Zanimljivosti

Repriza finalne večeri iz Tel Aviva 2019. kao uvod u novi ciklus serijala „Eurovision Again“

Nedelju dana uoči finalne večeri Pesme Evrovizije u Roterdamu, 15. maja u 21 sat na oficijelnom evrovizijskom Jutjub kanalu biće reprizirano poslednje finalno evrovizijsko veče iz Tel Aviva 2019.

Kao uvod u završne roterdamske muzičke večeri, zakazane za 18, 20. i 22. maj, Evropska radiodifuzna unija će svim pratiocima evrovizijskog Jutjub kanala pokloniti strim poslednje finalne večeri održane u Tel Avivu 2019. Program je trajao oko četiri sata, što je bilo najduže finalno veče u istoriji tog takmičenja, čime je po dužini premašilo ono iz Kijeva 2005; najveća krivica za ovako dugo trajanje se može pripisati brojnim revijalnim segmentima, kao i osporavanom Madoninom revijalnom nastupu s numerama Like a prayer i Future.

Tokom strimovanja događaja, biće omogućeno komentarisanje u toku prenosa, a svi registrovani korisnici Tvitera će moći da prate događaj uz pomoć heštagova #Eurovision i #OpenUp. Tim povodom, svi gledaoci će moći ponovo da dožive legendarne nastupe Italijana Mahmuda, Makedonke Tamare Todevske, naturalizovanog Sanmarinežanina, turskog pevača Serhata, te norveškog trija KEiiNO, i, naravno — pobednika ovog takmičenja, Holanđanina Dankana Lorensa.

Na ovoj finalnoj večeri je uspostavljeno novo pravilo saopštavanja zbirnih glasova gledalaca — da se glasovi saopštavaju od države koja je najgore prošla kod žirija do države koja je najbolje prošla kod žirija. Takvo pravilo saopštavanja glasova gledalaca važiće i za finalno veče u Roterdamu.

Evrovizija je jedan od događaja sa najviše tvitova na svetu. Prošle godine je u Velikoj Britaniji ušla među 25 najkomentarisanijih tema, uprkos tome što takmičenje nije bilo održano!

Ovaj događaj predstavljaće svojevrsan uvod u novi ciklus projekta #EurovisionAgain sa reprizama finalnih večeri iz prethodnih godina, koji će startovati tokom leta, uzimajući u obzir dobru prihvaćenost ovog projekta u prethodnoj godini. Pre toga, 28. i 29. maja će biti emitovan dvodelni specijal Eurovision Song Celebration: Live-on-tape, sa rezervnim nastupima svih ovogodišnjih učesnika.