Iz mog ugla 2021

Norveška 2021 | „Fallen angel“ iz mog ugla

Andreas Haukeland, koji se predstavlja pod umetničkim imenom TIX (Tiks), 59. je predstavnik Norveške na Evrosongu. Svoju numeru Fallen angel otpevaće u 1. polufinalu 18. maja.

TIX Fallen angel

Ovaj muzičar, producent i tekstopisac je scenski nadimak odabrao kako bi naglasio svoje iskustvo odrastanja s Turetovim sindromom, stanjem koje se manifestuje različitim vrstama nehotičnih tikova. U detinjstvu su ga vršnjaci zbog toga maltretirali, nazivajući ga pogrdno „Tiks“, što je on kasnije preuzeo kao svoje umetničko ime.

U žižu javnosti je dospeo 2015. godine s numerom Sjeiken koja je postala svojevrsna himna maturantskih zabava. Tri godine nakon toga se njegovo ime kao koautor pojavljuje u pesmi Sweet but psycho koja je bila nasjlušanija numera 2018. godine, a novi trenutak slave je dobio u maju 2020. godine s pesmom Karantene, tokom karantina zbog epidemije koronavirusa.

Pored muzike, glasan je zagovornik značaja mentalnog zdravlja i slobodno i javno govori o svojoj patnji kroz koju je prolazio, usamljenosti i samoubilačkim mislima.

TIX je pobedio na nacionalnom izboru Norveške Melodi Grand Prix koji je javni emiter NRK organizovao ove sezone, ne želeći da, poput drugih Skandinavaca, produžava saradnju s prošlogodišnjim predstavnikom. Evrovizijsku numeru je uradio sa Matijasom Haukelandom i Emeli Holou.

https://youtu.be/bp2kfhuv8ZU

ZASTAVA NORVEŠKE

Zastavu Norveške čini plavi Nordijski krst, oivičenog belim, na crvenoj pozadini. Sličnog je dizajna kao i zastave drugih nordijskih zemalja, što je i bio cilj. Nordijski krst simbolizuje hrišćanstvo, a boje su odabrane tako da predstave kontakte i prijateljstvo Norveške sa Danskom i Švedskom, ali i sa Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama, koje imaju iste boje na svojim zastavama.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila norvešku pesmu poslušajte u prilogu. Pesmu komentarišu, po redosledu: Aleksandar, Nemanja, Anja, Đorđe, Marko, Svetlana, Slobodan i Strahinja.

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,25

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 3. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,78

Oznake

16 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ja htedoh da mu dam četvorku jer mi je pesma prirasla za uho, a uvek mi se provlači i neka autobiografska priča izvođača u pozadini. Ali onaj scenski nastup ko li ga je smislio.. iskreno se nadam da će neko imati oči u norveškom timu i pojednostaviti scenski nastup jer to i jeste poenta pesme.. jasna i jednostavna poruka koja bi bila mnogo efektnija. Manite se lanaca i krila, uh. Ajde četvorka od mene ipak..

 • Pored živih Keiino sa prejako pesmetinom Monument,i mnogih drugih divnih pesama na Melodi Grand Prix-u(Kiim-My lonely Voice,Imerika-I can’t Escape),itd,zbog kojih sam potrošio celu zimu gledajući Melodi Grand Prix,oni odabrali Tix-a sa ovim pesmuljkom Fallen Angel koji nece videti ni Finale ukoliko zadrže ovaj nastup sa Melodi Grand Prix-a.Aleksander Ribak se 2018.provukao u finale samo na osnovu imena i stare slave iz 2009,inače That’s how you write a song kao pesma sama po sebi uopšte nije zaslužila finale.Tix,za razliku od Ribaka,nema staru slavu,pa mu se samim tim nece gledati kroz prste kao Ribaku 2018,tako da će TIX leteti avionom kući za Norvešku odmah nakon 1.polufinala.Takođe,ako Icebreaker iz 2016,koja je 100 puta bolja pesma od ove,nije prošla u finale,Fallen Angel tek nece proći.Norveška verzija je 100 puta bolja,i šteta sto neće nju izvesti u Roterdamu.Kao i za Dansku,treba da im bude žao nesuđene prošlogodišnje predstavnice Ulrikke što nije prijavila,inače bi i sada rasturila sa Falling apart,baš kao što je to učinila i prošle godine sa Attention.Norveška je imala sasvim solidne rezultate u zadnjih 10 godina,nekoliko puta su bili u TOP 10,ali to definitivno neće slučaj i ove godine.Ih,da su Norvežani u Februaru samo znali da će im susedna Danska mesec dana kasnije,u martu,odabrati pesmu na Danskom,ostavio bi TIX originalnu norvešku verziju Ut av mørket,koja je mnogo bolja od ove Engleske.Još onaj iritantan nastup sa krilima.Katastrofa i očaj Zivi,beskrajno smorno i generično.Najgora skandinavska pesma ove godine.
  Ocena:1

