Iz mog ugla 2021

Rusija 2021 | „Ruskinja“ iz mog ugla

Maniža Dolerovna Sangin, ili samo Maniža, 23. je predstavnica Rusije na Pesmi Evrovizije. Ona će u 1. polufinalu predstaviti svoju pesmu Ruskinja (Russian woman) koja je gotovo u celosti otpevana na ruskom jeziku.

Maniza Ruskinja

Maniža je kantautorka, muzičarka, pevačica i — ambasadorka dobre volje Ujedinjenih nacija od 2020. godine. Poreklom je iz Tadžikistana. Njen stil art-popa kombinuje tzv. banging beats sa etno-elementima u kojima šalje i društveno-odgovorne poruke: o ljubavi prema samom sebi, o ženskim i dečjim pravima, o kulturnom, nacionalnom i seksualnom identitetu, a pre svega o toleranciji.

Karijeru je započela kao dete, još 2003. godine. Ne samo da piše sopstvenu muziku i tekstove, već takođe snima, režira i montira svoje video-spotove, kreira svoj vizuelni sadržaj i ne zagovara plaćene saradnje s drugima. Posvećenost stvaranju sopstvene umetnosti započela je kada je počela da pravi kratke filmove za Instagram, a posledično, to je dovelo do rasprodatih koncerata u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Maniža je 2020. godine dobila nagradu Berlin Music Video Awards za svoj singl Nesavršena Slovenka. Pesma istražuje izazove sa kojima se suočavaju imigranti — tema u koju je Maniža dobro upućena, jer je njena porodica bežala u Rusiju da bi izbegla građanski rat u Tadžikistanu.

U svojoj pesmi Ruskinja, koja je prva ruska evrovizijska pesma od 2012. godine u kojoj se čuje ruski jezik, ona govori o transformaciji samosvesti žene tokom poslednjih nekoliko vekova u Rusiji. Tekst je napisala Maniža, a muziku su uradili Ori Avni i Ori Kaplan.

https://youtu.be/l01wa2ChX64

ZASTAVA RUSIJE

Zastava Rusije je jednostavna i sastoji se od tri horizontalna polja jednake veličine. Nezvanično, bela boja na vrhu zastave simbolizuje uzvišenost, plava u sredini čast, a crvena boja na dnu hrabrost.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila rusku pesmu poslušajte u prilogu. Pesmu komentarišu, po redosledu: Aleksandar, Nemanja, Anja, Đorđe, Marko, Svetlana, Slobodan i Strahinja.

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,50

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 6. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,93

Oznake

24 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Na prvo slušanje sam bio u fazonu WTF, toliko promena ritma,toliko haotično… Ali nakon par slušanja, pesma mi se baš svidela i meni je sad u top 5. Sviđa mi se ritam,svidja mi se i taj,nazovi etno deo u refrenu,za divno čudo svidja mi se kako zvuči pesma na ruskom jeziku.
  Ocena 5

 • @Evropljanin
  Potpisujem tvoje reči o duhu ovogodišnjeg komentarisanja, zaista sam mislio to u završnom komentaru da istaknem, ali eto uradio si to u ime svih nas, verujem 🙂

 • I zaboravih
  Rusiji 19.mesto i ocena 4 (ali s ozbiljnom mogućnošću za poboljšanje)

 • Ono kad te pesma razveseli,a izvodjač naježi harizmom,to je slučaj ovde!
  Volim kad neko izlazi iz okvira,ima svoj stil,prenosi poruku i još to radi na maternjem jeziku. Maniža je sve to i više i svaka čast za to što radi!
  Pesma možda ima nevešte prelaze žanrovski pa je eto to razlog što je nešto niže na mojoj listi.
  Čudo da niko nije povezao Manižinu energiju sa Samantinom,meni su one kao energetske sestre jedna drugoj!

 • @all

  Zar “Mamo” sadrži delove na engleskom? Ja pamtim samo ruski tekst. Šteta što tada nisu prateće vokale, koji su nosili divne stilizovane nošnje, snimili izbliza, da se bolje vide. Našao sam jedan snimak na YouTube, iz jedne emisije, gde nose iste kostime. Zaista šteta, što to nisu bolje uslikali na Pesmi Evrovizije.

  Dobar je bio i Artwork u pozadini, gde se vidi kako Anastasija stari i očajava.

  Po meni je to bila ruska pesma skroz na skroz.

