Iz mog ugla 2021

Iz mog ugla 2021 | Najbolja pesma Evrosonga je…

Jedanaesto izdanje rubrike „Iz mog ugla“ i početak nove dekade obeležila je pobeda grupe „The Roop“ iz Litvanije koja će se u Roterdamu takmičiti s numerom Discoteque. To je druga uzastopna pobeda litvanskog benda u našoj rubrici, budući da su i prošle godine trijumfovali s nesuđenom evrovizijskom pesmom On fire.

Srebrno odličje namenjeno je francuskoj predstavnici Barbari Pravi s pesmom Voilà, a bronza Destini Čukunjere s Malte s numerom Je me casse. Ovogodišnji TOP 5 u konačnom plasmanu zaokružuju San Marino i Grčka.

Žiri i čitaoci ne misle isto — što je skroz OK!

„Stručni žiri“, koji je činilo sedam članova redakcije i jedan gost, na pijedestal je postavio pesmu iz Litvanije, koja je jedina dobila najveću moguću ocenu — 5,00, što se dugo nije dogodilo u ovoj rubrici. S druge strane, čitaoci sajta su za najbollu pesmu prograsili francusku Voilà, koja je dobila prosečnu ocenu 4,32, dok je litvanska „Diskoteka“ tek na 11. mestu (3,83). Voilà je kod redakcije na 4. mestu.

Evo i uporednog pregleda TOP 10 kod redakcijskog žirija i čitalaca našeg sajta, koji su se usaglasili oko šest od 10 pesama.

TOP 10 kod žirija:

 1. Litvanija
 2. Malta
 3. San Marino
 4. Francuska
 5. Grčka
 6. Hrvatska
 7. Bugarska
 8. Kipar
 9. Švajcarska
 10. Belgija
TOP 10 kod čitalaca:

 1. Francuska
 2. Rumunija
 3. Hrvatska
 4. Kipar
 5. Grčka
 6. San Marino
 7. Rusija
 8. Malta
 9. Azerbejdžan
 10. Finska

Nema odlikaša

Od 38 pesama, nijedna nije dobila ocenu „odličan 5“, ako ne računamo ocene članova redakcije, koji su tri numere nagradili peticama: Litvaniju, Maltu i San Marino. Naši čitaoci, međutim, misle da nijedna pesma ovogodišnjeg Evrosonga ne zaslužuje da bude odlikaš.

Kada je reč o „vrlo dobrima 4“, ove sezone ih ima čak 19; najbolja je grupa „The Roop“ (4,42), a najslabiji predstavnici Islanda s prosečnom ocenom 3,57.

Među „trojkašima“ najbolji je predstavnik Švedske Tuse (3,37), a najslabiji predstavnik Nemačke Jendrik (2,51).

Tek šest pesama dobilo je prelaznu ocenu „dovoljan 2“; predstavnici Austrije i Danske dele istu ocenu (2,29), a najlošija pesma ovogodišnjeg takmičenja je Here I stand makedonskog predstavnika Vasila.

Pogledajte konačnu rang-listu:

Opšti osvrt

Ovogodišnja Pesma Evrovizije se može smatrati „dobrom“, budući da je ukupna prosečna ocena celog takmičenja 3,30, i praktično je po kvalitetu u istom rangu kao prošlogodišnja konkurencija, koja je u našoj rubrici dobila ocenu 3,29.

Našoj članici redakcije Svetlani Jukić ovaj put su se najviše dopale ovogodišnje pesme, budući da je njena prosečna ocena 3,71, dok je u ocenjivanju najstroži bio Aleksandar Ristić. Prosek njegovih ocena iznosi 2,93.

Razlike u mišljenima između našeg „žirija“ i čitalaca postoje, i one se najviše primećuju među prvih 10 plasiranih. Pored toga, najdrastičnija razlika u prosečnoj oceni je za Bugarsku i Rumuniju, a slično je i sa pesmama Moldavije, San Marina i Malte, te već pomenutim numerama iz Francuske i Litvanije.

