viška gkava ne boli kao kod manjka. Pesma je inače stvarno i zarazna i u trendu i ako bude dobro uživo izvođenje,ko zna gde će se na tabeli Grčka zaustaviti. Lepo je videti takav comeback jedne nekada udarne ESC zemlje.
  Ocena za Grčku: stabilna petica (5).

 • Još jedna pesma koja bi mogla da upadne u moj koš pod nazivom “niti smrdi niti miriše”. Mada kako vreme odmiče ova numera mi je sve bolja, slušanija i konkurentnija. Nekako je sve više poštujem. Grčka je od zemlje koja mi je u periodu 2004-2014 bila jedna od omiljenih evrovizijskih nacija sišla na tako niske grane sa kojih se još uvek nije vratila na pijedestal mog uma. Neće ni sa Stefanijom mada su napravili mali pomak. Ova pesma mi je nekako klasična, i ja u njoj ne vidim ništa novo. Vokal pevačice se dobro ukomponovao sa celom pesmom koja suštinski posmatrano ima smisla. Vidim da se ne kotira sad nešto visoko ali da su komentair veoma pozitivni. Svrstao bih je uz još jednu pesmu kao izraziti “dark horse” ovog Evrosonga. Mislim da Stefaniji nedostaje malo harizme za nešto više. Finale se ne dovodi u pitanje a tamo je sve moguće mada mislim da se Grci teško mogu nadati trijumfu. Meni lično nedostaje ubedljivosti, što bi se moglo nadomestiti u određenoj meri naravno, nekim dobrim efektnim epskim nastupom. Ocena – 3

 • Meni je ova pesma previse usiljena, isforsirana i nekako mnogo vestacki.. Vestacki mi je i hajp oko nje.. Verovatno ide u finale a tamo sunovrat. Bas kao i sa njihovom pesmom iz 2019.godine- pesmom koja je vazila za favorita od pocetka.
  Ocena 2.

 • Zajedno sa slovenačkim “Amen” Ane Soklič jedina pesma za koju bih rekao “Da isečeš vene”.

  Pesma je pravi vremeplov. Taj saund osamdesetih je fantastičan – Flashdance, Dirty Dancing, ALF, Cosby Show, Back to the Future, The Neverending Story, Dynasty, Dallas, Shoulder Pads, Aerobic, Rubik’s Cube … mogao bih da nabrajam do sutra, našta me ova pesma sve podseća. Mene je ova numera kupila na prvo slušanje. Inače nisam ljubitelj grčkih pesama na ESCu, ali ova je zaista fantastična! Vozi kao rollercoaster! Pesma ima eskapističku, nostalgičnu i sanjivu atmosferu, koja se jako dobro prenosi na slušaoca.

  Najbolja muzika je iz osamdesetih i sedamdesetih. Grčka je ovo jako dobro preslikala.

  O spotu sam već ranije rekao sve. Prazne ulice, Atlas, Pegaz (ima ipak malo nešto tipično grčkog) … šteta što taj crni Pegaz neće moći sa njom na stejdž u Rotterdam ;). No … ne verujem da je spot jedini razlog, što je pesma omiljena. Koliko dobrih spotova postoji, a pesme opet nisu uspešne? Nije publika naivna.

  Od mene za “Last dance”, bez ikakvog razmišljanja – 5.

 • Manufaktorno i oštro ograđeno od svega onoga što nije tehnički uslovljeno. Zvuk je stabilan i odašilje pozitivnim vibracijama da bi se ubrzo napravio sudar sa neuverljivom ozbiljnošću kojom pretenduje da osvoji tematika. Izostaje povezanost sa onim što se peva, ispevava i poručuje, a samo izvođenje je značajno dvodimenzionalno ( i dalje je to solidno, ali ne i emotivno budući da se to postavlja kao jedan od ciljeva ) uprkos prijatnosti boje glasa i načina na koji se definitvno prigodno uklapa uz svaki notni talas. Pored toga, ovim melodijskim putem ni u kakvom uzbudljivom ( ne novom, s obzirom na to da ne mora da bude nužno inventivno ) pravcu nije usmeren old-tajmerski osećaj za kojim se poseglo. Koncept “plači jako, ali pleši još jače” je realizovan kroz šablonski neintrigantne segmente tako da i suze i ples izostanu.
  Ocena: 2+

