Iz mog ugla 2021

Island 2021 | „10 years“ iz mog ugla

Dadi Frejr i sastav „Gagnamagnið“ 33. su predstavnici Islanda na Evroviziji. Nakon velikog komercijalnog uspeha numere Think about things ove godine su ponudili Evropi pesmu 10 years, s kojom će se takmičiti u 2. polufinalu, 20. maja.

Daði & Gagnamagnið 10 years

Dadi Frejr Pjetirson, kako mu je puno ime, rođen je 1992. godine, a živi i radi u Berlinu. U mladosti je učio da svira bubnjeve, bas gitaru i klavir, a nešto kasnije je osnovao bend „RetRoBot“ (Retro robot) koji je imao zapažene nastupe i uspehe — 2012. su pobedili na takmičenju „Muzički eksperimenti“, a Dadi je proglašen najboljim muzičarem u žanru elektronske muzike.

Ovaj simpatični Islanđanin je nastupio na islandskom izboru za Evrosong 2017. s pesmom Is this love? (Hvað með það), a s njim je nastupila i grupa u kojoj je bila njegova žena, sestra i tri prijatelja. Ta skupina je zapravo bila preteča današnjeg sastava „Gagnamagnið“.

„Gagnamagnið“ je islandski purizam, koji bi se mogao prevesti kao „broj podataka“. Najverovatnije ga možemo povezati sa samim imidžom ovog intrigantnog sastava. Na Islandu su poznati po svojim simbolima poput autoportreta u piksel verziji i tirkiznim trenerkama, a od prošle godine i uspeha pesme Think about things ovaj novopečeni islandski bend postao je brend za sebe.

Danas, „Daði og Gagnamagnið“ čine Dadi, njegova supruga Aurni Fjoula Ausmunsdoutir koja svira sintisajzer, kao i njegove dve rođene sestre — prateći vokali. Tu su još dva muška člana koji imaju uloge plesača. Dadijev rekvizit na sceni je retro mikrofon njegovog oca, koji se takođe može smatrati delom porodice.

Islandski javni emiter RÚV je odlučio da prvi put od 2005. godine svog predstavnika i pesmu za Evrosong izabere interno. Precizinije rečeno, zadržao je izabranog predstavnika prošle godine. Uprava islandskog javnog emitera istakla je da su zadovoljni prijemom poslednjeg pobednika selekcionog formata Söngvakeppnin Dadija Frejra međ’ narodom, pa su bez ikakvog dvoumljenja odlučili da produže saradnju sa njim.

A da je zaista bilo tako, potvrdio je uspeh pesme Think about things koja ne samo da je bila jedan od favorita za pobedu lane već je ostvarila i komercijalni uspeh — to je jedina od svih prošlogodišnjih evrovizijskih pesama koja je završila na zvaničnoj britanskoj top-listi singlova; između ostalog, našla se i na našoj hit-listi popularnog „Play“ radija. Prestižni magazin „Time“ uvrstio je Dadijevu pesmu na 6. mesto top 10 liste najboljih pesama u 2020. godini, a postala je i viralni hit, zahvaljujući plesnom izazovu u karantinu koji se proširio širom društvenih mreža.

Popularni Islanđanin je rekao da je numera 10 years logičan nastavak pesme Think about things, da je u pitanju brza pop pesma uz koju može da se pleše. I dok je prošlogodišnja bila posvećena njegovoj ćerki, ovu numeru je posvetio svojoj supruzi Aurni Fjouli sa kojom je deset godina u braku.

ZASTAVA ISLANDA

Islandska zastava je tamnoplave osnove na kojoj se nalazi beli krst i u njemu tanji crveni krst. U poređenju sa norveškom zastavom, boje su obrnute, a identične boje znak su jake istorijske veze između Islanda i Norveške. Krst predstavlja hrišćanstvo, plava boja simbolizuje planine, bela boja sneg i led, a crvena veliki broj vulkana i gejzira u toj zemlji.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila islandsku pesmu poslušajte u prilogu. Pesmu komentarišu, po redosledu: Aleksandar, Nemanja, Anja, Đorđe, Marko, Svetlana, Slobodan i Strahinja.

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,88

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 7. maja do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,26

Oznake

16 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Nije ovo loše. Primetio sam da mi pesma mnogo više prija dok ne gledam spot jer mi dotični izvođač ne leži iz nekog razloga. Podseća me stilski malo na Jamiroquai iako nije baš isto isto.. u principu moja trojka je bazirana više na nagradi za originalnost i kvalitet ali nije moj fah. I u svoj toj originalnosti odlučili da mašu rukicama isto kao i prošle godine, eh.