 • Fina balada ali od Norvezana je to moglo i bolje… Ocena: 3

 • Drvlje i kamenje na čoveka jer nisu pobedili Keiino (sa prosečnom pesmom)
  Ovo je takođe prosek ali je meni pesma interesantna i njegova boja glasa mi je odlična. Krila na evrovizijama ne bih komentarisao, to je osuđeno na propast. Nadam se da će malo izmeniti svoj nastup i da će od trasha napraviti nešto interesantno. Meni je ovo sasvim ok
  Ocena: 4

 • Norveška – 3
  Ok, korektna i slušljiva pesmica koja ne nudi ništa novo, dosta generična i predvidljiva. Verzija na norveškom je za lestvicu bolja, mislim da ju je prevod na engleski upropastio. Kljuci deo pesme kada ponavlja “ama ama folin ejndžl…” zvuči baš loše na engleskom.
  Tix ima prijatan glas i simpatičan je. Meni se ovaj over the top stajling i nastup ne dopadaju ali sve u svemu pesma klasičan radijski pop, neki prosek.

 • Kod Norveške mi se ništa ne dopada! Ni pesma ni stejdžing ni odeća! Enigma mi je i kako je ova pesma pobedila na izboru, naravno da mi Tix nije bio favorit, i da su moji favoriti otpadali jedan za drugim… Ništa u ovoj pesmi ne bih izdvojio, jednostavno je ravna dosadna i usporena. Kriminalno je bilo izabrati ovo pre Monuments.
  Ocena za Norvešku – nedovoljna jedijica (1).

 • Jedini komentar koji imam za ovu pesmu je – generično, i to previše. Ocena: 2

 • Norveški nacionalni festival za izbor predstavnika na Takmičenju za Pesmu Evrovizije bio je jedan od najinteresantnijih ove godine. Meni je dobrim delom i dalje nejasno kako je Tiks pobedio. Ruku u vatru sam mogao da dam da će KEIINO ići u Roterdam i po svemu što su pokazali smatram da im je u avionu za Holandiju i bilo mesto. Ovako gledaćemo Tiksa ja se nadam ne sa ovakvim nastupom. Trebalo mi je malo vremena da osetim ovu pesmu. Iz nekog trećeg, četvrtog puta počeo sam da je shvatam. Zanimljiva je ovo melodija i dobar je tekst. Vokal korektan. Malo je repetitivna a nastup definitivno mora da se popravi i promeni. Kako je vreme odmicalo i kako sam se sve više informisao o njemu, Tiks mi je postajao sve simpatičniji i simpatičniji. Vuče mi malo na Sobrala i celu njegovu priču. Mislim da ne bi Evrovizija izgubila sa njim u finalu i rekao bih da mu se to smeši. Neće mu biti lako da se probije, ali ne treba da nas to iznenadi i ako se desi. Za moj pojam kladionice mu daju više nego dobre prognoze od očekivanog. Tako da na njega treba računati iako nedostaje ubedljivosti u pesmi. Ocena – 3

  P. S. I ovo je jedna od onih “posebnih” pesama ove godine u smislu žanra.

 • Joj jedva sam se naterao da iskomentarišem ovog andjela..
  Ne znam,meni se ovde baš ništa ne svidja,vokal aj da kažem pristojan,ali ni to čak nije wow u poredjenju sa ostalima,poboljšana Rokova krila,kliše fraze i predvidiva pesma…
  Moje 38.mesto i ocena 1 (baš sam zloća ove god)

 • Da se Norveska nalazi u drugom polufinalu postojala bi mogucnost da je cujemo jos jednom u finalu ovako u prvom je jednom slusati sasvim dovoljno. Kad je u pitanju Norveska zaista dosta ocekujem u svakom smislu. Prosecna pesmica koja kakav god da je nastup ne moze ,cini mi se ,doci do izrazaja pored konkurencije. Ako se ponovi kojim slucajem nastup sa Melodi Grand Prix-a i def se oprastaju od finala. Takodje delim misljenje da neko ko je vec bio na Evroviziji ( izuzev Valentine Monete koja moze dozivotno biti predstavnik San Marina jer tako ne ugrozava mesto drugim ucesnicima za finale xD) ne treba ponovo da ide bez obzira da li je pobedio ili ispao u polufinalu jer je imao svoja tri minuta da prikaze sta je spremao mesecima. 3-

 • @RSSA,
  Ocenjujemo sve pesme, tako da što se nas tiče, nema nikakve veze kad su „jače“, a kad „slabije“. Zar je bitno? Osim ako ne spadaš u grupu onih koji ocenjuju samo „jače“ pesme, i to sa svoje liste, a ima ih takvih… Ono jeste, ako se zaređa nekoliko pesama iz „donjeg doma“, ume da bude malo dosadno, znam… 🙂 Ali takav je redosled zapao. 🙂
  A što se tiče tog redosleda, u poslednjem tekstu „Rezime“ ćemo saopštiti kako smo ga ustanovili. To smo radili skoro svake godine tako, osim kad neko od čitalaca u međuvremenu ne pogodi i ne prepozna redosled.

