Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Nacionalno finale u Francuskoj i dogodine. TIX i Montejn objavili video-spotove

Evrovizija je sve bliža, sada se samo dani broje. Za svega nekoliko dana počinju probe, a do tada evo malo i nekih evrovizijskih zanimljivosti.

🇳🇴 🇦🇺 TIX i Montejn objavili spotove

Samo dve nedelje pre početka Evrovizije 2021. još dve zemlje su odlučile da objave oficijelne spotove za svoje numere. Norveški predstavnik Tiks je objavio propratni spot za svoju evrovizijsku numeru Falling angel, a isto je učinila i predstavnica Australije Montejn za svoju numeru Technicolour.🇫🇷 Nacionalno finale i dogodine

Šefica francuske evrovizijske delegacije Aleksandra Rede-Amiel je potvrdila da će i naredne sezone Francuzi svog predstavnika izabrati putem nacionalnog finala. Ona je dodala da su moguće manje izmene kako bi takmičenje bilo još uspešnije. Ovogodišnje francusko takmičenje je zabeležilo veliku gledanost, a pobednička numera Voilà je naišla na odobravanje kod slušalaca.

🇷🇸 🇪🇺 Loco loco na 4. mestu po slušanosti u aprilu

Oficijelni sajt Pesme Evrovizije i ovog puta objavio video sa deset najslušanijih pesama u prethodnom mesecu. Naše predstavnice, devojke iz grupe „Hurricane“, i njihova numera Loco loco se ovog puta nalaze na 4. mestu po slušanosti, dok su u martu bile na 1. mestu.

Od ovogodišnjih takmičara u top 10 se nalaze: Ukrajina na 10. mestu, Malta na 7. mestu, Azerbejdžan na 3. mestu i Rusija na 2. mestu.

Od starih evrovizijskih hitova tu su na 9. mestu Hadise i Dum tek tek (Turska 2009), na 8. mestu Neta i Toy (Izrael 2018), na 6. mestu Dankan Lorens i Arcade (Holandija 2019), na 5. mestu Aleksander Ribak i Fairytale (Norveška 2009) i na 1. mestu sastav „Little big“ i Uno (Rusija 2020).

🇳🇱 Dankan Lorens otvara 1. polufinale

Poslednji i još uvek aktuelni evrovizijski pobednik Dankan Lorens će otvoriti 1. polufinale sa numerom Feel something koja je nastala u saradnji sa di-džejem Arminom van Burenom, a koja je veliki hit u Holandiji i Belgiji. Dankan će nastupiti i u finalu, a njegov nastup pod imenom „The story continues“ će biti svojevrstan mini-koncert koji će se završiti njegovom pobedničkom pesmom Arcade.

🇨🇾 🇬🇷 Elena Paparizu odbila ponudu Kiprana

Evrovizijska pobednica iz 2005. i ovogodišnja učesnica revijalnog dela programa Elena Paparizu je potvrdila priče oko svog navodnog ponovnog evrovizijskog angažmana. Prošle jeseni su kružile glasine da je upravo jedina pobednica iz Grčke dobila ponudu da predstavlja Kipar, što je sada potvrđeno kao istina.

Naime, Elena je odbila ovu ponudu, ali prema njenim rečima, njoj nije ponuđena pesma El diablo sa kojom će Elena Cagrinu predstavljati Kipar. Po nekim ranijim spekulacijama, njoj je ponuđena numera Colors koju je kasnije na „Dori“ izvela Bernarda Brunović.

Inače, Kiprani su želeli Elenu za svoju predstavnicu i 2018. godine.