 • Ja jednostavno ne volim ovakvu muziku, i pevanje bez pevanja,dakle recitovanje. Kao ni taj neki “boli me k**** za mainstream,teram svoj fazon”. Ne mislim da je loše biti drugačiji ali ovo mi je na ivici ismevanja muzike.
  Ocena 1

 • Interesantni su mi zvuci violine na početku pesme, za koje sam mislio da će najaviti nešto što sam očekivao, ali se nije desilo. Pesma mi je prazna, neupečatljiva, refren tu malo iskače, ništa specijalno. Sviđa mi se što su napravili celinu sa prošlom godinom plesnim pokretima i istom odećom. Ocena: 3

 • Estetika ovog benda mi je prosto odbojna. Bole me oči, dok ih gledam ;). U istom momentu sam svestan, da je zapravo njihova “estetika” fora cele priče. Da bi ovu istu pesmu izvodio neko normalno odeven, friziran i sređen, pesma bi delovala još beleđe, nego što i sada već deluje. Numeri fali neki vrhunac, promene ritma i melodije. Mene ova pesma ne radi.

  Moja ocena – 2.

 • Island – 4
  Baš prikladna Stewanova formulacija “izgubili su momentum”. Upravo je to ono što me ovde muči. Volim ovaj bend i njihov stil, ali me ova pesma nažalost ostavlja neispunjenim. Nekako mi je mlaka, nema tu snagu, lucidnost, ni emociju koja je potrebna da bi mi bila među favoritima. Obe njihove prethodne pesme, i Think about things i Is This Love iz 2017 su mi mnogo bolje i ovo mi deluje kao kad prođe onaj vrhunac karijere pa su pesme i dalje dobre, slušljive, prijatne ali nekako znaš da može mnogo bolje. Takođe, ove godine je jača konkurencija tako da ih ne vidim kao pobednike što su prošle godine sa onom fantastičnom pesmom lako mogli biti.

 • Prosek. Nažalost. Dobar je žanr, retro sint zvuk, ali ne zvuči sveže, zvuči potrošeno! Oni jesu interesantni kao pojava,ali izgubili su momentum. A ova pesma nije toliko ni pamtljiva i prepoznatljiva. Zaslužuju finale ali ne verujem ni u kakav visoki plasman.
  Ocena za Island – možda i prestroga trojka (3).

 • Ovo je onako,prosečna pesma,puno lošija od prošlogodišnje nesuđene Think about things,koja je bila jedan od glavnih favorita za pobedu prošle godine pre otkazivanja Evrovizije 2020,biće i ova pesma u finalu,ali za njom neće biti takav hajp kao za Think about things,po mom mišljenju,biće tu negde oko 13-14.mesta i to će za Island biti sasvim pristojan rezultat,s obzirom na to kakve su rezultate imali prethodnih godina,ovde pre svega mislim na 4 uzastopna neprolaska u finale u periodu 2015-2018.Grupa Hatari je sa pesmom Hatrid mun sigra u Tel Avivu 2019. bila u TOP 10,konkretno osvojili su 10.mesto,a ove godine bi,ukoliko budu imali neki spektakularan nastup,mogli čak i nadmašiti taj rezultat.Ipak,sama pesma je mlaka i nije me nešto preterano osvojila,ali je sasvim pristojna i prijatna za slušanje.
  Ocena:3

 • Prošle godine sam se možda malo ogrešio o Island, jer mi nikako nije prijala celokupna estetika ovog benda. Ove godine shvatam da u svemu tome nema izveštaćenosti, već je to prosto njihov stil. Ili još iskrenije, pošto ove godine ne postoji opasnost da će da pobede, mogu da odahnem 🙂
  Sad sasvim ozbiljno – meni je ova njihova pesma nenametljivo prijatna, zvuči kao muzičko razmišljanje, koje apsolutno ne podilazi evrovizijskim očekivanjima i to mi se uvek dopada. Znači, izlaze u javnost onakvi kakvi jesu, pa ako se nekome ne dopada, vrlo važno. Vrlo dobro (4)

 • Prva pomisao na Island ove godine je da je proslogodisnja pesma mnogo bolja i to je apsolutna istina. Šteta. Nije ovo loše ali je energija znatno slabija nego u proslogodisnjoj pesmi.
  Ocena: 4-

