ESCPotpourriStars-2942021
Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Upotreba proširene stvarnosti u prenosu veća u odnosu na 2019

U novom „evrovizijskom potpuriju“ mesto su našle vesti iz Srbije, Holandije, Austrije, Švedske, Hrvatske, Slovenije, kao i jedna memorijalna vest iz Finske.

🇷🇸 „Uraganke“ — od nastupa na Pre Party ES, preko najava za nastup, pa sve do najave za Adriatic Preparty

Naše predstavnice, članice trija „Hurricane“, bile su izuzetno vredne da ispromovišu svoj evrovizijski nastup i pesmu Loco loco. Gostujući na RTS-u, jedna od članica ovog trija Sanja Vučić izjavila je da će koreografija biti izuzetno zahtevna, da će biti iskorišćen celokupan kapacitet evrovizijske scenografije, uključujući i manju binu i tzv. catwalk, odn. pistu koja spaja malu i veliku binu. Dodala je da će sa svojim koleginicama Ivanom i Ksenijom biti sama na sceni, bez pomoći rezervnih plesača.

Iza scene će jedino biti tri prateća vokala: Mladen Lukić, Jelena Pajić i Olga Popović.

U međuvremenu, devojke su ostvarile nastup na promotivnoj evrovizijskoj žurci Pre Party ES 2021, a ove subote, 1. maja, čeka ih nastup na događaju Adriatic Pre party, koji će organizovati portal „Hrvatski evrovizijski klub“, a na kojem će im društvo praviti sledeći konkurenti: Albina (Hrvatska), Destini (Malta), Rafal Bžozovski (Poljska), Natalija Gordijenko (Moldavija), Andželja Peristeri (Albanija), Džejms Njuman (Ujedinjeno Kraljevstvo), Barbara Pravi (Francuska), Jendrik (Nemačka), Lesli Roj (Irska), Roksen (Rumunija), grupa „The Black Mamba“ (Portugalija) i grupa „Måneskin“ (Italija).

🇭🇷 🇸🇪 🇦🇹 Najnovije alternativne verzije i najave živih izvođenja

Švedski predstavnik Tuse je najpre svojim fanovima otkrio da je imao manju operaciju glasnih žica uoči Evrovizije. Nakon toga je izdao i akustičnu verziju svoje takmičarske numere Voices, koju je prvi put javno izveo na promotivnom evrovizijskom događaju Concert in the dark u organizaciji sajta Eurovoix.

Na evrovizijskom Jutjub kanalu je konačno osvanula i džez verzija hrvatske numere Tick-Tock u izvođenju njihove ovogodišnje predstavnice Albine, koju je prvi put javno izvela još u martu na dodeli nagrada „Večernjakova ruža“.

Alternativnu verziju neke od ovogodišnjih evrovizijskih pesama je izbacila i Slovenka Ana Soklič. Ona je u saradnji sa vokalnim sastavom „Perpetuum Jazzile“ izbacila akapela verziju svoje ovogodišnje takmičarske pesme Amen.

Austrijski predstavnik Vinsent Bueno će prvi put svoju takmičarsku pesmu Amen uživo izvesti 30. aprila u finalu šoua Starmania, najavio je javni emiter ÖRF.

🇳🇱 Veća upotreba tehnologije proširene stvarnosti u odnosu na 2019

Scenograf ovogodišnje Evrovizije Florijan Vider najavio je da će upotreba tehnologije proširene stvarnosti biti više izražena u odnosu na 2019. godinu, posebno tokom revijalnih nastupa Dankana Lorensa i Davine Mišel. Izjavio je da je još davno imao nameru da tu tehnologiju upotrebi, ali da je tek u Holandiji video da je prostor za upotrebu te tehnologije daleko veći, pa se zato odlučio na takav korak.

Ceremonija svečanog otvaranja biće upriličena 16. maja na terminalu za krstarenje Roterdamom. Biće karakteristična po tirkiznom tepihu kroz koji će prošetati predstavnici 38 od 39 delegacija, koliko će ih putovati u Roterdam, jer Australijanka Montejn jedino neće moći da bude fizički prisutna. Delegacije koje putuju u Roterdam će do terminala biti prevožene brodom pre šetnje tirkiznim tepihom. Svečano otvaranje biće uživo prenošeno na Jutjub kanalu Pesme Evrovizije.

Odloženo je i donošenje konačne odluke o prisustvu ograničenog broja posetilaca, koji je određen na 3.500. Kada će biti doneta odluka, još uvek nije poznato, jer treba najpre da se vidi koliko osoba se nalazi na intenzivnoj nezi; ako bude veći od 900 (a trenutno ih ima 814), publika neće moći da bude prisutna.

🇫🇮 Preminuo Fredi, finski evrovizijski predstavnik iz 1967. i 1976. godine

Finski evrovizijski predstavnik iz 1967. i 1976, glumac, pevač, tekstopisac i TV voditelj Mati Sitonen, poznat pod scenskim imenom Fredi, preminuo je u 78. godini života. Tokom svoje karijere objavio je 13 studijskih albuma i brojne singlove koji su bili sertifikovani zlatnim tiražom. Zanimljivo je da je Mati Sitonen svoje umetničko ime Fredi izabrao na osnovu sličnosti sa popularnim animiranim likom Fredom Kremenkom.

Najpoznatija od dve evrovizijske pesme svakako mu je Pump-Pump sa drugog pojavljivanja 1976. godine.

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Meni je čudno da uopšte šaljemo prateće vokale, kada je od ove godine dozvoljeno, da isti budu snimljeni na matrici! Bolje da su poslali dodatnih plesača, umesto nepotrebnih pratećih vokala.

    Inače – odlična akapela verzija “Amen” Ane Soklič. Po meni, uz Grčku, najbolja pesma ove godine. Spot je takođe jako lep.

  • @Andrija
    Mi svake god smenjujemo prateće vokale,njih otprilike pet pa ko je slobodan nije samo Mladen u pitanju,mislim level Island za koji je npr. razumljivo kad su je imali kao prateće vokale 2008/09,a zatim i predstavnicu 2010.
    Ovo sve i jeste žalosno..

  • Cekajte jel meni hoce neko da kaze da mi nemamo druge pratece vokale u drzavi nego svake godine moramo Mladena Lukica da saljemo? ovo postaje level smejurije, razumem da je super putovati za dzaba al brate sto je mnogo mnogo je…Bukvalno smejurija