 • Trebalo je dosta vremena da prođe da bih se s ovom pesmom malo složio. Dosta je konpleksna. Nije neka mudrost ovo što sam rekao. U svakom slučaju je interesantno i drugačije u odnosu na ono na šta smo od Rusa navikli. U mom utisku ipak prevlađuju pozitivni dojmovi zbog angažovanosti pesme i etno elemenata, možda su malo prejako otišli sa svime, ali ne mari.
  Ocena za Rusiju – hrabra četvorka (4).

 • Kad sam prvi put odslušao pesmu, pomislio sam da će Rusi ponoviti rezultat koji su imali kad su prethodni put organizovali nacionalni izbor i poslali pesmu na engleskom i ruskom jeziku, a sada verujem da će i ovaj put dobro proći. Ja zaista volim pesme ovakvog tipa, gde se prilazi na humorističan, ali ujedno i kritičan način, a da to ujedno prati i tempo pesme. Sve pohvale naravno i za Ruskinju. Ocena 5

 • Vau,bravo Rusija!Kakva originalna pesma i nastup,melodija i tekst mi ne izlaze iz glave već dva meseca,od kada je odabrana.Prvi put od 2009.da je ruska pesma skoro u celosti na ruskom,kapa dole Rusiji što konačno šalje nešto sto nije ni Sergej Lazarev,niti izlizana ženska power balada o miru u svetu.I maternji jezik prvi put se čuje od 2011(Aleksej Vorobjov sa Get you je imao uvodni deo na Ruskom,a poslednja skoro u celosti na Ruskom je Anastasija Prihotko sa Mamo 2009),što je za svaku pohvalu.Dakle,originalnost je cista desetka.Razvaliće ona sa nastupom,i na probama,i u samom prenosu,i nakon sto je Sergej Lazarev bio treći sa Scream 2019,Rusija će i sada sa Manjižom nastaviti tradiciju skoro stalnog bivanja u TOP 10 u zadnjih 10 godina,osim Julije Samojlove koja je 2017.sa Flame Is burning diskvalifikovana,a 2018 sa I won’t break nije prošla u finale,i to će njima,po svemu sudeći,ako ovako nastave i znajući koliko oni ozbiljno shvataju Evroviziju,ostati još dugo,dugo, praktično do daljnjeg,jedini neprolazak u finale Evrovizije.
  Ocena:5+

 • @Slobodan Todorović

  Slobodane, ovo sam zapravo želeo da kažem na kraju, u rezimeu, ali mogu i sada. Ove godine je zaista zadovoljstvo biti deo ove priče, jer vlada prijateljska i tolerantna atmosfera. Nikakve svađe, prepirke, niko glas da povisi. Nadam se da će i u buduće tako ostati. Demantovali smo tezu “Sve je isto, samo “njega” nema” ;). Ovako bi Evrovizijsko druženje trebalo da izgleda, a ne onako, kako je znalo da bude prošlih godina.

  Pohvale sa moje strane za čitavu redakciju. Sjajni ste i rado slušam vaše komentare. Poštujem i cenim vaš trud!

 • Ovako, odmah da zaradim pljuvanje od svih zbog jednog surovog priznanja, a to je da ja uopšte (tačnije, gotovo nikada) ne čitam tekstove, niti me je briga o čemu neko peva. Meni je važno samo kakvu će priču da mi ispriča muzika, a od teksta mi je bitna jedino njegova melodika, tj.kako otpevane reči zvuče. I, zašto ja to sada kažem?
  Zato što Maniži verujem 100%. Iako ne razumem o čemu peva, osećam snagu ličnosti, osećam buntovništvo s razlogom, a ja sam uvek na strani bunta.
  Verujem joj u tolikoj meri, da šarolikost stilova, zapravo pravi vašar muzike u jednoj pesmi, prestaje da mi smeta, samo zahvaljujući sugestivnom, veoma ekspresivnom izražaju koji ona ima i kada peva i kada nešto priča. Ruski jezik (koji takođe ne volim), na najlepši mogući način se vratio na evrovizijsku scenu i fantastično zvuči u ovoj pesmi.
  Šta reći, Rusija se posle mnogo sramnih, kalkulantskih nastupa zbog kojih nije bila ni svoja, ni svačija, konačno vratila na pravi put. Pozdravljam!