Ko bi se plasirao u finale iz polufinala

Kada je reč o polufinalistima, reklo bi se da su redakcija i čitaoci manje-više bili usaglašeni, uz neka neznatna odstupanja u 2. polufinalu.

Uzimajući u obzir konačne ocene, iz 1. polufinala bi se u finale plasirali Litvanija, Malta, Hrvatska, Kipar, Azerbejdžan, Belgija, Rumunija, Rusija, Ukrajina i Izrael. I po ovom pitanju su redakcija i naši čitaoci potpuno usaglašeni, iako se rangovi malo razlikuju. Čak su i prosečne ocene celog 1. polufinala slične, mada čitaoci misle da je ono „vrlo dobar 4“, a redakcija „dobar 3“.

Kada je reč o 2. polufinalu, postoje određena neslaganja. Gledano ukupan poredak, u finale bi se plasirali San Marino, Grčka, Švajcarska, Bugarska, Finska, Moldavija, Island, Češka, Letonija i Poljska. Ovde bi, međutim, u finalu naši čitaoci pre gledali Estoniju i Albaniju, umesto Letonije i Poljske.

Drugo polufinale je malo i lošije ocenjeno u odnosu na prvo, gledajući ukupan prosek, ali je zanimljivo da je Aleksandru, Đorđu, Marku i Svetlani 2. polufinale bolje od prvog.

Finalisti bolji nego prošle godine

Kada je reč o direktnim finalistima, ove godine je dosta ispred svih Barbara Pravi iz Francuske, a prati je italijanski predstavnik grupa „Måneskin“. Njihov dvoje su ocenjeni sa „vrlo dobar 4“.

U rangu „dobrih“ su UK, Španija i Nemačka, dok je najlošiji predstavnik domaćina Žangu Makroj.

Ipak, u odnosu na prošlu godinu, kada su pesme finalista imale prosečnu ocenu 2,92, ova godina je za njih ocenjena boljom.

U ovom slučaju, žiri naše redakcije i čitaoci su bili veoma usaglašeni.

Pogled unazad

Kao i svih ranijih godina, cilj rubrike „Iz mog ugla“ bio je da se oslušne ukus čitalaca i redakcije našeg sajta, te da se izabere favorit ove zajednice obožavalaca, pre nego da se prognozira pobednik ili konačni poredak.

Ove godine predstavljali smo pesme prema obrnutom redosledu na kladionicama 2020. godine, neposredno po objavljivanju svih numera i pre otkazivanja Evrosonga. Kao reper su uzete tri inostrane kladionice kod kojih je poklapanje bilo 80%.

Kao i ranijih godina, naša pesma je izuzeta iz konkurencije u rubrici, kako bi se izbeglo pristrasno ili tendenciozno ocenjivanje, no svakako je bila podložna ocenjivanju i utiscima.

Ove godine smo s rubrikom startovali kasnije, 18. aprila, pa je umesto 40-ak, trajala 21 dan. Na taj potez smo se odlučili da bismo dobili na dinamici, pa je dva puta dnevno objavljivana analiza određene kompozicije — u 11 i 19 časova.

Zabavno-edukativni segment rubrike je ove sezone bio posvećen zastavama država učesnica — tačnije, simbolikom boja na svakoj zastavi, šta koja boja predstavlja. Kao dodatak tome mogli ste da pročitate i šta svaka nacija kaže o sebi. Za ovaj deo rubrike bio je zadužen naš dugogodišnji saradnik Nikola Ljubisavljević.

Kada je reč o vizuelnom identitetu, za njega je i ovaj put bio zadužen Slobodan Todorović, naš glavni urednik. Ovogodišnji takmičari su predstavljeni na netematskim minimalističkim GIF-ovima, sa željom da upravo oni budu u fokusu. Mala simbolika predstavljena je polukružnim i izrezbarenim elementima kao „nedovršena“ evrovizijska priča 2020. godine, dok puni elementi predstavljaju zaokruženu celinu — pogodak za svakog učesnika. Na svakom vizualu prikazan je i deo teksta svake pesme.