 • Norveški sunovrat na Evroviziji se nastavlja i kao da mu se ne nazire kraj. O pesmi je izlišno išta govoriti, a ta krila…voleo bih da mi je samo smešno. Ne, ne, da li je realno da gotovo svake godine neko ima potrebu da natakari krila na leđa i poruči nam da je skroz puk’o!

 • Slazem se da je nejasno sto je ova pesma tako famozna… Solidna je al nesto preterano woow to vec ne.. Licno mi prija da je cujem al da mi je visoko kotirana nije…Slusljiva mi je, tekst mi se bas dopada… Pamtljiva je I sve u svemu solidna je.. Daleko je od idealnog a jos dalje od katastrofe…Prihvatljivo.. Ocena 4

 • Luciferi plešu oko belog anđela – Bože me se oprosti ;). Nastup je potpuni promašaj. Over the top. Više liči na parodiju nastupa, nego na ozbiljan nastup, koji treba da oživi ovu pesmu. Treba zaista imati hrabrosti obući se ovako degutantno i izaći pred publiku. Ta prezentacija dosta narušava utisak o pesmi, koja uopšte i nije toliko loša.

  Pesma kao takva je okej. Nije maestralna stvar, ali može da se sluša.

  Moja ocena – 3.

 • Definitivno bi Keeino pokidali na Eurosongu i moguce i pobedili u ovakvoj konkurenciji nevidjeni su vokali pesma je melodicna podize ljude na plej,skakanje,vesela atmosfera kao i 2019.godine i ovo je velika greska Norveske,ova pesma mi nije nesto posebno na kladionicama se kotira jako dobro,nastup mi je zaista kič,vokal mi nije nesto,jedino pozitivno je simpa taj vibe i melodija.
  Da li bih glasao nekada za ovu pesmu na bilo kom takmicenju?
  Da li mislim da ovako nesto moze ikli zasluzuje da pobedi?
  Odgovori su jedno VELIKO NE,ali ovo bi moglo u finale,ali mislim da nece nesto proci,recimo proci ce tipa kao Rumunija 2013,2014.godine ili losije ako udje u finalu.
  Mozda mi je ovaj utisak jer mi je delovalo da ce Keino sigurno pobediti kao sjajan pre svega vokalni i zanimljiv trio,a i ona rok pesma mi se svidela zaboravio sam naziv ali bila je u top 3 u Norveskoj.
  Iskreno ova pesma je definitivno losija i manje slusljiva recimo od Danske,ili Svedske,ali mi je bolja sigurno dosta od Australije recimo..
  I dalje dok ovo pisem se bas dvoumim koju ocenu da dam a u opticaju su dvojka,trojka i cetvorka verovali ili ne,ali posto mi je svejedno koju cu ocenu dati jer nekako sam ravnodusan prema ovoj pesmi,neka ocena bude srednja od te 3,a to je dakle broj 3 odnosno trojčicaa kao…
  Ocena:3
  Pitanje za redakciju ako mi mogu odgovoriti,posto definitivno niko nece nikada pogoditi sto posto po kom redosledu idee mozete li nam najzad otkriti molim vas po kom ide redosledu?? 🙂
  I kada cete malo jace pesme stavljati jer uglavnom do sada su skoro sve pesme bile u ocenjivanju iz donjeg doma odnosno pesme koje su na dnu prognoza i kladionica i mog ukusa koje su bile do sada a mozda svega 4-5 numera je od ovih iz top 10 ili 15 bilo….

 • Uzasno podcenjena pesma. Citam neki se ljute sto Andreas ide na ESC umesto Keiino, ali meni je drago sto u ovom slucaju ide novi ucesnik, jer posle Ribaka 2018. a pogotovo Lazareva 2019. nisam pristalica onih povratnika koji su u prvom ucescu prosli jako dobro, da bi se u 90% slucajeva kasnije srozali. U svakom slucaju, meni je ovo bas fina pesma, tekst mi se ovde svidja, kao neko ko zna cesto da bude usamljen pa… Ok, nastup doduse jeste kic, to necu da krijem, ali sve u svemu ovo apsolutno nije nikakva katastrofa. I navijam da udje u finale jer zasluzuje mnogo vise od Kipra.

  Ocena: 4+