 • @Dejan,
  Dozvoljamo sugestiju i konstruktivnu kritiku, naravno. 😉
  Prošle godine smo bili vremenski ograničeni u komentarisanju. Nakon konsultacija, a vođeni time da se potkasti sve više slušaju, bez obzira na trajanje, ja sam dao slobodu u komentarisanju svima, pogotovo što nas je sada više i što ima novih „komentatora“.
  Sudim i po sebi da se nekad zanesem. Ima komentara u kojima sam sve rekao u minut i po, a ima nekih gde mi ni 3-4 minuta nije dosta, pa onda ponavljam više puta. 😀 Nije jednostavno uopšte, samo da znate. 🙂 Eto, i vi se nekad raspišete o nekoj pesmi, a nekad ste vrlo koncizni. To, naravno, zavisi od toga kako vas koja pesma ponese. Tako je isto i s nama. 😉
  No, ako se ne budemo i videli dogodine, tj. ako ne pokrenemo drugačiji vid prezentacije naših ocena, izvesno je da ćemo se vratiti ograničenom vremenu za komentarisanje i ocenjivanje. 😉

 • Slozio bih se sa komentarom pred kraj rubrike, da neka komentarisanja u redakciji traju nepotrebno predugo.. Bez ljutnje, samo sugestija..:)
  U svakom slucaju jos jednom pohvaljujem prvog komentora Aleksandra na nacin komentarisanja, kratko I jasno 😀

 • Rusija – 5
  Aposlutno sjajno. Originalno, zabavno, angažovano, dinamično, pogdno za dobar nastup, drži pažnju od prvog do poslednjeg takta, iznenađuje. Deo kada svi počinju da pevaju u glas je maestralan. Ova pesmu definitivno ne može da izvodi bilo ko i tu dolazimo do najjačeg aduta a to je Maniža. Odlična energija, harizma, prosto zrači na sceni, ubedljiva je u svakom stihu koji otpeva, vidi se da stoji iza teksta koji je napisala.
  Slažem se sa Sobodanom da je ovo čak potencijalni kandidat za pobedu. Rusija obično ima podršku ex SSSR i istočnih zemalja što bude dovoljno za visok plasman, ali izostanu glasovi sa zapada i severa Evrope. U ovoj situaciji kada je pesma neka vrsta kritike ruskog društva moguće je čak da dobije i podršku zapadnih zemalja. No možda ni ne bude tako. Videćemo. U svakom slučaju sve pohvale za ovako dobar paket.

 • E ovako. Ja ne znam da li uopšte postoji studijska verzija ove pesme, ali nema potrebe ni da je snima. Ova nesavršenost u njenom engleskom, falševi koje baca u onim visokim delovima refrena.. ma ništa to nema veze.. i nema veze ni to što su i muzički stilovi isprepletani.. ma meni to kao kad gledam seriju pa čekam nestrpljivo sledeću epizodu.. vrlo vrlo vrlo zanimljiv koncept, jaka poruka koju ova pevačica iznosi punim srcem i skroz iskreno. Stoji 200% iza onoga što peva. Bravo za sve! Moj tajni favorit na ovogodišnjem takmičenju.

 • Ako dozvolite malu sugestiju za naredne godine. Prvih četvoro komentatora jasno, glasno, konkretno… svi komentari stali u 4 minuta. Naredna dva komentara traju čitavih 6 minuta. Uglavnom je tako za svaku pesmu, a za ovu je to baš izraženo. Nije big deal ali mali prostor za poboljšanje, možda ne bi bilo loše da se usaglasi neko vreme trajanja komentara, poput trajanja pesama na samoj Evroviziji, kako bi se ne bi gubilo na dinamici šoua (podkasta). 🙂

 • Tokom zadnjih šezdeset i kusur godina smo se svega i svačega nagledali i naslušali na Pesmi Evrovizije. Ovo i nije toliko čudno i ludo, kao što se nekim klincima čini. Nisu dobro proučili gradivo “Pesma Evrovizije” ;).

  Svaka Maniži čast na hrabrosti da pruži podršku LGBT populaciji u Rusiji i da se zalaže za ženska prava, uprkos tome, da je dobijala ozbiljne pretnje i imala probleme sa državom, crkvom i određenim grupacijama zbog toga.

  https://www.instagram.com/p/CDEOXmPj__2/?utm_source=ig_embed

  Pesma je otkačena … Malo Bregović, malo rep … priznajem, nije mi legla iz početka. Trebalo mi je vremena, da je prihvatim. I pored prošlogodišnjeg skandala (gde je mnogo štošta ostalo nedorečeno), koji je pratio grupu Little Big, mislim da bi oni bili dobar izbor. “Hypnodancer” je bila odlična, kao i neke druge pesme, koje su objavili u zadnje vreme.

  Zbog svega navedenog ja ovo moram zakružiti i pokloniti Maniži – 5.