Članovi redakcije koji su analizirali svaku pesmu i ocenjivali je su: Aleksandar Ristić, Anja Iriškić, Đorđe Vesković, Marko Vujinović, Strahinja Malić Katanić, Svetlana Jukić i Slobodan Todorović. Gostujući član žirija je bio Nemanja Marinović, novinar portala Zoomer (zoomer.rs) i jedan od autora partnerske Instagram stranice „Danas 13 sutra 30“, na čijem učešću i doprinosu se posebno zahvaljujemo.

Ovom prilikom želimo da istaknemo da su SVI članovi naše redakcije dali svoj doprinos u pripremanju svih segmenata rubrike. Bravo i hvala svima na velikom trudu!

Princip ocenjivanja pesama nije se menjao ni ove godine. Svakog dana zajedno smo ocenjivali po jednu pesmu na skali od 1 do 5. Konačan plasman svake pesme određen je prosekom srednje ocene članova redakcije, te srednje ocene čitalaca.

Ocenjivanje jedne pesme trajalo je 24 sata od trenutka objave teksta.

U slučaju identičnih proseka, bolji plasman ostvarila je pesma s više dobijenih ocena.

Kada je reč o ocenama naših čitalaca, treću godinu zaredom smo koristili automatizovanu anketu, pa komentar uz ocenu nije bio uslov. Ove sezone zabeležen je znatno veći broj ocena u odnosu na prošlu godinu, pa je tako lane u proseku za svaku pesmu stiglo nepunih 40 glasova, dok je ove godine taj broj 69,45.

Hvala vam!

Broj komentara i ocena čitalaca je ponovo varirao u zavisnosti od „atraktivnosti“ pevača ili pesme, ili pak države. To je svakako loše, jer jednaku šansu treba da imaju sve pesme, ali to je stvar na koju redakcija ne može da utiče.

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs se još jednom najtoplije zahvaljuje svim čitaocima koji su nas i ove godine revnosno čitali, komentarisali, podržavali, kritikovali, te tako dali svoj značajan doprinos ovoj rubrici i našem radu. Dobro znate da ovo ništa ne bi bilo moguće bez vas!

Nadamo se da ste uživali i budite s nama i dalje! Bodrite svoje favorite i uživajte u dugoiščekivanim evrovizijskim danima pred nama!

12 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Zasluzena pobeda Litvanije u potpunosti! I celokupan poredak mi se svidja jedino smatram da su Moldavija, Island i Svedska trebali biti malo vise na tabeli ostalo je sve okej!

 • Hvala mnogo svima!
  Drago nam je da ste uživali i da smo uspeli u nameri da na malo drugačiji način, nego što to rade drugi portali, prekratimo vreme do takmičenja. 🙂
  Sve vaše kritike ćemo uzeti u razmatranje, sasvim sigurno. 😉

 • Moja prosecna ocena ovogodisnjih pesama bez srpske je 3.26, tako da na kraju je ovo solidna godina. I sad neka konacno i ova evrovizijska groznica pocne vec jednom.

 • ja se I dalje smejem Aleksandrovom komentaru na Rusiju: Komentarisanje najavljuje minimum 4vorku a onda ko grom iz vedra neba: Ipak dajem ocenu 2 hahhaha
  Dobri ste svi bili samo vam ja falim da bi to bilo to :’) haha super ste mada su nekada umeli clanovi redakcije da ga posteno otegnu sa pricom, al sve u svemu good job I ove godine! Sve pohvale za ekipu..!

 • Hvala na rubrici, bilo je interesantno kao i svake godine! Što se mene tiče, ove godine nemam jasnog favorita, čak će i na mene dosta uticati kako je koja delegacija priprimela nastup. Ali usudiću da kažem da mi je u ovom trenutku favorit Francuska, i da priželjkujem da oni pobede ako već ne možemo mi!
  Pozdrav svima!