 • Moram priznati da sam prosle godisnje bio veliki antifan ove formacije a jos vise pesme.. Bio sam istog osecaja pocetkom ove sezone uzimajuci u obzir da I ove godine gledamo-slusamo ovaj sastav.. Medjutim ovogodisnja pesma mi je umereno iznenadjenje.. U smislu daleko je od mrznje koju sam imao prema proslogodisnjoj a opet me je pomalo kupila.. E sad sve u svemu, pohvalio bi sto je pesma dosta specificna I drugacija.. Publika se uz pesmu dosta kupuje koreografijom I kostimima, sama pesma je solidna, neobicna, nije nesto posebno energicna I Dinamicna a opet je dosta sasava, interesantna I vrlo pevljiva.. Stvara neki cool osecaj kao da si u nekoj igrici..Slozio bih se da obzirom na konkurenciju ne vidim ovo u samom vrhu al za neki solidniji rezultat jeste.. Sve u svemu zanimljiv I prihvatljiv paket, ipak nedovoljno za Maximum tako da od mene u resenju jednacine – Ocena 4

 • Dobro je i ovo ali ipak proslogodisnja je za klasu bolja. Ovde opet izvodjac vuce pesmu sa svojom energijom i harizmom. Finale zasigurno ali neki visok plasman i ne bas. 5-

 • Ali moram da kažem da sam uživao u njegovoj obradi pesama pre neki dan,genije je u tom pogledu!

 • Island ponovo dobar i poseban. Dadi je neko koga jako gotivim i o tome sam pisao opširnije prošle godine. S toga o njemu neću dužiti. Trebalo mi je malo vremena da mi ova pesma “dođe”. Ali dolazi kako vreme odmiče. To je taj fazon njihov prepoznatljiv nema šta. Mada pesma nije u mnogome ni prineti prošlogodišnjoj. Možda mi je zbog tog starog vajba i trebalo vremena da pesmu shvatim. Ovako mislim da težišno svoju snagu temelje na opštoj prihvaćenosti prošle godine koju su imali i to će im sigurno dati pogonsko gorivo, ali mi nekako ne deluje da mogu do trijumfa. Finale je neupitno, a tamo…Hm… Ne treba da se iznenadimo i ako “flopnu” jer ipak okreni obrin deluje mi da su svoj vrhunac dostigli prošle godine. Bilo kako bilo, Dadijev rad pratim, rado ga slušam ,lepo stvara i želim im svaki uspeh u Roterdamu. A ja ću njegov tirkizni duks i dalje nositi ha-ha-ha-ha. Ocena – 4

 • Ne znam ali meni ova pesma ne može da zaživi ko ostalim u tolikoj meri iako sam mišljenja da je solidna i simpatična.Moguće je zato što sad već svi poznajemo njihov fazon..
  S obzirom da nastupa pre nas,ne znam kolko će to nama odmoći jer ako nastup bude neki otkačen simpa,bojim se da bi to moglo da skrene pažnju sa Uraga nki,ali to ćemo videti u prestojećim danima…
  Od mene 20.mesto i ocena 3

 • Kao prvo izražavam žaljenje za prošlogodišnjom pesmom koja mi je bila čak prvi favorit za pobedu ne samo pesma već mi je fantastičan, pozitivan,energičan, šaljiv i divan bio i nastup kao i sve vezano za ovu grupu i pesma je zaista bila hit veliki i sigurno bi ostvarila jedan od najboljih plasmana za Island svih vremena ako ne i pobedila konačno.
  Ove godine šalju sličnu pesmu i nastup ali nazalost slabiju,a pitanje je moze li im se ona pesma “Thnig about things ” ikada ponoviti i hoće li snimiti veći hit i bolju pesmu.
  Ove godine zbog Italije, Island mi nije broj 1 ipak favorit,negde su 2. i 3.mesto recimo ne znam tu oni i Francuskinja,ali sve volim i sve mi je fantastično i posebno vezano za ovaj “bend” 🙂 i apsolutno mi ništa ne smeta i nemam zamerki,posebni su i sjajni zaista 🙂
  Ocena:5

 • Na kladionici visoko na konto stare slave, ali… Meni se ovo vise svidja od nesudjene pesme. Stavise, uzivo izvedba cini ovu pesmu jos boljom, dakle Dadi je jedan jako dobar izvodjac. Finale 300%, a tamo top 10. Pobeda tesko.

  Ocena: 5-