 • Nikad necu prezaliti Uno i kraljeve kakvi jesu Little Big. I dan danas ih slusam. Manjiza je zanimljiv performer i nije mi ovo leglo na prvo slusanje. Pesma je meni neslusljiva ali Manjizina energija je ta koja vuce sve u dobrom smeru i daje dobar vajb. Nisam bio na pocetku siguran za finale sada sam 100% sig da je sigurni finalista. Ocena 4

 • Odbijao sam uopste da cujem ovo jer Little Big obozavam i pesma “uno” je nesto sto je trebalo evroviziji da malo iskoci iz sablona. Nazalost oni ove godine nece predstavljati Rusiju ali tu je Maniza. Moram da kazem da iz realne perspektive ovo je ozbiljna stvar. Maniza je umetnik, Maniza ima stav, ima energiju, drzi paznju od prve do poslednje sekunde bez da imate vremena da formirate misljenje o pesmi. Od mene: 4+

 • Pesma je levo desno gore pa dole pa levo pa pravo pa nigde konkretno… Od svacega po malo, preliva se iz case, raspada se pa se sastavlja, ispada sa koloseka pa se vraca na pravac it’d.. Refren je solidan, medjutim strofe su prenabacane, nesredjene I cela pesma zvuci dosta neorganizovano. Nisam nesto za ovo.. Ocena 2

 • Ova pesma je genijalna. Ali zaista genijalna. Maniza sama po sebi sou. Uz to Ruski jezik koji mi je jako simpaticna (hvala seriji “Kuhinja”), s tim sto mi engleske deonice uopste ne smetaju. Najvise mi se dopada refren koji je zaista neobican i cudan. Bice ovo jako dobar nastup uzivo, Rusi mogu slobodno upisati jos jedan top 10 rezultat u svoju bazu. Moj drugi favorit posle Azerbejdzana.

  Ocena: 5

 • Jedna od najčudnijih pesama koje sam na ovom takmicenju cuo ne samo od Rusije(sto se podrazumeva),ne samo ove godine nego jedna od najčudnijih numera IKADA NA EVROVZIJI!
  Nisam fan rep muzike,nisam ni neki nevidjeni fan ni etna ni folka ni jezika ruskog,beloruskog itd,ali meni je ova pesma zapravo zanimljiva,inovativna,neobična,melodična,himnična, pevačica energična harizmatična i jednostavno sjajna kao i ceo nastup sa njihovog finala kao i izuzetni prateći vokali!!
  Ova pesma je zaista medju mojih 10 favorita ako ne i medju 5 i meni ovo jedino mozda najblize Ruslani i podseca me na pobednicku pesmu Ukrajine 2004.godine,pa mislim da po tome i Rusija ima sanse za pobedu,ako je mogla Ruslana da pobedi,zasto Manizha iz Rusije jos nakon milion godina na ruskom da pobedi ove godine čak??!
  Ocena: 5

 • Ovo je jedna od najnezahvalnijih pesama za komentarisanje ali i jedna od najinspirativnijih za to. Ima ova pesma meni nešto. Nije lako dokučivo, ali ima. Kao i što bih rekao, ceo Manižin umetnički opus. Meni je ova pesma nekako oličenje Pesme Evrovizije. I da, mislim da će lepo proći u Roterdamu. Imam neki utisak da će uspeti. Možda bi ovo mogao biti još jedan svojevrsni “dark horse” ovogodišnjeg takmičenja. Pesma je na prvi pogled nabacana ali ona zapravo pršti od žanrova, ritmova, jezika, načina pevanja, svega. I meni se to sviđa sve više kako odmiče vreme. Vidi se da Maniža u svoj rad i te kako unosi sebe. Zato mislim i da će uspeti. Nekako je pesma puna iščekivanja i drži čoveku pažnju. Njen nastup sa nacionalnog izbora je jako raznovrstan i to mi je baš dopada. Mislim da na tom putu treba i da istraje u Roterdamu. Bukvalno se naježim u momentu kada kreće onaj epski deo na sredini pesme da kažem pred refren kada se u publici zavijori ruska zastava. Ukoliko uspe da kod publike proizvede taj osećaj, dobar plasman i zapaženost joj ne ginu. Očekujem gladak prolaz u finale a tamo svašta. Za kraj bih napomenuo da smatram da su Rusi napravili grešku time što Little Big nije ponovo poslat na ESC. Nevezano za Manižu. Mada mislim da i ovako mogu da očekuju lep plasman. Šalju nešto do sad ne toliko od njih viđeno a opet nešto što je otvoreno ka svetu što je za njih dobro s obzirom na politiku Rusije i njeno shvatanje kod evrovizijske publike koje je turbulentno. Ocena – 4