 • Nadovezaću se na @Evropljanina u komentarisanju naših prethodnih predstavnika i dovesti u paralelu sa šansama Uraganki..
  Mi smo ruku na srce skoro svake godine imali sreće da se nadjemo u lakšem pf (nema šanse da bismo se 2018. plasirali iz prvog i 2019. iz drugog pf) ili da imamo podršku masovnu dijaspore i komšija tako da se ne može reći da smo bili sigurni finalisti (plasmani u finalu to pokazuju)… ali su naši predstavnici uvek bili vokalno na visini zadatka i emocijom doprinosili..
  Ove godine nemamo komšije već samo dijasporu iz Švajcarske i Austrije (Nemačka glasa u prvom pf) tako da jesmo donekle u težem položaju,ali ne i nemogućem jer imamo solidnu pesmu,vatrene devojke i nadam se sjajan nastup kao i opet nešto lakše pf..
  RTS je ove god pokazao blagi iskorak u nekim segmentima,a u drugim pokazao da još zastaje i šepa za pojedinina…
  Sve u svemu čeka se ponedeljak sa nestrpljenjem!
  P.s idalje ne mogu da prežalim što Tijana nije imala bolji nastup jer je pesma mogla na levu stranu tabele u finalu sa pravim nastupom…

 • Ja sam već rekao da su moji favoriti Ana Soklič i Stefania Liberakakis. Ove numere sam zavoleo na prvo slušanje i mislim da će za mene ostati, kao ESC evergreen. Dodao bih Senhit Zadik Zadik, čija opasno zarazna pesma me je takođe osvojila vrlo lako na prvo slušanje. Od preostalih bih bio zadovoljan i ako Destiny Chukunyere pobedi. Devojka je slatka i peva odlično.

  Ima još nekoliko, kojima sam dao 5 ili 4, ali one su daleko od ovih. Bisam ni jednoj pesmi dao 1, jer zaista smatram, da ove godine nema niti jedna jedina numera, koja je zaslužila tako lošu ocenu.

  A za naše devojke? Šta bude biće. Mislim da se nećemo obrukati, štaviše, ubeđen sam, da će se Evropi izuzetno dopasti “Loco Loco”.

  Prvi put od 2012. imamo pesmu (Tićinu ne računam), za koju mogu reći, da mi je dobra. Sve ostale mi nisu bile neke ekstra. Sa ove distance znam da je “In Too Deep” Tiće Bogićević bila vizija iz budućnosti, koju ćemo još dugo čekati – nebitno što nije ušla u finale. Bolje biti oštećen i ispasti sa kvalitetnom pesmom u polufinalu, nego biti u finalu sa trećerazrednom numerom. Tićo, ako čitaš – oprosti što te tada nisam cenio ;)! Da si amerikanka, bila bi milijarderka, a ovako kao srpkinja – neshvaćena.

  Da, i ovo želim da ponovim još jednom – ove godine je zaista bilo zadovoljstvo biti deo ove priče, jer je kroz celu rubriku vladala prijateljska i tolerantna atmosfera. Nikakve svađe, prepirke, niko nije niti jedan jedini put povisio glas na nekog drugog. Nadam se da će i u buduće tako ostati. Demantovali smo tezu “Sve je isto, samo “njega” nema” ;). Očigledno je, da sve može da funkcioniše odlično, kada određene osobe izostanu. Ovako bi Evrovizijsko druženje trebalo da izgleda, a ne onako sramno i ružno, kako je znalo da bude prošlih godina.

  Hvala celoj redakciji za uložen trud, maštovitost, istrajnost i želji da nam skratite čekanje na Pesmu Evrovizije kroz dobru zabavu! Pozdrav svim čitaocima koji su učestovali u rubrici! Čini mi se, da nas je ove godine bilo mnogo manje nego inače, no, možda se i varam.