 • Grčka – 5
  Dobra pesma. Dobro uklopljen vajb osamesetih u moderan dens ritam. Fino se razvija od pomalo nostalgičnih strofa do referena punog dobrog gruva. Stefanija je mlada i simpatična, deluje da je dosta sazrela za ovih godinu dana. Nije mi medju najuzim favoritima ali ima dosta potencijala za dobar nastup i dobar plasman.

 • U ovoj pesmi se kvalitet prepoznaje, i po impresivnim vokalnim sposobnostima i po samoj muzici. Pesma je pamtljiva, lako ulazi u uvo i veoma je ritmična. Ocena: 4+

 • Dodjosmo I do mog ovogodisnjeg favorita 🙂
  Pesma je kompletno fenomenalna. Mracan, misteriozan, neizvestan uvod I strofa pa onda predobar refren koji tera na pokret, uliva neki optimizam I vedrinu.. Tematika odlicna a obzirom da uvek komentarisem I drzim se iskljucivo pesme ovde apsolutno treba pohvaliti I maestralan spot a ne sumnjam I da ce nastup biti grandiozan jer pesma otvara velike mogucnosti za to. Meni je ovo najprijatnija I najradije slusana pesma, I jedna od retkih koje cu rado slusati I posle ESCa…Stefanija I ekipa su odradili vrhunski projekat ove godine.. Ocena 5

 • Pesma je meni vrh,Stefanija ima taj fresh izgled.Rečeno je pesma se više gleda,a manje sluša,što je dobro i loše.Loše jer jelte music first,ali moramo imati u vidu da je ovo televizijski program koji se izmedju ostalog gleda,a ona je premlada da bi se sa njom toliko muzički eksperimentisalo.
  Dopada mi se spoj mitologije i savremenog i nadam se da neće preterati.
  Ocena: 5 i moje 5.mesto

 • Prvo sam mislio da mi je ova pesma “gilti pležr” onda sam skapirao da mi je samo spot dosta nelagodan a da je pesma odlična. Stefanija je najmlađa učesnica ovogodišnjeg takmičenja i samim tim mi sve ovo i vuče malo na juniorsku notu ALI možda sam i ja sad već malo zašao u rane tridesete a evroviziju sam počeo da pratim pre 22 god. od “Marje Magdalene”
  Ovo pričam jer zaista fanovi moraju da prihvate da se mnogo toga menja i da nije samo dobra pesma i dobar glas ključ za pobedu. Po mom mišljenju sa dobrim nastupom ovo ide u top 7.
  Od mene za ovu “modernu pesmu”
  Ocena: 5

 • Konacno Grci da se vrate u punom sjaju. Svetski, moderno, pevljivo i veliki konkurent za visoku poziciju. Ocena 5+

 • Odličnoo!
  Napokon Grčka da pogodi nakon toliko uzastopnih “sušnih” godina 🙂
  Simpatična melodična pesmica,lep vokal,slatka devojka,lep i prikladan spot.
  Tekst je nothing special,ali kompletan paket je za top 10 MINIMUM!
  Jedan od mojih favorita ove godine i sigurno jedna od boljih pesama ove godine i zanimljivo da je Stefania možda i jedina po mom mišljenju koja ima bolju pesmu ove nego prošle godine uz eventualno možda još Švajcarsku recimo..
  Ocena: 5

 • Veliki, veliki, veliki napredak u odnosu na nesudjenu pesmu. Za razliku od neslusljive i neprijatne Supergrl, ova je skroz korektna i pristojna pesma. Generalno ova pesma ide uz nju, i mislim da ce sve to zvucati na kraju jako dobro uzivo. Finale neupitno.

  Ocena: 4