 • Na samom kraju ove rubrike želim reći da je putovanje kroz Evropu u proteklih 20 dana bilo veoma zanimljivo, te da mi je ovo bio prvi put da svaku pesmu prokomentarišem i ocenim i uz to samo pesmu, ne računajući evrovizijski potencijal. Sve pohvale redakciji, koja je mudrije ušla u drugu dekadu ove rubrike. Ideja o objavljivanju 2 pesme na dan i ujedno prepolovljeno trajanje rubrike je bila pametna odluka. Vizuelne ideje su veoma interesantne, a segment sa zastavama je, verujem, pun pogodak za svakog evrovizijskog fana. Rezultati su interesantni, „sukob“ žirija i publike, kao na pravoj Evroviziji. Pozdrav, do neke druge prilike!

 • Mislim da kao i na veliko evrovziji,ovo nam pokazuje,da kao sto se stalno menjao sistem glasanja na evroviziju na insisitiranje publike,nekih zemalja,tako mislim da bi zaista bilo lepo i po mom misljenu da po prvi put i redakcija ovog sajta promeni malo sistem glasanja,a ovogodisnje glasanje nam definitivno pokazuje da je i vreme za to.
  Smatram to zbog toga sto je pobednicka numera bila 11. po glasovima desetine i desetine citalaca a ipak je pobedila,recimo cak i na pesmi evrovzije se to nikada nije desilo,desilo se da neko bude 3. po misljenju jednih i recimo 2. ili 1.mesto po ziriju pa pobedi,ali mislim da bi srazmerniji sistem bio em zanimljiviji em pravedniji.
  Ne znam koliko je ljudi prosecno glasalo,ali opet je neuporedivo vise fanova ovog takmicenja i citalaca koji glasaju a desi se recimo da neka pesma dobije jako losu ocenu,iako fanovi evrovzije obozavaju neku pesmu,ali je ziri u ovom slucaju 7 clanova odnosno ove godine 8 redakcije tu pesmu toliko spusti da bude zaista jako lose plasirana.
  I dalje sam ubedjen da je u ovom slucaju najbolji a verujem i ostalim citaocima bi bilo i najzanimljiviji sistem da apsolutno sve koji glasaju bilo redakcija bilo citaoci vredi svaki glas isto,ipak mi je to nekako najpravednije i demokratski da svaki glas vredi isto,lepo se prosek izvuce i to je to,kao i na izborima za predsednika drzave kada bi makar trebalo biti tako da apsolutno svako ko glasa jedan covek jedan glas,taj sistem je najbolji zaista..

 • Nezasluzena pobeda,ova pesma nece proci dobro siguran sam u to da bi proslogodisnja pesma ovog benda prosla zaista dobro,ali ova ako je publika ne spase nece ni u top 10 zavrsiti.
  Pravi i realno jedini pobednik ove godine je Italija i sjajni,genijalni,originalni,energican i jednostavno fenomenalan alternativni bend Maneskin!!
  Pozdrav svima iz redakcije i vidimo se u Rimu sledece godine,idemo u Italijuuu Bože zdravljaa!!
  Idemo Italijaaa,publika će ovo sigurno podržati,zaista svako i ko ne prati evrovziju a koga poznajem i pitao koja mu je pesma kul i ko mu je favorit,svako ali svako je Italiju odmah uglavnom prvu stavio,kod publike su jako popularni,i evo kazem,ako ne budu u top 3 kod zirija nece pobediti,ako budu u top 3 kod zirija pobedjuju sto posto!!
  COME ON MANESKIN!!
  FORZA ITALIA!!!!

 • Prvo želim da čestitam svima koji su učestvovali u realizovanju rubrike,bilo je zabavno i informativno čitati zanimljivosti i činjenice o učesnicima.
  Ove god bih se više složio sa mišljenjem čitalaca jer je i meni Barbara veliki favorit.
  Hvala još jednom što ste učinili da brže protekne vreme do proba,a u nastavku ću izneti statistiku sa svoje strane:
  Peticu je dobilo 10 zemalja
  Četvorku je dobilo 8 zemalja
  Trojku 9 zemalja
  Dvojku i jedinicu 11 zemalja
  Ovime je moja prosečna ocena za ovu godinu 3,31 otprilike kolko i ovde tako da sve u svemu i nije toliko loše kao što sam na početku mislio.